8. prosince 2009 • 15:23

Provokatéři v extralize? Extrémem býval Duda

Autor: Tomáš Zetek
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není provokatér jako provokatér. „Občas je třeba trochu rozvířit atmosféru, ale nikdy nejsem na ledě záludný,“ říká Tomáš Kůrka, slávistický útočník, který svými gesty vytočil v neděli budějovické publikum.



Už dlouho se nestalo, aby před zimákem čekal po utkání dav fanoušků a chtěl si s hráčem soupeře vyřídit své názory „ručně“.

Kůrku odvedli do autobusu raději až policisté. „Musím říct, že nic takového jsem já osobně asi ještě nezažil,“ svěřuje se Jan Benda, hráč Plzně, jenž nastupoval v řadě zahraničních soutěží.

Kůrku provází pověst rebela a provokací příznivců svého bývalého klubu tomu nasadil korunu. To divadlo si mohl odpustit, na druhou stranu políbit dres a zatnout pěst směrem ke kotli soupeře, není nic zavrženíhodného.

Tomáš Kůrka se se chce nyní soustředit na Slavii a reprezentaciFoto Pavel Mazáč SPORT


Zdvihnout prostředníček směrem k fanouškům? To už je jiná. Jenže jak to doopravdy bylo ví pouze sám hráč a hrstka fandů, která byla hned za hrazením.

„Fakáč tam nebyl,“ tvrdí Kůrka. Někteří z budějovických příznivců jsou jiného názoru. Ať už to bylo jakkoliv, je to Kůrkův vůbec první exces podobného kalibru. On patří k těm slušnějším provokatérům.

Pak je tady ale skupinka daleko tvrdšího kalibru, jenž se soustředí hlavně na protihráče. Třebaže se to může fanouškům zdát opačně, právě ty provokace, které dokáží soupeře vytočit do nepříčetnosti, nejsou většinou z tribuny vidět. Jde o klasické osekávání soupeře, píchání holí a hlavně nadávání přímo při hře.

Pravým průkopníkem těchto praktik je třeba Radek Duda, který momentálně hájí barvy prvoligového Chomutova, ale v extralize hrál řadu let. V minulé sezoně se právě s Tomášem Kůrkou potkali v českobudějovickém dresu.

„Tím, že provokují, mají společnou vlastnost, ale každý to dělá trochu jinak. Radek je v tomhle hodně jiný než Tomáš,“ potvrzuje František Ptáček, obránce Mountfieldu a jeden z nejzkušenějších hráčů extraligy.

Kůrka soupeřům nenadává, ani neuznává zákeřné hraní hokejkou. Duda se už mnohokrát projevil jako opačný případ. V jednom z utkání minulé sezony třeba hodně drsně urážel kladenského Radka Bělohlava. Údajně ostře pomlouval jeho rodinu. „Radek Duda je trochu extrém, ale člověk ho musí brát s rezervou,“ usmívá se Benda.

 

Radek Duda stíní před brankou slávisty Adama SvobodyFoto ČTK

„My se mezi sebou jako hráči dost známe, takže víme, co na koho platí. Někdo je rychleji nastartovaný, jiný ne. Při utkání se tomu člověk neubrání, aby občas něco sprostšího neřekl. Ale aby někdo někomu vyhrožoval třeba smrtí, nebo něco podobného, to zase ne,“ přidává se Benda.

Podobnými typy provokatérů jsou třeba liberecký útočník Blatný, zlínský Balaštík, plzeňský Vampola nebo Kanko z Třince. „Že na sebe hráči při zápase občas něco pokřiknou nebo po sobě seknou hokejkou, to je normální.

Dělá to hodně kluků v extralize. Člověk si často vyslechne zajímavé věci. Třeba ‚Nejezdi tam už, ty dědku‘ nebo ‚Stejně jsi pomalej‘. Prostě jde o to trochu soupeře rozhodit psychicky – to patří k boji,“ usmívá se Ptáček, protřelý bek.

Přesto tuzemské soutěže nejsou ve světovém měřítku žádným extrémem. „Čeští hráči moc neprovokují, to jsou spíš výjimky. V zahraničí se to děje daleko častěji a nejvíc u Kanaďanů. Už je to pár let, ale četl jsem u jednoho článku nadpis ‚Malý Theo Fleury plive, nadává a fakuje‘. U nás to tak strašné není,“ vypráví Ptáček, což potvrzuje i Benda. „V Čechách je v tomto ohledu opravdu celkem slušné prostředí.“

Rozhovor s Tomášem Kůrkou čtěte v zítřejším vydání deníku Sport

Tomáš Kůrka se se chce nyní soustředit na Slavii a reprezentaci
Tomáš Kůrka se se chce nyní soustředit na Slavii a reprezentaci

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
4
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud