Květoslav Šimek
22. března 2010 • 08:23

Tři bitky za dvě minuty. Rákos zasloužil, zní z Třince

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě vítězství, čisté konto Dominika Haška a pořádnou pifku na třineckého obránce Jana Platila si odvezli hokejisté Pardubic z úspěšného čtvrtfinálového výjezdu do Třince. Čtvrtý duel ovládli suverénně 5:0, v sérii vedou 3:1 na zápasy a ve středu mohou doma slavit postup do semifinále.



Ne že by se v Třinci nebylo nač koukat. Ale nejjiskřivější emoce aktéři duelu naskládali do dvou minutových momentů. A ty byly pořádně žhavé!

V první třetině nasázeli Pardubičtí tři branky během necelé minuty. Tím rozhodli zápas. A v poslední minutě se strhly hned tři bitky.

Třinec propadl, Pardubice jsou krok od semifinále »

První bitku svedli třinecký Tomáš Malec a Jiří Cetkovský. Hned po vhazování se do sebe pustili, oba byli shodně odměněni čtrnácti minutami. „To bylo v pořádku,“ říká pardubický útočník Jan Kolář.

„Céca s Malcem se do toho pustili napřímo, tak by to mělo vypadat. Co pak ale předvedl ten pán v bezvědomí? Třeba se na to na videu podívá a zjistí, co tam vlastně vyváděl.“

Peterek: Rákos jen provokuje. A pak uteče
Jestliže budou třinečtí Oceláři dál dělat triviální chyby, jaké předvedli v domácích zápasech s Pardubicemi, rychle jim sezona skončí. V tomto duchu mluví třinecký kapitán Jan Peterek. „Zbytečné hrubky nás stály oba domácí zápasy, to pak nemáme proti takovému soupeři šanci vyhrát,“ zlobil se.

Zápas jste ztratili během jediné minuty v první třetině, v níž jste inkasovali tři branky. Co říct na takový začátek?
„Hrůza! Věřili jsme, že vyhrajeme, šli jsme do toho, ale přišla první hrubka a bylo to 0:1. Pak hned přišla další a už se to zvrhlo, bylo po zápase. Člověk se snaží, ale… Kdybychom alespoň dali gól na 1:3, tak by se lidi zvedli, hnali by nás a zdramatizovalo by se to. Jenže Pardubičtí hráli dobře, nemohli jsme se přes ně dostat a dlouhé nahrávky nám chytali.“

V domácích zápasech máte v sezoně s Pardubicemi nelichotivé skóre 5:21. Jak je možné, že se vám tak hrubě nedaří?
„Jde vidět, že jim to menší kluziště vyhovuje víc než nám. Hrají důrazně, pokrývají rychle naše hráče a lehce přes nás přecházejí. Musíme s tím něco udělat.“

V závěru krosčekoval soupeře Platil, porval se Balej. Nebyl tak emotivní závěr zbytečný, nebo jste se chtěli vyburcovat do dalšího utkání?
„Někteří jejich hráči jen jezdí a provokují. Třeba Rákos ze čtvrté pětky. Pořád se snaží někoho nalákat, aby jej vyfauloval. Pokřikuje, jezdí za klíčovými hráči a snaží se je vyprovokovat. Za toho stavu už to kluci nevydrželi a tak mu alespoň naložili. I když vlastně ne, on utekl.“

Pánem v bezvědomí Kolář myslel obránce Jana Platila. Ten po přerušené hře nejdřív zezadu krosčekem srazil Daniela Rákose. Pak se pustil do krátké šarvátky s Aaronem MacKenziem. Svižnou ranou jej poslal k ledu.

„Že to nebylo fér?“ reagoval třinecký pořízek. „Rákos si ten krosček zasloužil, celý zápas furt provokoval. Zasloužil si dostat na zadek. Hraje dvě střídání za zápas, ale provokovat bude. A třeba se to přenese do dalšího zápasu, musíme soupeře vyhecovat a z toho pak třeba těžit. Já se jim jen snažím dostat pod kůži a vyprovokovat je do dalšího zápasu.“

Rohovnickou minutovku završili za frenetického povzbuzování publika třinecký útočník Jozef Balej a pardubický mladík Robert Kousal. Bili do sebe pěstmi vskutku svižně, oba posléze skončili na ledě.

„Nemůžeme se ohlížet kolem, každý se musí soustředit sám na sebe, musíme do toho dát všechno,“ popsal svou „motivaci“ Balej, který má v Třinci plnit zejména roli střelce. Gól však tentokrát nevstřelil ani on, takže se pustil do rvačky.

„Tohle k play off patří,“ přitakal Kolář. „Provokace jsou normální, rvačky taky. Třinečtí v závěru asi potřebovali vybít frustraci z toho, že nebyli schopní vstřelit branku.“

Zápas se ovšem lámal v hokejovějších dovednostech. A těmi byla pardubická rychlost, důrazné napadání a sebevědomá koncovka. V tom všem Oceláře výrazně předčili, vyhráli naprosto zaslouženě.

Mezi osmou a devátou minutou donutili soupeře k laciným chybám, nasázeli hned tři góly a vyhnali nebohého brankáře Tomáše Dubu na střídačku.

Náskok si pak na rozdíl od sobotního zápasu v klidu pohlídali. „Na začátku to byla pěkná smršť,“ pochvaloval si Kolář. „Na ni už soupeř nedokázal reagovat. Snažil se, ale drželi jsme si jej na odstup a soustředili se na obranu. A když už si něco vypracovali, Hašan to perfektně pokryl.“

Legendární gólman Dominik Hašek v základní části na čisté konto čekal až do 49. kola. V play off se jej dočkal už ve čtvrtém duelu. Zlikvidoval všech 28 střel.

„Minimálně jeden zápas jsme tady chtěli vyhrát, a když se nám to podařilo hned v sobotu, byli jsme hladoví po dalším,“ usmíval se spokojený Hašek.

„Tentokrát rozhodl začátek, který jsme měli výborný. Třinec udělal nějaké chyby a my z nich těžili. Hlavně jsme si pak říkali, že nemůžeme Třinec pustit zpátky do hry jako v sobotu, kdy jsme taky vedli. Tentokrát jsme hráli takticky až do konce a prakticky je nepustili k ničemu. To bylo nejdůležitější.“

Nejlepší zákroky Hašek vytáhl proti tutovkám Semana a Květoně. Oba před ním byli sami, měli dost času i prostoru na střelu. Hašek však jejich rány suverénně pokryl. „Tohle byly skvělé zákroky, Dominik prostě pořád chytá výborně,“ pokrčil rameny třinecký kapitán Jan Peterek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud