František Suchan
9. prosince 2009 • 10:00

Růžička vyhrál. Vaněk se na něj zlobí: Je arogantní

Autor: František Suchan, Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový obránce Ondřej Němec nebude chybět v sestavě české reprezentace na blížícím se turnaji Channel One Cup v Praze a v Moskvě.



Spor je vyřešen, napětí trvá dál. Po včerejšku je jisté, že Ondřej Němec bude hrát na moskevském Channel One Cupu. Karlovarský šéf Vaněk ustoupil rozhodnutí reprezentačního trenéra Růžičky.

Ten obránce nominoval i přesto, že klub žádal o opak kvůli své účasti na Spengler Cupu. „Ale Růžička se chová arogantně,“ vzkázal generální manažer letošních mistrů.

V pondělí byl pořádně namíchnutý, včera ale Miroslav Vaněk o celém problému v klidu jednal se svazovým prezidentem Tomášem Králem. Výsledek? Platí nominace Vladimíra Růžičky a Karlovarští s tím nic nezmůžou. Podle platných smluv dokonce ani nemohou…

ČTĚTE: Růžička neuhne: Ať si Vary stěžují, kde chtějí »

Extraligoví hráči totiž mají v kontraktech zanesené, že je jejich klub vždy musí uvolnit pro reprezentaci. Stejnou klauzuli jde nalézt i ve smlouvě mezi svazem a APK, která řídí nejvyšší soutěž.

 

Trenér Vladimír Růžička.Foto Pavel Mazáč - Sport

„Toho jsme si samozřejmě dopředu byli vědomi. Pouze jsme apelovali na nepsanou dohodu. Hráči týmu, který jede na Spengler Cup, se na prosincovou akci národního týmu zkrátka neberou,“ zopakoval Vaněk po včerejší schůzce s Králem.

 

Energie se odvolávala na zažité, avšak neoficiální pořádky. „Růžička tyto dohody hrubě porušil. Jako první reprezentační trenér v historii. My k tomu ale přistoupíme rozumně, nechceme být jako umanutí kluci,“ řekl karlovarský šéf.

Od začátku argumentoval velkou zápasovou zátěží pro své hokejisty během konce listopadu a v prosinci. Mistři po Vánocích na Spengler Cupu v Davosu odehrají ve čtyřech dnech čtyři zápasy. K tomu dál běží extraliga, kde si ještě musejí utkání předehrávat.

Král se však postavil za Růžičkovo rozhodnutí. „Nedovedu si představit oslabování práv a odpovědnosti trenéra národního týmu tím způsobem, že by mu někdo bral hráče z nominace,“ vysvětlil. „Fakticky to je zkrátka dané smlouvou. Oceňuji, že to Vary přijaly a takhle se všechno vyřešilo. Jednání proběhlo úplně v klidu.“

Vaněk, původně radikální ve svém postoji, skutečně couvnul. „Nechtěli jsme dál komplikovat situaci panu Královi ani Ondrovi Němcovi. Chápeme, že prezident svazu je ve složité situaci.

Potřebuje, aby reprezentace fungovala dobře,“ uznal karlovarský manažer. S tím, že Němcovi se teď pokusí nastavit zvláštní režim. „Tak, aby měl aspoň nějaký čas na odpočinek.

Asi na Spengler Cupu nebude hrát všechny zápasy. Navíc se pokusíme, aby necestoval s týmem autobusem, ale měl den volna a dorazil až šestadvacátého letecky.“

Generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk (vpravo) s Josefem Řezníčkem
Generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk (vpravo) s Josefem Řezníčkem

Konec. Přitom celý spor v pondělí vypadal pořádně ostře… „My jsme ale nechtěli žádnou mediální kampaň, chtěli jsme se domluvit. Bohužel, Růžička se rozumně domluvit nechce, chová se arogantně a nekomunikativně,“ poznamenal Vaněk.

Nejde přitom o jejich první konfl ikt, vzájemné antipatie propukly už během jarního finále extraligy. Slávistický boss tehdy třeba svého soka označil za hokejovou nulu.

Bude teď mít „Případ Němec“ ještě nějakou dohru? Podle všeho ano. Příští týden na zasedání Asociace profesionálních klubů přijdou Vary s návrhem dodatku ke smlouvě se svazem. Aby se podobná věc už neopakovala.

"Tento rozpor je třeba řešit, Růžička není schopný dodržovat pravidla a dělá si, co chce. Musíme všechno dát na papír,“ rozhodl se Vaněk. „Aby příští klub, který do Davosu pojede, měl toto jednoznačně a písemně ošetřené a jeho hráči nesměli být nominováni na prosincový turnaj. Podle mě by všechny kluby byly pro,“ uzavřel…

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud