9. března 2010 • 16:15

Růžička zatím zůstává. Skončí po MS

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vladimír Růžička má po včerejším jednání hokejových ministrů jasno: Od národního týmu neodchází ani po zpackané vancouverské olympiádě. Tedy - zatím neodchází. Na květnovém mistrovství světa ještě mužstvo povede. „Ale po něm mi končí smlouva a já se o další už ucházet nebudu,“ prohlásil v úterý před výkonným výborem.



Dvě velké akce, dvě prohry ve čtvrtfinále. Trenér Růžička přicházel k reprezentaci s velkými ambicemi, tým ale v jeho rukách nerozkvetl. Před nedávno nedotknutelným mužem tak po vancouverské olympiádě vyrostla hrozba, že bude z funkce předčasně odvolán.

Kouč Vladimír RůžičkaFoto ČTK

Nic takového se ale nakonec nestalo. Úterní jednání výkonného výboru, jakéhosi sboru hokejových ministrů, Růžičku ve funkci ponechalo i pro nadcházející světový šampionát. Po něm ale současný kouč Slavie u českého výberu skončí. Z vlastní vůle.

„Nikdo na výkonném výboru nevznesl názor, aby Růžička skončil už před mistrovství světa. O tomhle se nakonec vůbec neuvažovalo,“ prohlásil šéf českého hokeje Tomáš Král.

„Já vidím problém v hráčích. Ne v hlavním trenérovi. Úspěšná hráčská generace zkrátka odchází. Já v souvislosti s koučem odmítám jakýkoliv hon na čarodějnice, výkon mají přece vždycky nakonec předvést hokejisté.“

Růžičkův nástupce zatím není známý. Král však přiznal, že o některých jménech se už s kolegy bavil. Definitivně by chtěl nového trenéra pro další funkční období oznámit už před mistrovstvím světa. „Kdo to bude? Určité lidé jsou úspěšní v extralize, jiným se daří  v zahraničí. Ale jisté je, že okruh možných kandidátů není zas tak široký,“ řekl Král.

Například Slováci zvažují angažování zahraničního kouče, podobná možnost údajně není úplně vyloučena ani v českém případě. „U některých kolegů jsem i při výkonném výboru slyšel poznámky, jestli by to nestálo za pokus,“ souhlasil Král. „Ale co si budeme povídat – pokud by to měl být trenér, který by nás mohl zajímat, pak by to asi nebylo nejlevnější.“

I Růžička včera před výkonným výborem přiznal, že jeho samotného výsledky nedávno skončené olympiády velmi zklamaly. Jeho rozhodování ohledně budoucnosti to pochopitelně zásadně ovlivnilo: Ve Slavii nedávno podepsal novou smlouvu, odmítl lákavou nabídku z Ruska. Od léta se tedy bude soustředit výhradně na klub.

Reprezentační kouč Vladimír Růžička
Reprezentační kouč Vladimír Růžička

Vstoupit do diskuse
4

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud