Jakub Hlaváč
19. října 2009 • 19:41

AUDIO: Kritika fanoušků? Je mi to jedno, tvrdí Výborný

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je čas ukončit všechny spekulace. 2. října 2009 vyšel v deníku Sport rozhovor s Davidem Výborným. Titulek zněl: „Kritika fanoušků? Je mi to jedno“. Rozpoutal hodně emocí. Rozhodli jsme se proto na webových stránkách zveřejnit záznam interview.



POSLECHNĚTE SI AUDIOZÁZNAM - Je sice jednou z největších hvězd extraligy, mezi prvními muži bodování ho ale nenajdete. Sparťanský kapitán David Výborný z deseti zápasů vytěžil pouhé tři body (1+2). Navíc upadl v nemilost fanoušků.

Vyčítají mu, že na ledě nebojuje a hraje bez zaujetí. „Ale já nic nečtu. Je mi to jedno,“ říká pětinásobný mistr světa v rozhovoru pro Sport.

Žádné chmury v jeho tváři nehledejte. Přes chudý stav bodového konta je v pohodě, s hrníčkem ranní kávy ještě před dopoledním tréninkem odpovídal svým typickým, suverénním stylem.

„Chcete, abych řekl, že je všechno špatně?“ rozčiloval se, když se mu otázky zdály příliš negativní. Sám věří, že je v Holešovicích vše v nejlepším pořádku. I přesto, že je mužstvo na osmém místě.

POSLECHNĚTE SI AUDIOZÁZNAM ROZHOVORU


Jak jste spokojený se svým výkonem v prvních deseti kolech?

„Zatím nechci nic hodnotit, vždyť sezona je na začátku a bude ještě hodně dlouhá. Vím, že to není nejlepší, ale uvidíme co bude dál. Času ukázat se bude ještě dost.“

Proč to zatím nejde podle vašich představ?
„Zase bych neřekl, že se mi start úplně nepovedl. Cítím se třeba daleko lépe než v předešlých letech. Jenom mi to zatím moc nepadá do branky. Ale jak říkám, uvidíme, co bude dál.“

ČTĚTE TAKÉ:
Ručinský, Výborný a Hlinka: Jsou nejdražší! A nejhorší »
Sparťanské hvězdy slyšely jen pískot »


Na čem záleží, zda se hokejistovi od začátku ročníku daří? Je třeba rozdíl mezi extraligou a NHL?

„To jsou takové fráze, že někdo začíná hůř a zlepšuje se… Nevím, jak to mají ostatní, ani jak to mám já. Měl jsem roky, kdy se dařilo od prvního kola, i roky, kdy to nešlo.“

Fanoušci ovšem vaše dosavadní výkony dost tvrdě kritizují, vnímáte to?
„Tak to vůbec nevím. Já nečtu noviny ani žádné weby. Nemůžu k tomu nic říct, je mi to jedno.“

Ze strany vedení tlak na svou osobu necítíte?
„Musíte se zeptat nahoře, jak jsou se mnou spokojení. Já jsem zatím s nikým nemluvil.“

Sám jste ve funkci sportovního manažera klubu, takže asi můžete být docela klidný…

„Tak to zase není. Určitě by na mě mohly být nějaké tlaky. Nejsem žádný nedotknutelný hráč týmu. Nemám žádné výsadní postavení.“

David VýbornýFoto Barbora Reichová


Zdá se, že jste po rošádách v sestavě konečně našel ideální spoluhráče do útoku. S Jaroslavem Hlinkou a Tomášem Netíkem jste v Litvínově zařídili čtyři góly.

„Já nevím, jestli to bude ideální. Snad jo.“

Máte tým plný vynikajících hokejistů. Proč trvá hledání jednotlivých formací tak dlouho?
„Nemyslím si, že máme lepší hokejisty než někdo jiný. Extraliga je opravdu strašně vyrovnaná. I ostatní jsou dobře posílení. O Spartě se říká, že má nejlepší mužstvo. Ale to je daný jenom jménem Sparta a tím, že jsme v Praze.“

Takže z výsledků mužstva nejste nervózní? Zatím jste za tři body vyhráli jen dvakrát.

„Ale zároveň jsme v tabulce osmí. Nevím, co chcete hodnotit po deseti zápasech. Snažíte se mě dostat do pozice, abych řekl, že je všechno špatně. To tedy není, si myslím.“

To přeci neříkám. Jenom mám pocit, že by to mohlo být i lepší.
„Tak to mohlo. Ale není to špatné, to jistě ne. Samozřejmě jsme nezvládli domácí zápas s Třincem, který jsme prohráli. Mohli jsme mít o tři body víc a být teď v naprostém klidu.“

Takže souhlasíte, že mužstvo by mělo podle jmen být do třetího místa v tabulce?
„Určitě. Ale na tabulku se dívejte po dvaceti kolech. Pak se mě zeptejte, jak na tom jsme.“

Generální manažer Petr Bříza ale sliboval fanouškům atraktivní hokej od začátku základní části. Myslíte, že se vám daří jeho slova naplňovat?
„Nevím, co sliboval Petr Bříza. Co to je atraktivní hokej? My chceme hrát tak, abychom vyhrávali. To je pro nás zásadní. Až se to bude dařit, tak si určitě dovolíme i něco navíc pro lidi.“

Jak vše probíhalo?
1. října – po deváté hodině ráno rozhovor vznikl na chodbě sparťanské haly. S Davidem Výborným byl předem domluvený, místo i čas si hráč určil sám.

2. října
– vyšel rozhovor s titulkem: „Kritika fanoušků? Je mi to jedno“. V ten samý den vedení Sparty požádalo nahrávku celého rozhovoru. Prý pro interní potřeby. Deník Sport se ho rozhodl právě za těchto podmínek poskytnout.

3. října – záznam byl poslán do e-mailové schránky prezidenta klubu Viliama Siveka.

6. října – autor článku poprvé kontaktoval generálního manažera Petra Břízu, aby získal jeho postoj k celému rozhovoru. Petr Bříza se omluvil, že rozhovor ještě pořádně nečetl, protože prý mail obsahoval vir. Více bude vědět další den.

7. října – Petr Bříza konstatoval, že si klub nechal rozhovor doslovně přepsat a nebude k němu vydávat žádné další stanovisko. Autorovi vytkl, že kladl negativní otázky, a že některé dotazy byly položeny krkolomně. Zároveň uvedl, že rozhovor vznikal v nevhodném prostředí, protože Davida Výborného rušili procházející hráči.

9. října – na klubovém webu se objevuje prohlášení, které říká: „…Vážení fanoušci, celou nahrávku rozhovoru s Davidem Výborným v Deníku Sport uveřejněném v minulém týdnu jsme si společně ve vedení klubu přehráli a přepsali do písemné formy s ohledem na nezřetelnost pořízeného záznamu.

Jednoznačně bylo konstatováno, že uvedený záznam byl pořízen v nezvykle hlučném prostření, kdy rozhovor byl rušen například procházejícími hráči a použitá textace zejména titulku „Kritika fanoušků? Je mi to jedno“ neodpovídala vedenému rozhovoru…“

Deník Sport s ním nesouhlasí, ale nepovažuje za nutné vydávat své stanovisko.

10. října – prohlášení z oficiálního webu mizí, nahrazuje ho audiovizuální záznam, kde Výborný popisuje svůj vztah ke Spartě.

18. října – v rozhovoru pro ČT David Výborný tvrdí, že byl deníkem Sport špatně interpretován. Vzápětí přiznal, že rozhovor sám nečetl, ale slyšel o něm od spoluhráčů.

19. října – deník Sport zveřejňuje inkriminovanou nahrávku, protože s reakcemi vedení Sparty ani jejího kapitána nesouhlasí.

David Výborný
David Výborný

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud