19. prosince 2009 • 18:18

Češi vyrovnali 11 vteřin před koncem, nakonec padli

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté ve druhém zápase moskevského Channel One Cupu prohráli se Švédskem 3:4 v prodloužení. Před tím ale dokázali stáhnout třígólový náskok soupeře, když jedenáct vteřin před koncem vyrovnával Petr Čajánek.



V prodloužení pak ovšem završil svůj hattrick český postrach Mattias Weinhandl a strhl vítězství na stranu Švédů.

I tak mohou svěřenci kouče Vladimíra Růžičky v nedělním posledním utkání proti Rusku, které se v Moskvě hraje od 12:00, útočit na celkový triumf.

Jan Marek proti švédskému gólmanovi Livovi neuspěl, nastřelil jen tyč
Jan Marek proti švédskému gólmanovi Livovi neuspěl, nastřelil jen tyč

Švédové měli v úvodu převahu i díky brzkému Bednářovu vyloučení, ale bezprostřední nebezpečí od nich Štěpánkově brance nehrozilo.

Naopak příležitost měl v sedmé minutě po brejku Čajánek, který však bekhendem minul. Potom putoval na trestnou lavici Tjärnqvist a po Kutlákově střele pokryl gólman Liv Bednářovu dorážku.

Seveřané vzápětí měli početní výhodu při Jágrově trestu, ale kromě Johanssonovy střely od modré čáry českého gólmana neohrozili. V 15. minutě se ocitl po Perssonově přihrávce sám před Štěpánkem Aslund, ale vystřelil nepřesně.

Na druhé straně odpověděl nebezpečnou dorážkou Marek, ale Švédy zachránila tyč. Změnu stavu nepřineslo ani Tjärnqvistovo druhé vyloučení, Čajánkova teč Blaťákova nahození mezi tyče nezamířila. V druhém dějství se také na první možnost dlouho čekalo.

Po Tjärnqvistově střele chytil Štěpánek Perssonovo doklepnutí, ale Čáslava ho fauloval a Seveřané v přesilovce otevřeli skóre. Eriksson uvolnil Weinhandla, který bekhendem prostřelil českého gólmana pod lapačkou. V poloviě utkání se dostali do několika nebezpečných akcí čeští hráči.

Hubáček ale vypálil do připraveného Liva, gólman jönköpinského HV 71 betonem vyrazil i Jágrův pokus zápěstím a vyrážečkou zneškodnil Němcovu bombu i Hubáčkův pokus. Švédové byli efektivnější a v 35. minutě zvýšil na 2:0 po Aslundově přihrávce Tjärnqvist přesnou střelou z pravého kruhu k pravé tyči.

Smutný gólman Jakub Štěpánek po inkasované brance.Foto Jaroslav Legner SPORT


Náskok Švédů mohli ještě zvýraznit Zacriksson a Martensson, kteří se ocitli sami před Štěpánkem, ale neuspěli. Na přelomu druhé a závěrečné třetiny Švédové přečkali Omarkovo vyloučení, po jeho skončení se dostal do slibné pozice Persson, ale minul.

V 43. minutě při Blaťákově vyloučení našel Martensson křížnou přihrávkou Weinhandla, který si připsal druhou trefu v utkání. Při Fabriciusově trestu se v 47. minutě dočkali gólu i Češi, když po Blaťákově střele a Jágrově teči dorazil v pádu puk do prázdné brány Čajánek.

Od 50. minuty už Růžičkův výběr prohrával jen o gól, když se po Rolinkově práci odrazil puk před branku ke Klepišovi, který se rychle zorientoval a bekhendem překonal Liva.

Po Fabriciusově faulu 33 vteřin před koncem třetí třetiny hráli Češi při power play v šesti proti čtyřem a Čajánek 11 vteřin před sirénou tečovanou střelou vyrovnal. V nastavení ale dostal prostor Weinhandl a v čase 62:11 rozhodl mezi Štěpánkovými betony.

Česká republika - Švédsko 3:4 v prodl. (0:0, 0:2, 3:1 - 0:1)

Branky a nahrávky:
47. Čajánek (Jágr, Blaťák), 50. Klepiš, 60. Čajánek (Blaťák) - 26. Weinhandl (Eriksson, Martensson), 35. D. Tjärnqvist (Aslund, Engqvist), 44. Weinhandl (Martensson), 63. Weinhandl (D. Tjärnqvist). Rozhodčí: Bulanov, Ravodin - Sivov, Kalinkin (všichni Rus.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:2. Diváci: 2500.
Česko: Štěpánek - F. Novák, Blaťák, Němec, Čáslava, Kutlák, Krstev, Sičák, Mojžíš - Jágr, Hudler, Čajánek - Bednář, Červenka, Rolinek - Klepiš, Vašíček, Marek - Irgl, Hlinka, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Švédsko: Liv - M. Karlsson, Bäckman, Magnus Johansson, Sondell, Viklund, Josefsson, O. Hedman, D. Tjärnqvist - Fabricius, Falk, Axelsson - Ericsson, Martensson, Weinhandl - Engqvist, Persson, Aslund - Omark, Harju, Zackrisson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Tabulka Channel One Cupu:
1. Finsko 2 1 0 1 0 4:4 4
2. Rusko 2 1 0 0 1 6:6 3
3. Česko 2 0 1 1 0 5:5 3
4. Švédsko 2 0 1 0 1 7:7 2

Tabulka Euro Hockey Tour:
1. Rusko 8 3 2 2 1 26:22 15
2. Finsko 8 4 0 2 2 26:17 14
3. Česko 8 2 2 2 2 22:19 12
4. Švédsko 8 1 2 0 5 21:37 7

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud