29. prosince 2009 • 20:11

Spartu srazila Reichlova pohádková trefa

Autor: Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo vyrazí na souboj Litvínova se Spartou, nikdy neprohloupí. Může si být jistý, že uvidí vypjatou partii, pravou hokejovou bitvu. Jedné takové byl svědkem poprvé v sezoně vyprodaný stadion Ivana Hlinky. Napěchované tribuny se po vítězné trefě kapitána Roberta Reichla 24 sekund před koncem třetí třetiny utápěly v euforii.



Přitom se schylovalo k prodloužení, zdálo, že ani jeden ze soupeřů už nepůjde do rizika nespoutané ofenzivy a případné ztráty jistého bodu. A potom se to stalo. Obránce Pilař získal v útočném pásmu puk a na konci bleskové kombinace byl Reichlem vypálený projektil, který napnul síťku za dlouho nepřekonatelným Přikrylem.

„Zavřel jsem oči a konečně to tam spadlo,“ popsal rozhodující okamžik šťastný střelec. Ruce mu okamžitě vylétly ke stropu haly, obvykle spíše zdrženlivý olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa dal naplno průchod svým emocím. „Bylo to krásný, navíc před plným stadionem,“ rozplýval se.

Na druhé straně bezedné zklamání, hráči v rudých dresech nemohli uvěřit, že si ze zápasu, v němž 41 minut vedli, neodvezou ani bod. Martin Ručinský, jenž při loňském návratu ze zámoří dal před mateřským klubem přednost právě Spartě, což mu litvínovští fanoušci stále nemohou zapomenout, na střídačce vztekle přerazil hokejku o mantinel.

Litvínovští útočníci Trávníček a Jánský v nehokejové pozizi před brankou Sparty.
Litvínovští útočníci Trávníček a Jánský v nehokejové pozizi před brankou Sparty.

„Je to pro nás hodně kruté,“ posteskl si Přikryl. Fantom, jenž dlouho děsil litvínovské nájezdníky. Zlikvidoval spoustu ošemetných situací ve svém brankovišti, Lukeš si na něj na začátku třetiny nepřišel ani při trestném střílení. Potom však přišly dvě rány, které obrátily zápas naruby.

„V prvním případě to přede mnou tečoval vlastní obránce,“ vrátil se sparťanský gólman ke Kubinčákovu vyrovnání při litvínovském oslabení po Brošově hrubce při rozjezdu útočné akce. A nakonec přišla Reichlova paráda. „I když to z voleje trefil velice dobře, chytit jsem to mohl,“ uznal. „Hlavně jsme před tím měly puk na hokejce, mohli jsme ho v klidu vyhodit z pásma,“ zlobil se.

Sparta přitom mohla až do začátku třetí třetiny pomýšlet na pro ni mnohem veselejší výsledek. Hlavně první třetinu jsem odehráli parádně, přesně tak, jak jsme si představovali,“ upozornil Přikryl. „Potom jsem ale začali být vylučovaní a tlak Litvínova sílil.“

Souhrn kola >>>

Hosté si bez větších problémů poradili i s minutovou přesilovkou soupeře pět na tři. „Ani mě nepřekvapilo, že jsme ji neproměnili,“ říkal s nadsázkou Reichel. Litvínov totiž v této sezoně při dvojnásobné početní výhodě ještě neskóroval.

„I když jsme v oslabení neinkasovali, vzalo nám to dost sil,“ připomněl Přikryl. Právě jejich větší rezervoár nakonec rozhodl. „Posledních deset minut jsme je zmáčkli,“ přitakal Reichel.

Fyzická hra, na kterou Litvínov vsadil, je šitá přesně na míru Romana Vopata. Útočníka, jenž před čtyřmi lety ve Spartě neuspěl. „Samozřejmě jsem ji chtěl porazit. Teď dáme pár pivek a půjdeme domů,“ plánoval. „Taky jsem dal klukům něco do kasy.“

Zvýšenou motivaci měl i obránce Pilař, který se Spartou slavil mistrovské tituly v letech 2006 a 2007. „Karel má hodně peněz, doufám, že dá ještě víc než já,“ dodal se smíchem Vopat.

HC Benzina Litvínov - HC Sparta Praha 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 45. Kubinčák, 60. Reichel (J. Černý, K. Pilař) - 4. Ton (D. Výborný, Netík).
Rozhodčí: Husička, Polák - Čech, Poruba.
Vyloučení: 8:10, navíc Bolf (Sparta) 10 min.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Diváci: 7000 (vyprodáno).

Litvínov: J. Hübl - K. Pilař, Kroupa, Švarný, Stříteský, Gureň, Punčochář, Skuhrovec, od 21. navíc Kousalík - J. Černý, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - Jánský, Vopat, Trávníček - Majdan, Heinisch, Bojer. Trenéři: Kučera a Šlégr.
Sparta Praha: Přikryl - Vydarený, Gulaši, Macholda, Jan Hanzlík, Bolf, Cunik, od 41. navíc J. Mrázek - Ručinský, Broš, Kratěna - P. Ton, D. Výborný, Netík - Látal, Langhammer, Hromas - Hrdel, Koreis, Podlešák. Trenéři: Volek a Holaň.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud