Ondřej Škvor
15. prosince 2009 • 13:00

Omluva Spartě? Na nás řvou horší věci, říká Slavia

Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta kauza ještě nekončí. Dvanáct dní Sparta čekala, zda se jí slávistický kapitán Marek Suchý omluví, že po utkání Evropské ligy zvedl nad hlavu šálu s nápisem Smrt Spartě.



A protože se tak nestalo, veřejně ho k tomuto činu nyní vyzývá. Hříšník už jisté pokání včera vyjádřil, kýžené slovo „omluva“ v něm však nezaznělo.

Čtěte více:
Sparta se zlobí: Marku Suchý, omluv se! »
Suchý: Smrt Spartě? Bral jsem to jako recesi »
Suchého hloupé loučení: Smrt Spartě... »


Třetího prosince před půlnocí přilétla ze slávistického kotle k Markovi Suchému šála. Na červeném podkladě svítila bílá písmena Smrt Spartě a lebka se zkříženými hnáty.

Jednadvacetiletý mladík, který se toho večera po zápase s Janovem (0:0) loučil před vlastními fanoušky se svým klubem před odchodem do Spartaku Moskva, ji s výrazným úsměvem pozvedl a držel nad hlavou.

Marek Suchý při loučení s dresem Slavie.
Marek Suchý při loučení s dresem Slavie.


„Bral jsem to jako recesi. Byl bych nerad, kdyby to vyznělo jako nějaká moje nenávist ke Spartě. Nic takového bych jí nepřál, jsou to normální lidi jako my,“ kál se druhý den v rozhovoru pro deník Sport.

To Spartě nestačilo. Chyběla jí slova omluvy. Proto k nim nyní prostřednictvím klubového prohlášení veřejně vyzývá.

„Sparta se do dnešního dne nedočkala od hráče Marka Suchého omluvy ani prostřednictvím médií, ani osobní formou. Očekávali bychom přitom minimálně vyjádření lítosti. Sparta proto tímto způsobem vyzývá hráče Marka Suchého k veřejné omluvě adresované představitelům klubu, hráčům a zejména fanouškům,“ stojí v prohlášení Letenských.

Co na to Suchý? I s odstupem času volí stejná slova jako den po utkání. „Toto heslo jsem nikdy nebral doslovně, mohu jenom zopakovat, že Spartu vnímám jako velkého rivala Slavie, rozhodně nepřeju nikomu ze Sparty nic zlého, natož smrt,“ tvrdí ve včerejším prohlášení červenobílých. „Je samozřejmé, že se najdou lidé, kterým můj čin udělaný ve velkých emocích vadí, kvůli nim mě to mrzí.“

Samotná Slavia uznává, že Suchého loučení „nebylo příliš šťastné a přineslo bohužel zcela zbytečnou mediální kauzu. Náš fotbalista se v médiích zcela jednoznačně vyjádřil ve smyslu, že nešlo o žádný nepřátelský akt a že rivalský klub respektuje,“ píše červenobílý klub s tím, že považuje celou kauzu za uzavřenou.

"Závěrem bychom chtěli zdůraznit, že směrem na Slavii se na našich stadionech snášejí mnohem ostřejší hesla, za něž žádné omluvy nikdy nepožadovala," dodává ještě dokument.

Zde jži Suchý přebírá šálu a připravuje se ji zvednout na hlavu.Foto Jaroslav Legner SPORT
Slovo „omluva“ tedy nezaznělo ani na druhý pokus. Nevyřkl jej hráč ani klub. Zda to Letenské uspokojí, to se uvidí až dnes. „Ze strany Slavie jsme byli informováni, že nám má přijít dopis. Podle jeho obsahu se zachováme,“ tvrdí Ondřej Kasík, ředitel sparťanské komunikace. „Bude obsáhlejší než současné prohlášení,“ potvrzuje jeho slávistický protějšek Ondřej Zlámal.

Kauza tak může skončit, ale také pokračovat. A to od jejího začátku uplynulo už dvanáct dní. Proč Sparta tak dlouho vyčkávala? Dávala šanci hříšníkovi na vlastní pokání a čekala, jak se k incidentu postaví disciplinární komise. Ani jedna ze stran ji svým přístupem neuspokojila.

„Nechávali jsme Markovi čas, sami jsme nechtěli nic podnikat. Věřili jsme, že se ozve sám a že už nebude hovořit o recesi. Také jsme byli zvědavi, jak se k záležitosti postaví disciplinárka. Ta se však odmítla případem zabývat,“ vysvětluje načasování Kasík.

„Případ Suchý“ se tak může promítnout i do posledních duelů Evropské ligy. Sparta hostí zítra Kodaň a bez vítězství se jara nedočká, Slavii v Lille půjde jen o národní koeficient a peníze za úspěch.

deník Sport V úterním deníku Sport najdete:
» Rozhovor s Markem Suchým o případné omluvě
» Pohled sparťana Václava Němečka: Řešit to měla disciplinárka
» Pohled slávisty Romana Hogena:
Ať se Marek omluví
Vstoupit do diskuse
22

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud