Zdeněk Janda
14. března 2010 • 20:48

A slavit může Slavia. Litvínov už nesrovnal

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Hokejová Slavia se nakonec vymanila z litvínovských chapadel. Už se zdálo, že ji soupeř předtím v sérii zardousí, ale pražský tým si dvěma výhrami v řadě doplul k vítězství. A ve čtvrtfinále ho čeká Zlín. Litvínov má po sezoně.



Už během první třetiny se z kotle slávistických fanoušků ozýval tradiční popěvek: „Dnes budeme slavit!“

Nakonec jim to vyšlo. Ovšem ke konci druhé části, když se hosté dostali na rozdíl jediného gólu, to byly pro domácí prvotřídní nervy. Soupeř měl nadosah vyrovnání. Jenže na to se historie neptá, ta zná jen vítěze série. A tou je Slavia, i když Litvínov se nemá za co stydět.

„Chtěl bych hráčům poděkovat za tu bojovnost,“ pochválil je litvínovský kouč Jiří Kučera.

Bitka jako z NHL: Vašíček versus Vopat >>>


Jeho tým vedl v sérii 2:1 a měl před vlastními fanoušky v pátek mečbol. Jenže hráči byli přemotivovaní, kupili fauly. Slavia udeřila v přesilovkách, sérii srovnala. A dnes obrat dokonala. „Cítil jsem z naší kabiny obrovské odhodlání, že to dokážeme a půjdeme dál. Všichni jsme věřili,“ vykládal útočník Tomáš Kůrka, který poslal tým do vedení hned v první minutě.

Pražský tým postoupil i přesto, že ho zkosila marodka, navíc v kabině řádila viróza. „Někteří kluci hráli nad svoje možnosti,“ přiznal kouč Vladimír Růžička. I pro něj osobně to byla sladká výhra, po neúspěchu na olympiádě by v případě prohry musel vstřebat další porážku...

„Do série se Zlínem nejdeme jako favorit, ale chceme ho pozlobit,“ říká ke čtvrtfinále. „Doufám, že nám sezona jen tak neskončí,“ přidal se i Roman Červenka, extraligový král.

Litvínovský Vojtěch Kubinčák před gólmanem Slavie Robertem Slipčenkem.
Litvínovský Vojtěch Kubinčák před gólmanem Slavie Robertem Slipčenkem.

Pěstní bitku s Vašíčkem sice jednoznačně vyhrál litvínovský bijec Vopat, ale to byla jen malá náplast. Vyfasoval osobní trest a cestou do kabin ještě něco pořvával na slávistickou střídačku. „Ani nevím, co to bylo. Ale hlavní je, že jsme ho poslali na dovolenou,“ okomentoval to Kůrka.

Domácí si ale včera prožili nervy. Už se zdálo, že to bude jednoznačná záležitost. Ve 33. minutě v pádu zvýšil Svoboda na 4:1, kouč Růžička zaťal pěst a rozběhl se vítězoslavně po střídačce.

Pak následuje rychlý střih – končí 40. minuta a slávisté smutně kráčejí do kabin. Důvod? Litvínovu se podařilo dvěma góly snížit. Takže na světelné tabuli svítilo 4:3. A drama bylo na světě, slávistům začalo hlodat v hlavě: „Jen abychom tohle neprojeli...“

Druhý gól dali hosté při dlouhé přesilovce pět na tři poté, co se najednou na trestné lavici usadili tři slávisté. Litvínovským se nedařilo, už se zdálo, že tuhle obří příležitost promarní. Ale Vopat lehkou tečí skóroval. No a potom ve 40. minutě pláchnul v oslabení Jánský. A domácí už měli jednom jednogólový náskok. Psychika obou týmu se proměnila, hosté byli předtím dole, do třetí části už zase naskočili polití živou vodou.

Pojistku trefil, stejně jako při posledním utkání v Litvínově, útočník Havel. Zvýšil na 5:3 a zase trošku uklidnil pocuchané nervy domácích. „Musím říct, že jsem celou dobu věřil, že to dobře dopadne. Podle mě jsme na tom byli i fyzicky líp,“ myslí si Kůrka.

Litvínov se ještě snažil s výsledkem něco udělat, ale marně. „Už to ke konci byla taková křeč. Je pravda, že nám i trošku došly síly,“ uvedl kapitán Robert Reichel. Má po sezoně. A jeho hlaví litvínovský parťák Jiří Šlégr po hokejové kariéře...

Už dopředu říkal, že po tomto ročníku s hokejem definitivně sekne. Dnes do hry nenaskočil, stál jako asistent na střídačce. Ani jeho kouzlo nakonec na Slavii nestačilo.

Předkolo play off hokejové extraligy - 5. zápas:

Slavia Praha - Benzina Litvínov 5:3 (1:1, 3:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Kůrka (Vondrka, Kadlec), 27. Kadlec (Červenka, Vašíček), 32. Vondrka (Kůrka, Roth), 33. T. Svoboda (Holec), 42. Havel (M. Čermák, Žižka) - 13. V. Hübl (Švarný), 36. Vopat (Reichel, Švarný), 40. Jánský (Trávníček).
Rozhodčí: Fraňo, Šír - Bryška, Čech.
Vyloučení: 6:8, navíc Vašíček - Vopat oba 5 min. a do konce utkání.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Diváci: 6128.
Konečný stav série: 3:2.

Slavia: Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, Campbell, Kolařík, Jebavý - Kůrka, Červenka, Vondrka - T. Svoboda, Holec, Doležal - Havel, V. Růžička ml., Clarke - V. Němec, Endál, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Litvínov: J. Hübl - Pilař, Švarný, Punčochář, Kubát, J. Gula, Černošek, od 50. navíc Kousalík - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - Jánský, Reichel, Lukeš - Trávníček, Vopat, Dragoun - Majdan, od 41. navíc Gerhát. Trenéři: Kučera a Šlégr.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
4
Finále
Články odjinud


Články odjinud