27. srpna 2009 • 08:54

Nedvědův konec: Miliony trumfla rodina

Autor: ar, neu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle léto možná bylo pro Pavla Nedvěda nejtěžší za poslední roky. Sice nedřel, aby v další sezoně znovu obstál, ale fotbalu měl i tak plnou hlavu. Černobílý dres Juventusu v květnu nadobro sundal a zvažoval nabídky, které přicházely ze všech stran. Jak tedy Nedvědovo léto vypadalo?



Nedvěd: Konec spekulací. Končím! »

31. května

LOUČENÍ S JUVENTUSEM

Symbolicky proti římskému Laziu, klubu, v němž započal italskou anabázi, uzavírá kapitolu s názvem Juventus Turín. Bezprostředně po utkání, po dojemném loučení s fanoušky, v televizi prohlašuje, že už nikdy nevyběhne na trávník jako hráč.

Kariéra v Juventusu je u konce. Kariéra v Juventusu je u konce.Foto Pavel Mazáč - SPORT

Jenže už druhý den říká: „Je zbytečné říkat, že je absolutní konec, nemám kam spěchat. Do fotbalu jsem dal úplně všechno, teď už musím začít jinak. Na druhou stranu se zase říká: nikdy neříkej nikdy. Však mě znáte," směje se. A tak začíná Nedvědův letní příběh plný otázek.

15. června
NEDVĚD CUP

Už jako „volný hráč" přijíždí do rodné Skalné, tráví zde několik dní. V nedalekém Hazlově se potřetí v řadě účastní golfového klání, které nese jeho jméno.

„Na golf teď budu mít moře času," mne si ruce. Na fotbal zatím tolik nemyslí. To se však brzy změní...

konec června
DOVOLENÁ V AMERICE

Bez golfových holí neudělá ani ránu, cestují s ním i na dovolenou do Ameriky. „Byl jsem si to tam okouknout," vtipkuje po návratu. Vzápětí dodává, že jde o výjimku. Nikdy prý totiž po sezoně daleké cesty nepodstupoval. Až letos.

Naznačuje tím defi nitivní konec kariéry? V Americe se mu ovšem zalíbí, láká ho tamní život. Z MLS mu přichází několik nabídek. V Nedvědově hlavě to začíná vřít...

O budoucnosti přemýšlí posléze na Bahamách, jak jinak, při partičce golfu. Na green chodí s bývalými spoluhráči z Juventusu Del Pierem a Trezeguetem.

Na ostrově se setkává náhodně s Markem Jankulovským z AC Milán. Zajdou spolu na večeři. „Sám jsem zvědavý, jestli Pavla zláká Amerika nebo exotika," říká poté Jankulovski.

začátek července
MOURINHOVA NABÍDKA

Šibalský trenér Interu Milán José Mourinho Šibalský trenér Interu Milán José MourinhoFoto ČTK/AP
A je to tady. Něčeho takového se Nedvěd bojí. Najednou se objevuje něco, co ho nutí přemýšlet. A intenzivně přemýšlet! Zazvoní mu telefon a z něj se ozve povědomý hlas.

Na druhém konci je José Mourinho, známý portugalský trenér Interu Milán. Nevolá jen tak. Nechce se zeptat, jak se Nedvěd má. Dává mu nabídku: Chci tě mít v týmu, co ty na to? Tohle šrotuje Nedvědovi v hlavě. Vždyť Mourinho po něm toužil už za předchozí éry v Chelsea.

Ne, tohle není náhodný záchvěv, portugalský trenérský mág o něj skutečně stojí. Inter se bude bít o italský titul, sen o triumfu v Lize mistrů by znovu ožil. Sakra, tohle je ale lákadlo!

polovina července
VÝBĚHY PO MONAKU

Dost lenošení! Nedvěd obouvá tenisky a začíná pracovat na fyzické kondici. Dává si do těla. Jednak ho k tomu žene jeho vrozená pracovitost, možná je v tom ovšem také něco jiného.

Jde o přípravu na další angažmá? Co kdyby se rozhodl a Interu kývnul? Připraven přeci musí být!

konec července
ODMÍTNUTÍ INTERU

Grande Paolo je neklidný. Inter mu vážně motá hlavu. „Dělají všechno pro to, aby mě přesvědčili. Láká mě to," svěřuje se italskému tisku. Mám to vzít, nebo si budu dál užívat rodiny a do velkého fotbalu se nevrátím?

Tuhle větu vyslovuje ve své mysli snad tisíckrát. Je nahlodaný. Já to snad vezmu, říká si pro sebe. Není divu, když mu Mourinho neustále volá i během partičky jeho oblíbeného golfu.

Jenže právě na golfovém trávníku se vše obrací. Při jedné partii za ním běží správce hřiště a fanoušek Juventusu v jedné osobě a spustí: „Pavle, do Interu jít nemůžeš, to je horší, než kdyby mi byla nevěrná manželka," lamentuje.

Po těchto slovech si Nedvěd cosi uvědomí a.... nabídku Interu s díky odmítá. „Pro fanoušky bych byl zrádce," svěřuje se deníku Tuttosport.

30. července
ZISK ZLATÉHO MÍČE

Zpráva, která udělá radost. Individuální triumf, jenž potěší. Na konci července se Nedvěd dozvídá o svém vítězství v anketě českých novinářů Zlatý míč.

Cena je ve správných rukou. Cena je ve správných rukou.Foto Michal Beránek - Sport

Triumfuje v ní už pošesté a získává v historii hlasování jasnou převahu nad ostatními. Myšlenek na návrat k aktivní kariéře se ani v tu chvíli nezbaví. Možná jej motivuje právě další ocenění.

Možná si v tu chvíli uvědomuje, že je stále o co hrát, co dobývat a získávat. „Myšlenka na návrat se určitě pořád vrací. Skoro každý druhý den trénuju nebo si jdu zaběhat. Není to lehké rozhodování," říká českým novinářům.

Jako by v tu chvíli tušil, že ještě není konec. Že se ještě objeví další nabídky...

srpen
LÁKÁNÍ ŠEJKŮ

Další zajímavá nabídka skutečně přichází. Paradoxně během dovolené, kterou tráví Nedvěd ve Spojených arabských emirátech ve městě Abú Zabí.

Tam jej vyhledají šejkové a majitelé klubu Al Ahlí, ve kterém ještě na jaře působil nynější předseda ČMFS a reprezentační kouč Ivan Hašek. A Nedvěd má znovu zamotanou hlavu.

Tentokrát ovšem zřejmě z něčeho jiného. „Od Ivana vím, že mu v Dubaji nabízeli šílené peníze. Tu číslovku jsem ani neuměl vyslovit, když mi to řekli, bylo tam opravdu hodně nul. A to tam měl jít jen na chvíli!" líčí internacionál Ladislav Vízek.


Peníze dokáží hodně. Nedvěd si nechá nabídku projít hlavou, záhy však rezolutně říká: Ne! „O penězích to v jeho případě není, je to o zdraví, o rodině, už je prostě starý," vysvětluje si Vízek rozhodnutí blonďatého záložníka. Brzy však přichází ještě klíčovější rozhodnutí.

26. srpna
DEFINITIVNÍ KONEC

Čtyři dny před svými sedmatřicátými narozeninami utíná veškeré spekulace. „Rozhodl jsem se defi nitivně ukončit hráčskou kariéru," oznamuje na svých webových stránkách stroze. Tečka za letním přemítáním o budoucnosti je napsána!

Chválabohu! Nedvěd nebude hrát, radují se slovenští fanoušci »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud