25. ledna 2010 • 19:54

Čeští futsalisté zdolali Italy a jsou v semifinále!

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští futsalisté porazili ve čtvrtfinále mistrovství Evropy favorizovanou Itálii 3:1 na penalty poté, co zápas skončil nerozhodně 3:3, a budou hrát o medaile.



Hrdinou utkání byl brankář Libor Gerčák, který v rozstřelu chytil tři pokusy soupeře a výrazně přispěl k postupu. "Byli jsme hodně podceňovaným týmem a to vždy dobré partě pomůže," těší kouče Tomáše Neumanna.

Češi jsou v semifinále podruhé v historii, poprvé tam postoupili před sedmi lety. Jejich příštím soupeřem bude ve čtvrtek vítěz úterního duelu mezi Ruskem a Španělskem.

"Stejně jako proti Maďarsku bylo rozhodující, že jsme v klíčových situacích zachovali klid a šli za společným cílem. Nikdo určitě nečekal, že budeme hrát o medaili. Doma se nám vůbec nevěřilo a teď si užíváme fantastické pocity," radoval se trenér.

Pondělní zápas v Debrecínu měl překvapivý úvod. Italové zřejmě pod dojmem českého výkonu proti Maďarsku hráli velmi opatrně a častěji u míče byl paradoxně výběr Neumanna.

Jenže pak přišla hrubka Novotného v rozehrávce a Itálie šla v šesté minutě do vedení. Vyrovnání přišlo brzy po rychlé akci, na jejímž konci byl Kopecký.

Od té chvíli se hrála především taktická bitva. Češi se drželi díky vysunuté obraně i výtečným zákrokům náhradního gólmana Gerčáka, jehož nasazení bylo pro Italy obrovské překvapení.

"Že bude hrát, jsem se rozhodl ráno. Byl to trochu risk, ale chtěli jsme něčím soupeře zaskočit," tvrdí Neumann.

Před přestávkou Češi sice podruhé inkasovali, ale krátce po pauze bylo opět vyrovnáno po odvážné střele Slámy.

Favorizovaní Italové v tu chvíli znejistěli. A když si Duarte dal dvanáct minut před koncem po Fričově střele vlastní gól, rodila se největší senzace šampionátu. Sedm minut před koncem ale Baptistella vyrovnal.

Dvě a půl minuty před koncem trenér Neumann šokoval nejen své svěřence, ale především soupeře.

Přes vyrovnaný stav vsadil na power play, jeho tým držel míč a Kopecký dokonce nastřelil po slibné kombinaci tyč.

Následoval penaltový rozstřel, v němž se radovali čeští hráči. Gerčák chytal jednu penaltu za druhou a Neumannův tým po slabším vstupu do šampionátu navázal na největší úspěch českého futsalu z roku 2003.

Tehdy národní tým za postup mezi poslední čtyři získal bronzové medaile. Letos se bude hrát v neděli vedle finále také duel o třetí místo.

Česká republika - Itálie 3:3 (1:2), 3:1 na penalty
Branky: 8. Kopecký, 24. Sláma, 28. vlastní Duarte - 6. Duarte, 18. Sád, 33. Baptistella.
Rozhodčí: Ivanov (Ukr.), Panajides (Kypr).
Diváci: 1900.
Za ČR penalty proměnili: Kopecký, Dlouhý, Frič.

Sestava ČR: Gerčák - Dlouhý, Kopecký, Frič, Rešetár - Havel, Sláma, Novotný, Belej - Kroulík, Janovský.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud