Jiří Fejgl
31. prosince 2009 • 12:41

4. hrdina: Hokejista Červenka: Ohromí kickboxer Vancouver?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jako zjevení z jiného – nutno podotknout, že lepšího – světa. Na ledě válí, je prostě nepřekonatelný. To je první důvod jeho nevšednosti. A druhý? Nežene se slepě za penězi, radši dál žije svůj klukovský sen. Hokejista Slavie Roman Červenka, vládce extraligy a hvězda, která má ozářit olympiádu ve Vancouveru, zavrhl kupy ruských zlaťáků a v létě se vydá do milované NHL.



„To se mi líbí. Fotbalisti jdou taky přece radši do Anglie než do Kataru,“ glosoval Jaroslav Holík, bývalý reprezentant a známý kritik poměrů v českém hokeji i kvality ruské ligy.

Červenka s ním souhlasí. NHL je meta, za kterou se žene. Jako malý sbíral kartičku hráčů ze slavné ligy, teď má důrazně našlápnuto, aby byl konečně na jedné z nich.

V dresu českého vícemistra.Foto Pavel Mazáč SPORT


V letošní sezoně totiž předvádí v nejvyšší soutěži i národním mužstvu neskutečné věci. „Je to jasně nejlepší hráč extraligy,“ poklonil se slávistovi plzeňský tahoun Martin Straka, který si na postavení jedničky může určitě dělat stejně jako Červenka zálusk.

Seriál hrdinové i zkrachovalci roku 2009:
1. hrdina: Orientační běžec zachránil život, ale přišel o zlato »
1. zkrachovalec: Trenér Rada, paranoia na lavičce »
2. hrdina: Ve jménu otce. Vyhraje Kreuziger Tour? »

2. zkrachovalec: Z naší Katky je paní dluhu »

3. hrdina: Tenista Štěpánek: Hezké Vánoce, pane Černý >>>


„Myslím, že by mu hořela i voda,“ řekl pro MF Dnes mladoboleslavský útočník Richard Král, dosud držitel rekordu v počtu kanadských bodování v historii české extraligy. Ano, slovíčko dosud k němu patří. Po sezoně to podle všeho už nebude platit, Červenka jeho rekord smázne.

Král nasbíral 77 bodů, slávista má na kontě po 35 utkáních 55 bodů. Nyní ho sice zbrzdilo zranění zad, to by však nemělo být velkou překážkou při honbě za pokladem.

Roman Červenka v akci.
Roman Červenka v akci.



Co stojí za Červenkovým vzestupem? Samozřejmě, už v minulé sezoně byl výborný, špičkový, ale rozhodně ne dominantní. Letos mu svěřil kouč Vladimír Růžička klíčovou roli, což mu sedí. „Snažím se makat na ledě i v posilovně,“ prozrazuje útočník zdánlivě jednoduchý recept. Pomohly mu také kickboxerské tréninky. „Jsou skvělé na kondici a sílu,“ netají.

To vše dělá z Červenky horké zboží a jednoho z hráčů, kteří by měli oslnit na olympiádě ve Vancouveru. „Je to ideální spoluhráč pro Jardu Jágra,“ poradil už v létě kouči Růžičkovi Straka, dlouholetý souputník slavné osmašedesátky.

Červenka s Jágrem si opravdu rozumějí, jak ukázali na turnaji Euro Hockey Tour v Moskvě. Přesto Růžička zatím neplánuje, že by ve Vancouveru hráli spolu. „Ale během turnaje se budou útoky měnit,“ ví dobře reprezentační trenér.

Červenka se tak může od velkého vzoru učit – a pak prorazit v NHL jako on.

Zítra čtěte – 4. zkrachovalec: Tenistka Vaidišová

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud