2. července 2009 • 08:51

Martin Havlát se stěhuje do Minnesoty

Autor: ČTK, tbl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový útočník Martin Havlát po třech letech končí v Chicagu a stal se v zámořské NHL novou posilou Minnesoty. Osmadvacetiletý mistr světa z Petrohradu z roku 2000 podepsal jako volný hráč s Wild šestiletou smlouvu na 30 milionů dolarů.



Minnesota sáhla po Havlátovi poté, co slovenský forvard Marián Gáborík zamířil do New York Rangers.

Havlátovi skončil v Chicagu tříletý kontrakt na 18 milionů dolarů, který uzavřel v roce 2006 po příchodu z Ottawy. Český útočník v minulých dnech několikrát zopakoval, že chce prodloužit smlouvu a zůstat v Illinois. Blackhawks ale nakonec získali z Detroitu Mariána Hossu a bylo jasné, že na osmadvacetiletého talentovaného křídelníka už nezbylo místo ani peníze.

Sám Havlát byl zklamaný především přístupem svého bývalého klubu. "Jsem rád, že jsem v Minnesotě, kde se mi od vedení dostalo vřelého přivítání. Už brzy vyjde pravdivý příběh o tom, co se odehrálo v Chicagu," napsal na své stránce na Twitter.com, oblíbeném médiu pro sdílení krátkých informací.

"Martin dostal nabídky na dlouhé smlouvy od několika týmů, jen od Chicaga ne. Ačkoliv byl jejich nejproduktivnější hráč, nikdy za tři měsíce jednání mu nenabídli delší, než jednoletý kontrakt," nechal se ve čtvrtek dopoledne slyšet hráčův agent.

V Minnesotě si český útočník platově lehce pohorší, jeho roční příjem bude činit pět milionů dolarů, o milion méně, než dříve. "Jsme velice rádi, že náš tým posílí rychlost a produktivita Martina Havláta. Je to skvělý všestranný hokejista," řekl generální manažer Minnesoty Chuck Fletcher.

Český útočník má po táhlých zdravotních potížích za sebou vydařenou sezonu a byl nejproduktivnějším hráčem Blackhawks, kteří si zahráli finále Západní konference. V základní části si připsal v 81 zápasech 77 bodů za 29 branek a 48 asistencí. V play off v 16 utkáních zaznamenal 15 bodů za pět tref a deset přihrávek.

Od roku 2006 byl Havlát třikrát na operaci s ramenem a ze hry jej vyřadilo také po vydařeném začátku angažmá v Chicagu zranění kotníku. V prvních dvou sezonách v dresu Blackhawks tak stihl jen 91 zápasů, ale připsal si 84 kanadských bodů.

Ottawa draftovala Havláta v roce 1999 v prvním kole jako celkově 26. v pořadí a do NHL se vydal z Třince o rok později. Juniorský mistr světa z roku 2000 ze Skelleftey má na kontě v prestižní zámořské soutěži 470 zápasů a 396 bodů za 169 branek a 227 asistencí. V 67 utkání play off skóroval devatenáctkrát a zaznamenal 30 přihrávek. V sezoně 2004/05 při výluce v NHL vystřídal dresy Znojma, Dynama Moskva a pražské Sparty.

Minnesota získala také obránce Grega Zanona, který dosud působil v Nashvillu. Devětadvacetiletý zadák uzavřel tříletou smlouvu na 5,8 milionu dolarů. V současné době se Fletcher zaměřuje na trhu volných hráčů na získání finského centra Sakua Koivua, který po čtrnácti letech skončil v Montrealu. Pokud by se Wild podařilo dosavadního kapitána Canadiens zlákat, potkal by se v týmu s bratrem Mikkem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud