13. června 2009 • 13:00

Dokonalá odveta, Pittsburgh má Stanley Cup!

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTO - Je dobojováno! V rozhodujícím sedmém utkání finále play off zdolali hokejisté Pittsburghu Penguins domácí Detroit Red Wings 2:1 a radují se ze zisku Stanley Cupu. Partě kolem mladých hvězd Crosbyho a Malkina se tak podařila odveta za porážku z loňského finále.



Nestává se každý rok, aby o vítězi poháru rozhodovalo až poslední možné střetnutí. Vždy o tom ale sní snad všichni hokejoví fanoušci.

2
Český útočník Petr Sýkora vybojoval svůj druhý Stanley Cup v kariéře. Poprvé se mu to podařilo v roce 2000 v dresu New Jersey Devils.

Letos se dočkali - a je třeba říct, že zúčastněné týmy je rozhodně nezklamaly. Drama s překvapivým hrdinou, pořádnou akci i emoce, to všechno přinesl sedmý finálový zápas.

Od první minuty bylo vidět, že se nehraje žádné obyčejné utkání. Hráči se do sebe pustili hodně zhurta. V první třetině nebyl k vidění příliš pohledný hokej, ani moc šancí.

Dění na ledě dominovaly spíš souboje u hrazení a pečlivá obranná práce. Souvislejší tlak si na chvíli vytvořil jen Detroit a snad nejhezčí akcí tak byl Fleuryho zákrok betonem po střele domácího útočníka Filpully.

Skóre zápasu se otevřelo v 22. minutě. Brooks Orpik nahodil puk do útočné třetiny, Brad Stuart zaváhal a odehrál puk jen na Malkinovu brusli. Od ní se kotouč odrazil k Maxu Talbotovi a pětadvacetiletý forvard svou šanci proměnil ve vedoucí branku - 1:0.

SEDMÝ ZÁPAS V OBRAZECH

Tento gól ale správně neměl platit. Opakované záběry totiž jasně ukázaly, že Orpik rozehrával až zpoza červené čáry, správně se tedy mělo pískat zakázané uvolnění.

O pár chvil později Pittsburghským pořádně zatrnulo. Při rutinním střetu u hrazení totiž přišli o svou největší hvězdu. Sidney Crosby si poranil levé koleno a z ledu odkulhal rovnou do kabiny. Do zápasu pak už nijak nezasáhl, ačkoliv byl ve třetí třetině připraven na lavičce.

I bez něj se ale Tučňákům dařilo. Kanadskou superstar totiž výborně zastoupil už zmíněný Max Talbot. V 31. minutě se po další Stuartově chybě dostal do úniku a střelou nad lapačku přidal svou druhou branku.

Domácí byli najednou k nepoznání. Na ledě vypadali jen jako stíny těch hráčů, kteří ještě před pár dny stejného soupeře vyprovodili 5:0. Dacjuk neukázal takřka nic, Zetterberg se pod tlakem úplně rozpustil a při přesilovce mu v přechodu do útoku dvakrát trapně ujel puk.

Probuzení přišlo postupně, v průběhu třetí třetiny se Red Wings stále a stále zlepšovali a deset minut před koncem už drželi Pittsburgh zamknutý v jeho obranném pásmu. Drtivý tlak korunovali i brankou, na 1:2 snižoval šest minut před koncem od modré čáry Ericsson.

Na vyrovnání už Detroitu ale nezbylo dost času, ačkoliv dvakrát k němu měl velice blízko. Nejdříve Nicklas Kronwall rozezvučel břevno a tři vteřiny před koncem předvedl Fleury úžasnou rybičku, kterou zastavil Lidströmovu stoprocentní šanci.

Sidney Crosby (87) se snaží překonat Chrise Osgooda.
Sidney Crosby (87) se snaží překonat Chrise Osgooda.

Penguins tak vyhráli 2:1 a získali třetí Stanley Cup ve své historii. 116 let starou trofej převzal jako první kapitán Sidney Crosby a od něj postupně putovala do rukou všech hráčů, kteří za Pittsburgh letos nastoupili.

Český útočník Petr Sýkora, který kvůli zlomené noze do posledního zápasu nezasáhl, přišel na řadu jako pátý, hned po Slováku Šatanovi.

Ještě na hrací ploše poskytovali nadšení vítězové první rozhovory. Sidney Crosby si chvíle triumfu náležitě užíval: "Je to neuvěřitelné. Jako dítě jsem o tom snil a teď je to tady," snažil se popsat své pocity.

Jeho trenér stručně rekapituloval celou sezónu: "Byl to pro nás těžký rok, ale dokázali jsme se zvednout. Ukázali jsme, že když chcete, dokážete cokoliv," rozplýval se Dan Bylsma nad svými svěřenci.

Osmatřicetiletý Bylsma přitom k týmu přišel až v únoru a to ve chvíli, kdy vše nasvědčovalo tomu, že se Pittsburgh ani neprobojuje do play off.

Snad největší radost dával na ledě najevo Jevgenij Malkin. Nejproduktivnější hokejista základní části vyhrál i bodování play off a poprávu tak z rukou ligového komisionáře Garryho Bettmana převzal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů. "Fantastické, nevím, co bych řekl více," smál se ruský fenomén.

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 54. Ericsson (Lidström, Hudler) - 22. Talbot (Malkin), 31. Talbot (Kunitz, Scuderi).
Rozhodčí: McCreary, Devorski - Morin, Racicot.
Vyloučení: 2:3. Bez využití.
Střely na branku: 25:18.
Diváci: 20.066.
Konečný stav série: 3:4.

Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lebda, Ericsson - Cleary, Filppula, Marián Hossa - Franzén, Zetterberg, Dacjuk - Hudler, Helm, Samuelsson - Holmström, Draper, Maltby. Trenér: Mike Babcock.

Pittsburgh: Fleury - Scuderi, Gill, Gončar, Orpik, Eaton, Letang - Guerin, Crosby, Kunitz - Talbot, Malkin, Fedotěnko - Kennedy, J. Staal, Cooke - Dupuis, Adams, Šatan. Trenér: Dan Bylsma.

Penguins navazují na Jágrovu éru

Pittsburgh Penguins se potřetí v historii radují ze zisku Stanleyova poháru. Americký hokejový klub vešel do povědomí českých fanoušků především díky Jaromíru Jágrovi, jenž se také výraznou měrou podílel na prvních dvou titulech v letech 1991 a 1992. Letos si prsten za vítězství opět navlékne i český hokejista, útočník Petr Sýkora.

Jágr patří k vůbec nejslavnějším postavám klubu s více než čtyřicetiletou historií. V jeho barvách nastupoval 11 let a z vyjukaného osmnáctiletého mladíka vyspěl v lídra týmu a uznávanou mezinárodní hvězdu. Zpočátku mu hodně pomohl slavný obránce Paul Coffey a později Jiří Hrdina, který byl proto zakoupen z Calgary.

Nezapomenutelným rádcem a spoluhráčem ale byl kladenskému odchovanci především Mario Lemiuex, ikona a od roku 1999 majoritní vlastník Penguins. Lemieux s přehledem vládne statistikám klubu - odehrál za něj nejvíce zápasů (915), nastřílel nejvíce branek (690), přidal nejvíce nahrávek (1033) a tedy i získal nejvíce kanadských bodů (1723).

Když Jágr v roce 2001 trochu překvapivě přestupoval do konkurenčního Washingtonu, odnášel si vedle dvou prstenů za vítězství ve Stanleyově poháru také řadu individuálních ocenění - pětkrát v dresu s tučňákem na hrudi vyhrál kanadské bodování základní části NHL, přičemž od roku 1997 získal Art Ross Trophy čtyřikrát v řadě, obdržel také Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče ligy a nejplatnějším hráčem jej zvolili i sami hokejisté.

Ve své poslední sezoně se ještě v Pittsburghu sešel s trenérem Ivanem Hlinkou, který tým v play off dovedl až do semifinále. Do ročníku 2002/3 ale jeho mužstvo vstoupilo katastrofálně a po čtyřech porážkách byl Hlinka odvolán.

Současný tým trenéra Dana Bylsmy má ve svém středu nové a především velmi mladé hvězdy. Již dva roky je jeho kapitánem útočník Sidney Crosby, jednička draftu v roce 2005. Do funkce byl jmenován v pouhých 19 letech jako nejmladší kapitán v historii NHL.

Nejproduktivnějším hráčem mužstva a klíčovou postavou základní části i play off byl letos dvaadvacetiletý ruský talent Jevgenij Malkin. V 82 zápasech základní části nasbíral 113 kanadských bodů (35+78), nejvíc z celé NHL, a po právu obdržel Art Ross Trophy. Většinu zápasů odchytal gólman Marc-Andre Fleury, v obraně zářili především nestárnoucí pětatřicetiletý Sergej Gončar a o 13 let mladší Kris Letang.

Pevnou pozici má v kádru také útočník Petr Sýkora, byť se ve vyřazovací části na led dostal pouze v některých zápasech. Plzeňský odchovanec si navíc v šestém finále obětavým pádem do střely zlomil nohu a v rozhodujícím klání se nemohl objevit.

Dvojnásobný mistr světa se do Pittsburghu dostal v roce 2007 přes angažmá v New Jersey, Anaheimu, New Yorku Rangers a Edmontonu. Ve finále Stanleyova poháru si zahrál už počtvrté, předtím ale uspěl pouze v roce 2000 s New Jersey Devils. Za "Tučňáky" stihl ve dvou sezonách nastoupit ke 184 zápasům a v nich zaznamenat 119 kanadských bodů (59+60).

Od založení klubu Pittsburgh Penguins v roce 1967 je jeho domovským stánkem Mellon Arena, původně hlavně koncertní hala. Její současná adresa zní - náměstí Maria Lemiouxe 66, a při hokejových zápasech pojme necelých 17 tisíc diváků. V příští sezoně by se Penguins měli přesunout do nové víceúčelové haly.
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud