Richard Šíma
8. února 2010 • 13:51

Fotbalisté Baníku se porvali s Rumuny

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěr nedělního přípravného utkání Baníku s rumunským Rapidem Bukurešť se pořádně zvrtnul. Ostravský stoper Fernando Neves fauloval soupeřova gólmana Mirceu Borneska, ten si to nenechal líbit a nastala všeobecná potyčka. Sudí po ní za stavu 2:2 utkání ukončil.



Do konce chybělo pět minut. Brankář Bornescu lapil balon. Aby jej nemohl rozehrát, postavil se mu Neves do cesty. Pomohl si i rukou, po gólmanovi sáhl. Ten přišel s ostrou odpovědí – obránce udeřil loktem do obličeje. A nastala mela, do které se zapojila celá rumunská lavička.

Hráč z Kapverdských ostrovů byl velmi překvapen. „Takovou reakci od rumunského brankáře jsem nečekal. Jenom jsem se mu snažil clonit. Vím, že to byl z mé strany faul, ale v tu chvíli mi šlo o to, abychom nedostali gól,“ líčí Fernando Neves celý incident.

Mimochodem, s oteklou lícní kostí. „Úder loktem pod oko, to byla hodně neadekvátní reakce. Víc k tomu říkat nechci, nezlobte se,“ vysvětluje Neves.



Strkanice v přípravném utkání Baníku.Foto Foto pro Sport: Adrian Dragan


Zatímco rumunská lavička vtrhla na hřiště jako jeden muž, ostravská střídačka setrvala na svých pozicích. Strkanici se spolu s rozhodčími snažili ukončit i někteří z hráčů Baníku.

Když se to povedlo, zdálo se, že sudí nechají několik posledních vteřin dohrát, ale záhy svůj úmysl přehodnotili a utkání, v němž Baník vedl 2:0 a nakonec svůj náskok ztratil, ukončili. Aniž aktéry šarvátky potrestali žlutou či červenou kartou.

Atmosféra houstla už v předchozích minutách. Zákroky rumunských hráčů směrem k ostravským borcům nabíraly na intenzitě a jeden z bukurešťských hráčů si v jednom okamžiku dokonce verbálně vyšlápl i na trenéra Miroslava Koubka.

Ten ovšem hodnotí vypjaté okamžiky s odstupem. „Nerad bych celou věc nafukoval do nějakých senzací,“ říká. „Neves se snažil soupeři bránit v rozehrávce. Nepochybně se dopustil faulu, který měl být odpískán. To, co následovalo, se stát nemuselo, ale berme to tak, že se jedná o přípravný zápas,“ líčí kouč.

Baník Ostrava - Rapid Bukurešť 2:2
nedohráno Branky: 3. Greguš, 60. Zeher z pen. – 63.Herea z pen., 82. Spadacio. Poločas 1:0.

Ostrava: Buček – Řezník, Marek, Neves, Zawada – Lukeš, Greguš, Lička – Kraut, Zeher, Mičola.

„Z mého pohledu to byl velmi zajímavý a kvalitní zápas, který narušil exces rumunského brankáře v závěru. Nic víc. Hráči se musí umět s takovou vypjatou situací vyrovnat, takže tento moment mohu považovat za dobrou součást přípravy,“ dodává Koubek.

Vedení ostravského Baníku nebude podle slov svého mluvčího Igora Bruzla incident ze závěru utkání jakkoliv dále řešit. „Jsme v Turecku už poněkolikáté, máme zkušenosti i ze soustředění na Kypru a víme, že takové věci v těchto přípravných duelech nejsou výjimkou. Zvláště se soupeři z východu Evropy. Bornescu zareagoval nevhodně, z naší ligy na něco takového zvyklí nejsme, ale v tuto chvíli považujeme celou věc za ukončenou,“ tvrdí Bruzl.

Bukurešťský tým bydlí ve stejném hotelu, v němž je ubytován také Baník. Při večeři po utkání se u švédského stolu potkal s trenérem baníku Koubkem jeden z manažerů rumunského týmu. Zrovna ve chvíli, kdy si Koubek vybíral přílohu a k ní feferonky. „Ty feferonky jsou ostřejší, než jsme my,“ poznamenal Rumun směrem ke Koubkovi, čímž událost s úsměvem na rtech uzavřel.






Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud