1. prosince 2009 • 07:47

VIDEO: Spoluhráč praštil Vokouna hokejkou do hlavy

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neuvěřitelná smůla potkala českého brankáře Tomáše Vokouna v zámořské NHL. Brankář Floridy skončil v nemocnici poté, co jej hokejkou do hlavy trefil spoluhráč Keith Ballard. Ten chtěl po inkasovaném gólu praštit holí do tyče, jenže přetáhl českého gólmana!



Zamýšlená česká jednička pro olympijské hry ve Vancouveru zůstala asi deset minut ležet na ledě, než byla odvezena na nosítkách.

450289:gallery:true:true

V brance Vokouna nahradil Scott Clemmensen. Podle generálního manažera Panthers Randyho Sextona ale nejsou Vokounova zranění vážná.

"Utrpěl tržnou ránu na uchu, kterou mu museli lékaři sešít několika stehy, ale vnitřní ucho poškozeno není. Tomáš podstoupil vyšetření na tomografii a nebylo odhaleno žádné další zranění," prohlásil šéf týmu.

Obránce Ballard po utkání odmítl hovořit s novináři. "Je ohromně skleslý. Nikdo se teď asi necítí hůř než Keith," doplnil Sexton.

Ballard svým kiksem připomněl Slováka Tomáše Surového, který na mistrovství světa v souboji s Českem podobně trefil do hlavy Jaroslava Haláka:

Florida nakonec utkání prohrála 3:4, když rozhodující gól vstřelil pouhých pět sekund před koncem třetí třetiny Maxim Afinogenov. Po jednom gólu v dresu Panterů zaznamenali čeští hokejisté Rostislav Olesz a Michael Frolík. Jejich tým si přesto připsal pátou prohru v řadě.

Vokoun nebyl jedinou hvězdou NHL, která v pondělí odstoupila kvůli zranění. Nedohrál ani kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu, jenž si při výhře Capitals 3:2 na ledě Caroliny poranil koleno.

Ruský útočník ještě stihl v 7. minutě přihrát na vyrovnávací gól na 1:1, v 13. minutě se však dostal do kolize s obráncem soupeře Timem Gleasonem.

Keith Ballard (vzadu) trefuje hokejkou do hlavy Tomáše Vokouna, v popředí se zvedá střelec gólu Ilja Kovalčuk
Keith Ballard (vzadu) trefuje hokejkou do hlavy Tomáše Vokouna, v popředí se zvedá střelec gólu Ilja Kovalčuk

Kluziště opustil až po několika minutách za pomoci spoluhráčů a na led už se nevrátil. I kdyby však byl fit, do hry už by zasáhnout nesměl. Podle rozhodčích totiž Ovečkin kolenem fauloval a dostal trest na pět minut a do konce zápasu.

Vážnost Ovečkinova zranění by mělo odhalit až vyšetření magnetickou rezonancí. "Zatím nevíme, co mu přesně je a jak dlouho nám bude chybět. Zítra ráno budeme snad moudřejší," řekl trenér Capitals Bruce Boudreau.

Podle jeho názoru ale Ovečkinův zákrok nebyl na trest do konce zápasu, který útočník dostal už podruhé během posledních tří zápasů. "Podle mě se snažil soupeře trefit ramenem, jenže Gleason se šikovně uhnul a oba se střetli koleny," uvedl Boudreau.

"Gleason provedl chytrý pohyb a Ovečkin ho prostě trefil kolenem," poznamenal jeho protějšek Paul Maurice. "Pro oba hráče to bylo velice nebezpečné," doplnil.

Carolina nicméně pětiminutovou přesilovku nevyužila, naopak pár sekund po vypršení trestu se na druhé straně trefil Eric Fehr a dostal Capitals do vedení 2:1. Stejný hráč pak v 35. minutě přihrál na třetí gól Nicklasi Bäckströmovi, který se trefil podruhé v zápase. Domácí už poté stihli v třetí třetině pouze zkorigovat skóre.

Obránce Martin Škoula přispěl jednou asistencí k vítězství Pittsburghu 5:2 na ledě New Yorku Rangers. Hrdinou zápasu v Madison Square Garden, který sledoval z první řady i legendární Wayne Gretzky s manželkou, se stal centr třetí útočné formace Penguins Mike Rupp, jenž vstřelil první hattrick v kariéře. Další dva góly Tučňáků zaznamenal kapitán Sidney Crosby.

Rupp skóroval třikrát navzdory tomu, že v úvodu třetí třetiny, kdy měl na svém kontě pouze jeden gól, musel na pět minut odstoupit kvůli zranění kolena. Pak se však za stavu 2:2 vrátil a dalšími dvěma trefami dotlačil Tučňáky k vítězství.

V 52. minutě vstřelil Rupp vítězný gól na 3:2. Trefil se poté, co jej český obránce ve službách Rangers Michael Rozsíval nechal nehlídaného v levém kruhu pro vhazování a Rupp prudkou ranou poslal puk přesně do šibenice.

"Celý zápas hrál dobře, až do tohoto momentu," zkritizoval Rozsívala trenér John Tortorella. "Tohle jsou přesně ty klíčové chyby v klíčových okamžicích, které nás stojí zápas," dodal.

Hattrickem se blýskl také útočník R. J. Umberger, jehož Columbus porazil St. Louis 5:2 a ukončil sérii pěti porážek. Na první branku přihrál Umbergerovi český útočník Jakub Voráček, asistenci u jeho třetího gólu při power play Blues si připsal obránce Jan Hejda.

Naopak další český zadák v dresu Blue Jackets Rostislav Klesla musel už v první třetině odstoupit ze hry poté, co ošklivě narazil na mantinel po zákroku Barreta Jackmana.

"Je to pro nás trošku kyselé vítězství. Přišli jsme o hráče, který je srdcem a duší našeho týmu," prohlásil trenér Columbusu Ken Hitchcock. "Ale už jsme se potřebovali konečně zvednout a tohle vítězství je pro nás moc důležité."

Tři brankáři si v pondělí připsali čisté konto. Nejvíc se na něj nadřel Ryan Miller z Buffala, jenž 38 zákroky dovedl svůj tým k vítězství 3:0 v Torontu. O pět zásahů méně si připsal Craig Anderson při výhře Colorada 3:0 v Tampě.

Nejsnazší to měl Miikka Kiprusoff, jenž při výhře Calgary 5:0 v Nashvillu čelil jen 22 střelám. Flames zároveň vytvořili nový klubový rekord, když bodovali v desátém zápase po sobě.

Carolina - Washington 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)
Branky:
5. Corvo, 60. Cullen - 7. a 35. Backström, 18. Fehr. Střely na branku: 40:33. Diváci: 12.797.

NY Rangers - Pittsburgh 2:5 (0:0, 2:2, 0:3)
Branky:
24. a 39. Gáborík (na první Prospal) - 28., 52. a 59. Rupp, 24. a 56. Crosby (na druhou Škoula). Střely na branku: 31:33. Diváci: 18.200.

Toronto - Buffalo 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Branky:
34. Kennedy, 41. Tallinder, 51. Hecht. Střely na branku: 38:31. Diváci: 19.110.

Nashville - Calgary 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)
Branky:
22. Moss, 25. Dawes, 49. Pardy, 57. Glencross, 59. Iginla. Střely na branku: 22:30. Diváci: 10.581.

Columbus - St. Louis 5:2 (2:1, 0:1, 3:0)
Branky:
5., 46. a 60. Umberger (na první Voráček, na druhou Hejda), 3. Russell, 60. Vermette - 20. Johnson, 30. Kariya. Střely na branku: 27:29. Diváci: 12.391.

Detroit - Dallas 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky:
14. Miller, 26. Helm, 33. Cleary, 44. Bertuzzi - 20. Morrow. Střely
na branku: 32:30. Diváci: 17.645.

Tampa Bay - Colorado 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky:
9. a 34. Duchene, 60. Wolski. Střely na branku: 33:29. Diváci:
12.214.

Atlanta - Florida 4:3 (2:2, 1:1, 1:0)
Branky:
4. Popovic, 9. Kovalčuk, 26. Thorburn, 60. Afinogenov - 5. Weiss (Frolík), 16. Olesz, 38. Frolík. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu 9 minut, z 5 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 60 procent. Střely na branku: 35:28. Diváci: 10.310.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud