František Suchan
27. listopadu 2009 • 20:08

Základ výhry karlovarských: vynulovat Červenku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Pro ostatní extraligové celky je to postrach. Synonymum nočních můr. Likviduje jim obrannou taktiku s lehkostí, s jakou roztrhnete list papíru. Karlovarští by ale na Romana Červenku klidně hráli každý zápas. Podruhé v řadě si proti nim král sezony ani neškrtl. A Energie i díky tomu opět zvládla jeho Slavii, tentokrát 2:1.



Jistě, hokejistu, který si dělá dobrý den ze soupeřů bez rozdílu zkušeností i formy, prostě nejde ubránit bez chyby. I v pátek se Červenka dostal ke střelám. I včera dokázal přihrát do šance spoluhráčům. Ale nebylo to zkrátka tak, jak je zvyklý. A hlavně, čísla mluví jednoznačně: proti mistrům si v sezoně připsal za tři zápasy jen dvě asistence v úvodním utkání.

Potom dvakrát nula…

Důvod? Včera byl znát od prvního střídání. Karlovarští Červenku nespustili z očí ani na chviličku. „Moc práce jsem s ním neměl, kluci ho výborně pokryli,“ pochvaloval si brankář Lukáš Sáblík, který dostal přednost před Lukášem Mensatorem a Slavii v čele s její hvězdou vychytal podruhé v ročníku.

Útočník Karlových Varů Rastislav Dej se snaží zastavit soupeře ze Slavie Josefa Beránka.
Útočník Karlových Varů Rastislav Dej se snaží zastavit soupeře ze Slavie Josefa Beránka.


Skvělý defenzivní výkon posledních šampionů nepřišel náhodou, na výjimečného soka se připravovali obzvlášť pečlivě. „Chtěli jsme Romanovi dát co nejmíň prostoru, aby byl co nejmíň na puku. Vyvést ho z rovnováhy, rozhodit ho,“ přiznal domácí kouč Pavel Hynek. „Zkoušeli jsme si to i chvíli ve čtvrtek na tréninku. Bylo to poprvé v sezoně, co jsme se k něčemu takovému uchýlili.“

Úkol zastavit Červenku dostalo hlavně levé křídlo domácí druhé formace, Milan Hluchý. Ten visel na hvězdném útočníkovi za každé situace. „Toho hráče v daný moment obětujete. Zbývající hráči se pak snaží hrát čtyři na čtyři a číst hru,“ vysvětlil Hynek.

Hluchý jako by si většinu času ani hokeje okolo nevšímal. Pohled upřený na nejzářivějšího ze soupeřů, následoval ho do každého kouta hřiště. „Stejně tam ale Roman měl několik momentů, kdy se dokázal prosadit jeden na jednoho, dokázal si najít svůj prostor. Ale z pohledu výsledku jsme ho uhlídali. A to bylo klíčové,“ pochvaloval si Hynek.

Souhrn kola >>>

„Obětovaný“ Hluchý se však ukázal i jinak. Sprintem ala Forrest Gump zařídil vítězný gól, o defenzivní práci se s ním navíc v průběhu utkání podělila i elitní karlovarská řada. Taktéž na výbornou.

„Roman je jejich stěžejní hráč, který jim dělá body. Největší zbraň, možná polovina jejich týmu. Až na nějaké dvě šance jsme ho ale opravdu eliminovali. Nepouštěli jsme ho do nějakých větších kudrlinek a geniálních věcí, jaké dokáže,“ těšilo obránce Ondřeje Němce. „Nedovolili jsme mu to, co předváděl v minulých zápasech. Určitě to byl jeden ze základních kamenů k tomu, abychom vyhráli.“

Červenka zůstal poprvé v sezoně bez bodu dvakrát za sebou. Neprosadil se ani v minulém kole proti Třinci. Nevěřte ale tomu, že je v nějakém útlumu. Kdepak na ledě o něm neustále víte. Jeho charakteristický styl poutá pokaždé, když je v akci. A že to je pořádně často…

„Má úžasnou sezonu, říká si olympiádu. Je strašně těžké ho bránit, hodně si toho dovolí, má obrovské sebevědomí,“ potvrdil Němec. „V téhle soutěži vyniká, ční nad námi všemi. Je to jasně nejlepší hráč extraligy. Těší nás skalp Slavie, ale navíc i to, že jsme ho nepustili do žádné velké šance,“ uzavřel kolega z defenzivy Jakub Čutta, střelec úvodní branky.

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Čutta (Dobroň), 50. Dej (Mucha, Hluchý) - 29. Tomica (Havel, Sloboda).
Rozhodčí: Fraňo, Souček - Jindra, Kostka.
Vyloučení: 6:5, navíc Kadlec (Slavia) 10 min. Využití: 2:0.
Diváci: 4735.

Karlovy Vary: Sáblík - Němec, Čutta, Dobroň, Prošek, Mucha, Parýzek, Tribuncovs, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hluchý, Dej, Pletka - Zaťovič, Kristek, Melenovský - Kuběna, Skladaný, Zucker.
Slavia: Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, J. Drtina, Kolařík, Sloboda, Špelda - D. Hruška, Beránek, Tomica - Kůrka, Červenka, Sklenář - Havel, V. Růžička ml., Vondrka - P. Jelínek, M. Čermák, Doležal.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud