Jakub Hlaváč
2. března 2010 • 18:32

Trénink Slavie: Růžička křičel, Červenka žertoval

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden vládl tréninku ostrým hlasem, druhý ho odlehčoval drobnými žertíky. Trenér Vladimír Růžička a útočník Roman Červenka se spolu po neúspěšné olympijské misi chystají na další - chtějí vytáhnout Slavii z bídy extraligového podpalubí.



Zatím nemají jisté ani předkolo play off. Ale v hlavě jim stále šrotují i smutné vzpomínky na Vancouver.

Co chvíli mu ujede ostřejší slovo, po svých svěřencích vyžaduje maximální nasazení. Najedeš si špatně na přihrávku, nenapadáš dostatečně včas a hned si vysloužíš spršku nepříliš lichotivých poznámek. Vladimír Růžička drží přípravu Slavie pevně v rukou.

Kouč Vladimír RůžičkaFoto ČTK


Nebojí se houknout ani na Červenku, na hlavní hvězdu svého souboru. Pravda, není to příliš často potřeba.

Jediný zástupce extraligy, který na Hrách nastoupil do ostrého utkání, žádné speciální pokyny nevyžaduje. Naopak, zbývá mu čas i na legrácky, mezi spoluhráči je ve svém živlu.

Žertíky mají jednu konkrétní oběť. Trenéra gólmanů a vedoucího mužstva v jedné osobě Josefa Hronka.

Zrovna svým svěřencům vysvětluje cvičení, když mu Červenka pod brusle pálí pukem. Hronek kotouč hravě přeskočí, ale hned si prstem přejíždí po krku. Jasně naznačuje, co nejproduktivnějšího hráče extraligy čeká.

Jenže vzápětí si odkládá rukavice s hokejkou na jednu z branek. A poskytuje tím Červenkovi další terč. Doslova.

Čtyřiadvacetiletý forvard části jeho výstroje nejprve ze síťky sestřelí a vzápětí je laškovně hází za mantinel.
Nakonec si trenéra usmíří. Věnuje mu svou hůl, rukavici a nakonec i přilbu.

„Snažím se zapomenout na zklamání z vyřazení na olympiádě. Teď musíme se Slavií zabrat, potřebujeme alespoň bod, abychom měli jistotu předkola,“ tvrdí Červenka. Při vzpomínkách na Vancouver má vážnou tvář.

Červenka po Hrách: Úplně černě to nevidím »

Stejně tak i Růžička. Když o brzkém konci české reprezentace mluví ve slávistické kabině, je na něm znát velké zklamání. „Prošvihli jsme obrovskou šanci na úspěch,“ lituje.

„Přál nám los, skvěle nám zachytal Tomáš Vokoun, pořád to mám v sobě. Dlouho se nemusí sejít takhle příznivé okolnosti, o to je to horší. A samozřejmě je mi líto fanoušků. Věřili nám...“

Roman Červenka v zápase se SlovenskemFoto Barbora Reichová (Sport)


Ochotně vysvětluje, proč v poslední třetině duelu s Finskem točil jedenáct útočníků: „Dal jsem na svůj instinkt. Chtěl jsem zúžit sestavu, cítil jsem to tak. Uznávám, že to mohlo vypadat trošku jako guláš. Ale stojím si za tím, vyložili jsme karty jako první, bohužel to nevyšlo. Byl to zápas o jednom gólu a ten dal soupeř,“ pokračuje.

Finové dali i druhý. Při české hře bez brankáře. A tady Růžička přiznává svou chybu. „Měli jsme si tu pozici připravit lépe. Tomáš čekal na mé znamení a já ho dal brzy.

Zklamaný Vladimír Růžička
Zklamaný Vladimír Růžička


Měli jsme puk ve středním pásmu, ale ztratili ho při přihrávce do strany, místo toho, abychom ho hráli do hloubky útočné třetiny. Bál jsem se, že nebudeme mít další šanci udělat útočné pásmo. Ale byly skoro dvě minuty do konce, měl jsem počkat,“ popisuje kapitán olympijských vítězů z Nagana.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud