15. prosince 2009 • 20:52

Marek: Nechtěli jsme dopadnout jako Slováci v Praze

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté měli v zápase proti Slovensku velkou motivaci - nechtěli dopadnout jako jejich soupeř loni v Praze. Při oslavách sta let českého hokeje poslalo Slovensko do O2 Areny tým plný nezkušených hráčů a prohrálo vysoko 0:7.



Dnes se v Košicích představil proti hvězdnému slovenskému výběru nezkušený český tým, který ale dokázal vyhrát na nájezdy."Slováci si mysleli, že to dopadne jako loni v Praze. Trenér Jandač nám říkal, že to nesmíme v žádném případě připustit a všichni kluci to vzali za správný konec," řekl útočník Jan Marek.

Podle nejzkušenějšího člena výběru byli Češi domácím vyrovnaným soupeřem. "A nakonec jsme urvali dva body. Myslím si, že je to dobrý výsledek, protože Slováci tady měli nejsilnější výběr z Evropy," uvedl.

Klíčovým faktorem byla i podle Marka skutečnost, že Češi přestáli slovenský tlak na začátku. "Říkali jsme si, že přečkáme čtyři pět minut a bude to lepší. A taky se to potvrdilo. Pak už to začalo být docela vyrovnané. Šance měli jen, když jsme se zbytečně snažili odpálit puk. To je ale asi nováčkovská daň," řekl Marek.

Útočník Magnitogorsku byl jedním z úspěšných exekutorů samostatných nájezdů, když stejně jako před ním František Lukeš prostřelil Jána Lašáka mezi betony. V klubu se přitom Markovi v nájezdech moc nedaří.

"Jel jsem tři a žádný jsem nedal. Tomáš Kůrka ale říkal, že proti Lašákovi dvakrát jel a dvakrát mu to dal mezi nohy. Navíc jsem trošku tušil, že bude čekat, že udělám kličku do forhendu, což mi po zápase přiznal," uvedl Marek.

Velkou zásluhu na výhře měli brankáři Jakub Štepánek a Marek Schwarz, kteří podali vynikající výkon. Zápas začal Štěpánek. "Chytalo se mi celkem dobře. Oni se i díky přesilovkám snažili rozhodnout hned na začátku a my jsme to dobře ustáli. Nakonec jsme i dali gól," uvedl Štěpánek.

Vítkovický gólman byl od první minuty v permanenci, což mu vyhovovalo. Mrzel ho ale inkasovaný gól krátce předtím, než jej plánovaně vystřídal Schwarz. "Už mi zbývala minuta do vystřídání a říkal jsem si, že by bylo dobré neinkasovat. Klasicky mi to tam ale spadlo," pousmál se Štěpánek, jenž je kandidátem na start na olympiádě.

Na jeho výkon poté navázal i Schwarz. "Naskakovat do zápasu v půlce moc nemám rád, ale naštěstí to vyšlo. Výhodou bylo, že jsem o tom věděl, takže jsem se začal připravovat," uvedl mladoboleslavský gólman, jenž si dobře uvědomoval, že za stavu 1:1 nesmí od začátku zaváhat a udělat chybu.

"Byl jsem ale připravený na to, že se hodně tlačí dopředu," řekl.Spolehlivý výkon českých brankářů korunoval Schwarz při samostatných nájezdech, kdy nejprve vypíchl hokejkou puk Žigmundu Pálffymu a poté jej nepřekonal ani Richard Lintner. "Pálffy s tím začal hodně míchat a věděl jsem, že mi asi nic jiného nezbude.
Kdybych ho nechal jít do kličky, tak by mě vykoupal. Zkusil jsem to a vyšlo to," řekl Schwarz.

Podobné zákroky hokejkou přitom do jeho rejstříku nepatří. "Musel jsem to ale zkusit."Schwarz v této sezoně uspěl již v sedmých nájezdech, šestkrát pomohl Mladé Boleslavi v extralize k druhému bodu. "Za žádného specialistu se ale nepovažuju. Je to o štěstí. A taky musí někdo dát gól. My dnes dali dva a to pomůže," dodal Schwarz.

Slovenský kouč Ján Filc byl spokojený s výkonem týmu, ale mrzela ho porážka. "Myslel jsem, že budeme trochu spokojenější, protože v rámci oslav jsem si přál uhrát lepší výsledek," uvedl.

"Výkon mužstva nemohu hodnotit negativně, protože jsme měli převahu a vytvořili si víc gólových šancí, ale nedokázali jsme dát víc gólů než soupeř. Češi hráli obětavě, nedávali nám prostor v jejich obranném pásmu," prohlásil Filc.

Po ubráněném pětiminutovém oslabení v druhé části věřil, že se k jeho týmu přikloní štěstí. "Stal se ale opak, dostali jsme nesmyslným způsobem vyrovnávací gól. V třetí třetině i prodloužení se hrálo nahoru dolů. Štěstěna nakonec rozhodla, že jsme neuspěli v nájezdech," konstatoval slovenský trenér a pogratuloval soupeři.

S tímto výběrem mladých hráčů se prý ubírá správným směrem. "Stejně bychom chtěli jít i my."Filc chválil největší hvězdu svého mužstva Žigmunda Pálffyho, jenž hrál za reprezentaci poprvé od roku 2005.

"Na ledě se velmi dobře chytil. Celý zápas hrál velmi dobře, dal i gól. Škoda, že při nájezdu mu puk v rozhodující chvíli odskočil," řekl kouč.

"Měl jsem něco připraveného, ale brankář Schwarz mi šikovně vypíchl puk hokejkou," uvedl Pálffy. "Měli jsme vyhrát v normální hrací době. Měli jsme k tomu dost příležitostí, jen je musíme proměňovat a vyvarovat se chyb," řekla bývalá hvězda NHL, která nastoupí v tomto týdnu i v dalších zápasech proti Bělorusku a Švýcarsku.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud