8. ledna 2010 • 18:58

Na fotbalisty Toga stříleli povstalci ze samopalu

Autor: sh, spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obavy o bezpečnost účastníků fotbalového mistrovství Afriky v Angole se naplňují. Turnaj ještě nezačal a organizátoři hlásí první vážný incident.



Krátce po přechodu hranic z Demokratické republiky Kongo byl povstalci napaden autobus fotbalové výpravy Toga, přestože ho chránil vojenský konvoj.

Dosti silná střelba z pěchotních zbraní zranila vážně dva hráče, novináře, jenž mužstvo doprovázel, lékaře a asistenta trenéra. Řidič autobusu byl usmrcen.

Zklamaní fanoušci TogaFoto Reuters

O jaké hráče jde? Podle agentury AP o Obilaleho Kossiho a Serge Akakpoa, který dostal dva zásahy a utrpěl velkou ztrátu krve, ale je mimo ohrožení života.

Zraněn má být i záložník Serge Gakpe.

Asi nejznámější tožský fotbalista Emmanuel Adebayor vyvázl bez zranění.

„Stříleli po nás jako psi, dvacet minut jsme museli zůstat ležet na sedadlech, abychom se vyhnuli největšímu ohrožení,“ popsal situaci Thomas Dossevi, útočník francouzského druholigového klubu FC Nantes.

„Já už jsem docela v pořádku, ale několik kolegů se nachází v kritickém stavu, jsou stále v nemocnici,“ upozorňuje na vážné následky útoku.

Togo patří do skupiny B spolu s Pobřežím slonoviny, Burkinou Faso a Ghanou, se kterou má v pondělí hrát svůj první zápas. Samotné mistrovství startuje v neděli.

Ovšem je otázkou, zda Togo z turnaje neodstoupí. Trenér Claude Leroy po incidentu uvedl, že s vedením výpravy tuto možnost zváží.

"Budeme se o tom bavit. Fotbal je jen hra. Tohle je ale vážné a bezpečnost není zaručena. Tyhle místní útoky jsou velmi nebezpečné," řekl stanici RMC.

Aby se hráči vrátili, požaduje také anglický Portsmouth. Poslední tým Premier League má na turnaji Nigérijce Nwankwa Kanua, Arunu Dindaneho z Pobřeží slonoviny a Alžířany Nadíra Belhadže a Hasana Jibdu.

"Bezpečnost hráčů je prvořadá a pokud nelze zaručit, hráči by měli být posláni domů," uvedl mluvčí klubu Gary Double.

Podobně se vyjádřil i Manchester City, který má na turnaji vedle Adebayora i Kolo Tourého v kádru Pobřeží slonoviny.

Emmanuel Adebayor.
Emmanuel Adebayor.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud