19. prosince 2009 • 16:34

ANKETA: K Jágrovi Erata s Čajánkem, říká Reichel

Autor: Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jágr-Čajánek-Erat, tak by zformoval elitní komando pro Vancouveru Robert Reichel. Svoji vizi ve velkém projektu deníku Sport a TV Nova představuje další hokejová legenda.



Centrovi ruského Petrohradu dal Reichel přednost před Prospalem, který si v minulosti s Jágrem už také zahrál.

„S Čájou si Jarda rozuměl na posledním mistrovství světa, mohlo by jim to šlapat i na olympiádě,“ sází na čerstvou zkušenost olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa.

O parťákovi k Jaromíru Jágrovi přemýšlel Reichel jen chvíli. I když uvažoval také o variantě s Václavem Prospalem, nakonec se rozhodl pro Petra Čajánka. „Budou tak hrát i teď na Channel One Cupu, takže bych u této dvojice zůstal,“ vysvětluje.

Šlo tedy jen o to, koho přiřadit k nim.

Reichlova volba padla na Martina Erata.

Sestava podle Roberta Reichla

1. formace
JAROMÍR JÁGR (Omsk)
PETR ČAJÁNEK (Petrohrad)
MARTIN ERAT (Nashville)

2. formace
MARTIN HAVLÁT (Minnesota)
PATRIK ELIÁŠ (New Jersey)
TOMÁŠ PLEKANEC (Montreal)

3. formace
MILAN HEJDUK (Colorado)
ROMAN ČERVENKA (Slavia)
VÁCLAV PROSPAL (NY Rangers)

4. formace
MILAN MICHÁLEK (Ottawa)
JOSEF VAŠÍČEK (Jaroslavl)
DAVID KREJČÍ (Boston)

13. útočník
TOMÁŠ FLEISCHMANN (Washington)

„K Jágrovi je potřeba dát hráče, který to tam oblítá. Jarda už přece jen není nejmladší,“ usmívá se Jágrův generační souputník. „Myslím, že Erat tyhle předpoklady naplňuje, navíc už má dostatek zkušeností, aby se Jardovi přizpůsobil i hokejově.“

Další palebnou sílu českého týmu by podle Reichla měli obstarávat Patrik Eliáš a Martin Havlát. „Vycházel jsem z toho, aby to každé dvojici co nejvíce ladilo,“ upozorňuje útočník zlaté české generace.

I když toho Eliáš s Havlátem společně zatím moc nenahráli, někdejší kapitán národního týmu v nich vidí velký potenciál. A nejen proto, že to jsou mimo led velcí kamarádi. „Hráli spolu už na Světovém poháru 2004, při kterém podávali své dosud nejlepší výkony v reprezentaci,“ připomíná Reichel a k osvědčené dvojce přiřazuje Tomáše Plekance. „Sbírá pravidelně body a navíc je velice pracovitý,“ vyzdvihuje bojovníka z Montrealu.

I třetí řada by podle Reichla mohla rozhodovat zápasy. K protřelým borcům z NHL Václavu Prospalovi a Milanu Hejdukovi postavil Romana Červenku, jediného zástupce extraligy v jeho výběru.

„Ve Slavii září, vedle zkušených hráčů by se měl prosadit i ve světové konkurenci,“ domnívá se Reichel. „Myslím, že svým smyslem pro kombinaci k těm dvěma zapadne.“ Prospalovi by podle něj přeřazení ze středu útoku na křídlo nemělo činit potíže.

„V nároďáku jsem ho tak osobně zažil, dokáže hrát výborně na všech pozicích,“ připomíná Reichel.

Obranáři, dělníci, jak chcete.

Prostě formace, jejíž úkolem bude obstarat především černou práci, bez níž se žádný tým neobejde. „Tady jsem sázel hlavně na silovější typy, které jsou na menším kluzišti o to důležitější,“ tvrdí Reichel.

Pro roli defenzivního centra sáhl po Josefu Vašíčkovi.

„Silný hráč, který je výborný na oslabení. Sám jsem se v národním týmu přesvědčil, že má skvělé buly. To může být především v obranném pásmu klíčové.“ K vítězi Stanley Cupu z roku 2006 momentálně působícímu v KHL Reichel staví Milana Michálka a objev minulé sezony NHL Davida Krejčího. „Všichni to jsou hráči vyšších postav, takovou lajnu budeme určitě potřebovat.“

Za třináctého útočníka Reichel zvolil Tomáše Fleischmanna. „Ve Washingtonu má výbornou sezonu, do týmu podle mě určitě patří,“ míní litvínovský lídr. „Navíc nikde není psáno, že si nezahraje. Vezměte si Hejduka, který jel do Nagana také jako náhradník a nakonec odehrál nejdůležitější tři zápasy. Výhodou je, že třináctého útočníka budou moci trenéři použít i v průběhu jednotlivých utkání podle momentální situace,“ uzavírá Reichel.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud