Pavel Janega
27. června 2009 • 16:16

Hašek předsedou ČMFS!

Autor: Pavel Janega, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, VIDEO - Po více než pětihodinovém jednání se česká fotbalová veřejnost dočkala nového předsedy ČMFS. Ivan Hašek naplnil roli favorita a stal se nejdůležitější postavou české kopané.



Pro vítěze se vyslovilo v české komoře 104 delegátů, v moravské získal 63 hlasů. "Musím říct, že jsem tak jednoznačné vítězství nečekal," přiznal bezprostředně po volbě Hašek obklopený hloučkem novinářů.

Volbu jsme sledovali ONLINE >>>

Hašek si ale uvědomuje, že jej čeká spousta práce. "Chci být přísným, ale spravedlivým předsedou. Chci pracovat tvrdě a důrazně," řekl Hašek, který by rád osobně dohlížel také nad reprezentací.

357278:gallery:true:true
"Musí mít novou atmosféru, protože jsem přesvědčen, že se stále můžeme porvat o postup na MS do JAR," uvedl. "Také vám představím nové marketingové pojetí fotbalu, které se nebude starat jen o národní tým a ligu, ale bude schopné zasahovat až po okresní úrovně."

Vítězství Ivana Haška v číslech
Čechy:

Luděk Vinš 25 hlasů
Ivan Hašek 104

Morava:

Luděk Vinš 7
Ivan Hašek 63

Jeho sok Luděk Vinš přišel před novináře se zklamaným výrazem v obličeji, nicméně prohru vzal sportovně. "Haškovi v podstatě stačilo to, že se jmenuje Hašek. Reálně jsem asi moc šancí uspět neměl. Ale ani na minutu jsem neuvažoval o tom, že bych kandidaturu stáhnul nebo se soustředil na některou z jiných funkcí," řekl.

Také hrozilo, že Hašek na svou funkci rezignuje, pokud delegáti nezvolí jeho lidi. "Musíme ukázat, že nám jde o dobro českého fotbalu," sdělil jim. "Jestliže mým lidem nevyslovíte důvěru, fotbal s vámi dělat nebudu."

Experti: Hašek? Správná volba! >>>

Ale hned u dalších dvou voleb Haškovi lidi uspěli. Jindřich Rajch byl většinou, 88 hlasy, zvolen místopředsedou za Čechy. Dalibor Kučera uspěl na Moravě až ve druhém kole.

Celkem ve výkonném výboru sedí pouze tři lidé, které Hašek nepodporoval. "Není tu žádná opozice, a to mě těší," radoval se Hašek z voleb. "Ale je mi jasné, že postupem času může k názorové neshodě dojít. Každopádně musíme vždy táhnout za jeden provaz," dodal.


Kdo je to Ivan Hašek?
Ve fotbalové branži už Ivan Hašek vystřídal téměř všechny profese. Byl výborným hráčem, úspěšným trenérem a uplatnil se i v manažerských funkcích. Dnes se tento pětačtyřicetiletý vystudovaný právník stal novým předsedou Českomoravského fotbalového svazu.

Bývalý československý reprezentant oznámil svoji kandidaturu 5. června, jen několik hodin před uzávěrkou přihlášek. Čtyři dny předtím ukončil ve Spojených arabských emirátech smlouvu s klubem Al-Ahlí Dubaj, který o týden dříve dovedl k triumfu v tamní lize. Působil v něm půldruhého roku.

Hašek se o předsednický post ucházel už v roce 2005, tehdy však neuspěl. Poté, co se jeho hlavní konkurent Vlastimil Košťál dohodl na spolupráci s Pavlem Mokrým a svou kandidaturu stáhl, vzešel až z třetí volby jako vítěz právě Mokrý. Košťál byl následně zvolen prvním místopředsedou.

I v této funkci zůstal bývalý manažer národního mužstva prakticky nejvlivnější svazovou figurou a o tři roky později oslovil Haška s možností převzít reprezentaci po odcházejícím kouči Karlu Brucknerovi. Hašek ale tuto nabídku odmítl s tím, že za tehdejšího svazového vedení by jeho příchod na Strahov nebyl pro žádnou stranu přínosem.

Hašek začínal s fotbalem v Nymburku, odkud v roce 1978 zamířil do pražské Sparty. Na Letné se v krátké době vypracoval v nepostradatelný článek týmu, ikonu tribun a také ve zbožňovaný dívčí idol. Vydobyl si pověst nevšedního univerzála, který uměl spolehlivě zahrát v obraně, převzít roli tvořivého záložníka nebo se proměnit v dravého střelce.

Rodáka z Městce Králové zabudoval do letenského týmu legendární trenér Václav Ježek. Muž, který v 80. letech vrátil Spartě přívlastek "Železná", ho zprvu velice často využíval jako osobního hlídače. Drobný, ale houževnatý mladíček pak znechutil zápas nejednomu vyhlášenému kanonýrovi. Pro takového Ladislava Vízka se "krajně dotěrný" Hašek stal vyloženě noční můrou.

Už v 26 letech byl Hašek, jenž jako jeden z mála fotbalistů dokázal skloubit vrcholový sport s vysokoškolským studiem, herním i duchovním motorem mužstva. Jak ve Spartě, tak v reprezentaci nosil kapitánskou pásku. Zatímco v rudém dresu se dvojnásobný Fotbalista roku (1987 a 1988) radoval ze zisku sedmi mistrovských titulů, v reprezentaci dosáhl největšího úspěchu postupem do čtvrtfinále MS 1990 v Itálii.

Po odchodu ze Sparty (1990) si Hašek zahrál nejprve za francouzský Štrasburk, později působil v japonské lize v dresech Hirošimy a Ičihary. V roce 1997 se na Letnou vrátil, ještě v tomtéž roce však pověsil kopačky na hřebík a se zarputilostí sobě vlastní se vrhl na trenérskou a funkcionářskou dráhu.

I tam byl zatím otec dvou profesionálních fotbalistů Pavla a Ivana úspěšný. V české lize dovedl Spartu k dvěma titulům (2000 a 2001), vedle ní trénoval i francouzské kluby Štrasburk a St. Etienne, japonské Kóbe a naposledy Al-Ahlí. V minulosti již zastával rovněž funkce klubového sportovního ředitele nebo generálního sekretáře ČMFS.
Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud