Karel Häring
10. července 2010 • 12:05

Premier League zmizí z televizní obrazovky

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fanoušci si v posledních letech zvykli na fotbalové televizní hody z Premier League. Jenže pozor, nyní hrozí, že start nového ročníku atraktivní soutěže na obrazovkách neuvidí. Navíc si musí příznivci anglického klubového fotbalu zvyknout na změnu kanálu, který bude utkání vysílat.



Premier League na obrazovkách Nova Sport končí. Nedohodla se se současnými majiteli práv, a tak jediným programem, na kterém bude v Česku možné sledovat boj o anglickou korunu, je nově vznikající Digi Sport. Ten však uvidí jen v domácnostech, v nichž používají satelitní digitální služby Digi TV.

V průběhu června padla i poslední možnost dohody mezi novými majiteli práv rumunskou agenturou Important Media House a stanicí Nova Sport. „Hlavním důvodem byly neadekvátní finanční podmínky. Premier League se v následujícím období na obrazovkách Nova Sport neobjeví,“ potvrdil ředitel stanice Marek Kindernay.

Zahraniční společnost údajně zaplatila za následující tři ročníky PL pro čtyři země (Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko) dvojnásobnou částku, než předchozí vlastník společnost Sportfive.

Český gólman si připsal čisté konto.Foto Pavel Mazáč - SPORT

„Některé zdroje uvádějí hodnotu téměř padesát milionů dolarů, ale zdroje blízké IMH hovoří o 42 milionech,“ napsal server SportProMedia.com.
Problém je, že Digi TV, kterou Important Media House provozuje v Česku i na Slovensku, teprve pracuje na vzniku stanice Digi Sport a není jisté, že bude vše do 14. srpna, kdy Premier League startuje, v provozu.

„Kanál by měl začít vysílat právě 14. srpna. Takový je plán, doufám, že to vyjde, protože hodně věcí se dokončuje, sestavují se týmy a podobně,“ řekl Sportu jeden z budoucích zaměstnanců, který si nepřál být jmenován. „Myslím, že bychom to měli stihnout,“ vzkázal ředitel stanice Razvan Amarandi.

Ten tvrdí, že už zažádali o vysílací licenci pro české území, což však jiný zdroj Sportu zpochybňuje. Její vyřízení přitom trvá až tři měsíce. Co je však jisté už nyní, že se bude vysílat z bratislavského studia a z jednoho kola bude k vidění pět až šest zápasů. Kromě Premier League zakoupila společnost také práva na italskou Serii A a vedení kanálu počítá i s televizním studiem, obdobou pořadu Double.

Rooney zničil Hull čtyřmi trefami.Foto Reu


Stanici mohou sledovat jen ti, kteří disponují kartou Digi TV, tedy diváci s předplacenou službou. V tuto chvíli to znamená, že fanoušci s televizním signálem dodávaným například UPC budou mít smůlu.

A jak hodlá Nova Sport nahradit ztrátu prestižní soutěže? V jejím vysílacím schématu zůstává z fotbalu nadále i Liga mistrů, francouzská liga, až šedesát přenosů z anglického FA Cupu. Novinkou je ruská liga, první zápasy přinese stanice už od tohoto víkendu. Na obrazovkách by se měla objevit i portugalská nejvyšší soutěž, o které se jedná.

Podle serveru digizone.cz dostala Nova Sport nabídku na vysílání zápasů Gambrinus ligy a nyní ji zvažuje. Jednalo by se buď o páteční nebo nedělní termín.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud