Ondřej Škvor
27. prosince 2009 • 04:01

Čech válčí s Českou televizí: Urazili mě!

Autor: Ondřej Škvor, šq
Vstoupit do diskuse
126
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Čech ostře protestuje proti způsobu, jakým s ním moderátor České televize Jakub Železný vedl rozhovor pořizovaný ke gólmanově umístění v elitní desítce ankety Sportovec roku. Televize ústy svého mluvčího brankáři doporučuje, aby se raději věnoval pokusům zlepšit svou slabou formu.



Čech se v anketě umístil na osmém místě, ovšem vzhledem k povinnostem v Premier League se úterního vyhlašování nemohl zúčastnit.

Proto několik hodin před samotnou akcí moderátor večera Jakub Železný pořídil s gólmanem rozhovor, jenž měl být následně do přímého přenosu zařazen. Ale nebyl. Čech si to totiž nepřál, protože ho pro potřeby ankety považoval za naprosto nesmyslný, což jeho zástupci tlumočili půl hodiny (podle ČT) před začátkem přenosu televizi. Ta se rozhodla prosbě vyhovět a záznam nepustila.

Petr ČechFoto Barbora Reichová SPORT
Co brankáři vadilo? „K telefonátu sice došlo, ale takovým způsobem, který se mne velmi dotknul a který mi nedává jinou možnost, než se proti němu ostře ohradit,“ píše Čech na svých webových stránkách. Dodává, že je na kritické otázky zvyklý a nevadí mu na ně odpovídat, ale ty položené Železným, navíc dle něj v jízlivém, arogantním a konfrontačním tónu, prý ve své dosavadní kariéře ještě nezažil (zmíněný rozhovor komentovaný Čechem na jiném místě této strany).

Čecha se prý dotkla zvláště poslední otázka Jak jste oslavil propad českého národního týmu na 25. místo žebříčku FIFA? Ta podle něj urazila celý reprezentační tým. „Měl jsem z pana redaktora pocit, jako by si o nás sportovcích myslel své, že jsme asi jenom ti, co kopou do míče, jezdí si jen tak na kole nebo si jen tak sjíždějí svahy na lyžích,“ uvádí Čech.

Jakub Železný ani Česká televize s gólmanovým pohledem zásadně nesouhlasí. „Jako novinář považuju za své neoddiskutovatelné právo pokládat otázky, které považuju za relevantní. Ty otázky byly relevantní. Nehodlám se podlézavými otázkami podílet na pěstování kultu Petra Čecha,“ tlumočí moderátorův názor televizní mluvčí Ladislav Šticha.

Dále čtěte:
Drama v Anglii! Čech narazil hlavou do tyče »
Petr Čech: Prostě MUSÍ být pan dokonalý »
Sportovcem roku je Sáblíková »


A za svého zaměstnavatele dodává. „Učinili jsme vůči Petru Čechovi nadstandardní krok. Nikdo jiný, například politik, by neměl možnost stáhnout již natočený rozhovor. On přesto dal svou reakci na internet. Česká televize si myslí, že to je škoda. Domnívá se, že by se Čech měl věnovat spíš pokusům zlepšit svou formu. Jeho reakce není na místě, je hysterická. Odpovídá tomu, že jeho výkony v Chelsea ani v reprezentaci nejsou optimální,“ říká Šticha.

Tento dotaz jsem nechápal

Proč se Petr Čech tolik rozzlobil? Vytočily jej otázky a styl, kterým s ním Jakub Železný vedl rozhovor. Brankář jeho přepis pověsil na své webové stránky a okomentoval jej. Tady je: První otázka byla pochopitelná a dala se očekávat: Co říkáte na to, že jste se umístil na osmém místě?

„Odpověděl jsem, že je to pro mě vždy ocenění, když se jako zástupce kolektivního sportu umístím v anketě plné našich medailistů ze světových soutěží v individuálních sportech. Pak následovala druhá otázka, u které jsem nepochopil její spojení s anketou, ale samozřejmě jsem odpověděl.“ Objevily se informace, že odložíte helmu, je to pravda?

„Když jsem odpověděl, že se na nošení helmy nic nemění, že ji stále musím v zápasech mít, tak pan redaktor pronesl:“ Sedícího na lavičce vás naštěstí nikdo zranit nemůže. „Důvod pronesení této repliky mi stále není jasný, ale styl, jakým byla vyřčena, mi připadnul ironický až jízlivý. A to nebylo všechno...

Na závěr přišla totiž ještě tato otázka:“ Jak jste oslavil propad českého národního týmu na 25. místo žebříčku FIFA? „Tento dotaz už jsem opravdu nechápal vůbec, nicméně jsem slušně odpověděl, že se takové věci neslaví. Poté mi pan moderátor poděkoval a ukončil spojení...“

 


Petr Čech před zápasem Ligy mistrů v Madridu
Petr Čech před zápasem Ligy mistrů v Madridu


Vstoupit do diskuse
126

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud