23. března 2010 • 04:59

Audit ČMFS: K soudu, nebo pod koberec?

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vládci českého fotbalu dnes oznámí, jak se postaví k výsledkům forenzního auditu za období červen 2006 až červen 2009. Podá na osoby podezřelé z protiprávního jednání trestní oznámení, nebo se rozhodne pro tlustou čáru? Deník Sport přináší shrnutí nejkřiklavějších kauz, na něž audit upozorňuje, a přidává doporučení předsedovi svazu Ivanu Haškovi, jak se zachovat.



Hospodaření STES
Audit mluví jasně: STES, dceřiná marketingová společnost fotbalového svazu, nakládala nehospodárně se svěřenými miliony korun. Kontroloři kritizují nevýhodné smlouvy, kvůli nimž přišla pokladna o nemalé sumy. Celkem se mluví až o třiceti milionech. To ještě neznamená, že došlo k protiprávnímu jednání, mohlo být pouze nešikovné.

Odborník-auditor, který pro deník Sport výsledky rozebral, ovšem odhalil i trestný čin: opakovaně totiž chybí výroční zprávy společnosti. Přitom špatná administrativa bývá vyzkoušeným zakrývacím modelem pro podezřelé obchodování. Nepořádek v dokumentaci ztěžuje dohledání trestných činů. „Byli to packalové, zlatokopové nebo gauneři? Všechno je možné,“ divil se nad auditem oslovený expert Sportu.

Potenciální viníci:
Jaroslav Vacek, předseda představenstva STES, Vlastimil Košťál, místopředseda představenstva, Jan Kinda, ředitel a člen představenstva

Doporučení Sportu Ivanu Haškovi: PODAT TRESTNÍ OZNÁMENÍ
Na tom, že hospodaření společnosti budí pochyby, se shoduje oficiální audit i auditor oslovený deníkem Sport. Ten dokonce poukazuje na konkrétní trestný čin, byť „pouze“ ve špatně vedené administrativě. Pokud chce předseda Hašek dostát své pověsti „lékaře“ českého fotbalu, neměl by váhat.

Vlastimil KošťálFoto Michal Beránek




Dům v Kozí ulici
Oficiální audit tvrdí: „Ing. Košťál pravděpodobně nevěnoval patřičnou pozornost studiu dokumentace, jinak by s největší pravděpodobností nemohl být vyhlášen vítězem soutěže Agropodnik Olešná.“

Za touto větou se skrývá zjištění auditora, že tehdejší svazové vedení prodalo dům v Kozí ulici až páté nejvyšší nabídce. Místo 128 milionů korun bralo jen 120, tedy zbytečná ztráta osmi milionů korun.

A ještě jedna podivnost: zatímco Moravský Peněžní ústav, firma s nejvyšší nabídkou, měla na účtu dostatečné finanční prostředky, což byla klíčová podmínka veřejné soutěže, vítězná společnost Agropodnik Olešná si podle auditu musela prostředky nejprve vypůjčit. Podivné.

Potenciální viníci: Vlastimil Košťál, místopředseda ČMFS a muž zodpovědný za prodej domu, Pavel Mokrý, předseda svazu

Doporučení Sportu Ivanu Haškovi: PODAT TRESTNÍ OZNÁMENÍ.

Trestný čin z uvedeného nevyplývá, ovšem audit neměl k dispozici tolik informací, kolik by si mohly obstarat orgány činné v trestním řízení. Vzhledem k tomu, jak podivně a dobrovolně se podle auditu svaz obral o osm milionů, by stálo za to přezkoumat, zda se jednalo o pouhou neobratnost, nebo se vyjeví nové, závažnější skutečnosti.

Jaroslav Vacek s úsměvem na rtech.Foto Pavel Mazáč



Národní stadion
Největší jednotlivá položka, která se auditorům zdála neefektivní. Dosáhla výše 12 253 000 korun a byla spojena s projektem Národního stadionu. Pod patronátem ho měl téměř výhradně tehdejší faktický vládce tuzemského fotbalu Vlastimil Košťál. Ačkoli tvrdil, že se svaz nebude podílet na vlastní výstavbě, choval se jinak – jako investor. Za studie nechal vyplatit 8,8 milionu korun, přitom tento projekt byl podle auditu „silně nerealistický.“ Lidově řečeno, vyhozené peníze. V tom lepším případě. „Výdaje probíhaly bez řádné kontroly,“ píše audit.

Potenciální viníci: Vlastimil Košťál, místopředseda ČMFS zodpovědný za projekt, Pavel Mokrý, předseda ČMFS

Doporučení Sportu Ivanu Haškovi: PODAT TRESTNÍ OZNÁMENÍ

Asi těžko se bude prokazovat, že Košťál vynakládal zbytečné prostředky s úmyslem poškodit svaz, popřípadě se jakkoli obohatit. Jenže podezřelé to je a i tady platí, že policie může získat podrobnější informace, k nimž se auditoři nedostali. Proto je dobré obrátit se na orgány činné v trestním řízení, aby případ prošetřily.

Předseda ČMFS Ivan Hašek bude mít hodně práce.Foto Michal Beránek SPORT



Další kauzy: lístky, Sus
Auditoři nedostali dokumenty týkající se vyúčtování prodeje vstupenek na MS 2006 v Německu. „Nebyly nám předány s odůvodněním, že nejsou k nalezení,“ píše se ve zprávě. Audit také považuje za nestandardní a nepřiměřené některé odměny svazovým funkcionářům, pozastavuje se nad případem brněnského fotbalisty Martina Suse – tomu svaz chybně odmítl vydat transferkartu, čímž se připravil o 9,5 milionu korun.

Potenciální viníci: Pavel Mokrý, předseda ČMFS, Vlastimil Košťál, místopředseda ČMFS zodpovědný za projekt, Marcel Petrásek, předseda legislativně-právní rady ČMFS

Doporučení Sportu Ivanu Haškovi: PODAT TRESTNÍ OZNÁMENÍ

Hlavně chybějící dokumenty akce Ticketing MS 2006 jsou alarmující a vzbuzují podezření ohledně možných finančních nesrovnalostí.

Hašek a Vlastimilem Košťálem.
Hašek a Vlastimilem Košťálem.


Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud