Michal Koštuřík
22. dubna 2009 • 17:18

Pokud Čáslav postoupí, ligu prodá. Slovácku?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve druhé fotbalové lize se asi brzy začne dojednávat velký byznys. Pokud skončí na postupovém místě Čáslav, nabídne podle informací Sportu účast v nejvyšší soutěži ostatním klubům!



Hlavní zájemce? Prý 1. FC Slovácko. Ve hře by měl být i Hradec Králové. Cena licence? Zhruba dvacet milionů korun. „Kolem této částky se to točí,“ potvrzuje čáslavský manažer Martin Svoboda.

Kdo licenci koupí?
1. FC Slovácko 60%
Co pro ně mluví:
Pěkný stadion, skvělí fanoušci a hutní magnát Zemek v čele ekonomicky silného klubu. Nedávný účastník první ligy chce rychle zpátky mezi elitu. Peníze na to má.

Hradec Králové 30%
Co pro ně mluví:
Další bývalý prvoligista sází na podporu radnice a brzy bude mít nový stadion. Do velkého města vrcholový fotbal patří. Tým by ale musel být výrazně posílen.

Dukla 5%
Co pro ně mluví:
Slavný klub z Julisky vstal z mrtvých a návratu do nejvyšší soutěže by se nebránil. Postup si ale chce vybojovat na hřišti.

Jihlava 5%
Co pro ně mluví:
Na Vysočině si přejí, aby se konsolidované mužstvo vrátilo mezi nejlepší. Také Jihlava, která má stejně bodů jako druhá Čáslav, však razí sportovní cestu.
Čáslav je sedm kol před koncem soutěže na druhém místě s osmibodovou ztrátou na vedoucí Bohemians 1905 a se stejným ziskem jako má třetí Jihlava. A touží stávající postavení udržet. „Hráči mají ve smlouvách velmi slušnou postupovou prémii, kterou bychom rozhodně vyplatili,“ ujišťuje Svoboda.

Čáslav by podle všeho neměla o první ligu zájem. Její stadion pro 2500 lidí neodpovídá regulím, ani zázemí není na patřičné úrovni. Takže je zřejmé, že by licenci nabídla k odprodeji. „Je to jedna z možných variant,“ uvedl Svoboda.

„Ale s nikým nejednáme. Moudřejší budeme tak za tři týdny. Teď nás čekají důležité zápasy s Opavou, Hradcem a Jihlavou. Každý si myslel, že na jaře odpadneme. Ale naše šance na postup je dnes reálná. Je to jen na nás,“ zdůraznil.

Manažer druhého celku tabulky přiznal, že spekulace o případném prodeji licence Slovácku či Hradci Králové rovněž zaslechl. „Asi ty řeči vznikly z toho, že tyto kluby nedávno v lize hrály a mají vhodný stadion. Zato my ne,“ podotkl s tím, že se Čáslav historické šance dosud úplně nevzdala.

„Mohli bychom najít jiné hřiště. Už před časem jsme nastupovali v Horních Počernicích,“ připomněl. Stěhování však zřejmě není reálné.

V první linii zájemců o prvoligovou licenci stojí podle dobře informovaných zdrojů ambiciózní 1. FC Slovácko, které letos sportovní cestou postup nevybojuje. Mocný podnikatel Zdeněk Zemek, majitel klubu z Uherského Hradiště, je prý připravený patřičnou sumu „vysolit“. Zatím ale s nikým nejedná.

„Nic o tom nevím. Vše záleží na panu Zemkovi. Ale bylo by to pěkné. Za to, čím jsme si v posledních letech prošli, bychom si první ligu zasloužili. Je to i velké přání fanoušků,“ pronesl člen představenstva a sekretář Slovácka Petr Pojezný. Kontaktovat Zemka se nepodařilo, neboť je momentálně v zahraničí.

Slovácko finanční nouzí netrpí. „Když to srovnám s předchozími sezonami, tak je náš rozpočet výborný,“ přiblížil Pojezný. „Zemek si umí spočítat, že se mu postup vyplatí. Už kvůli tomu, že by měl na každý zápas plný stadion,“ informoval zdroj Sportu.

Druhým v řadě uchazečů o vstup mezi smetánku je údajně Hradec Králové, který v této sezoně také nenaplňuje dané ambice. „Promiňte, ale já mám teď úplně jiné starosti, než je prvoligová licence,“ prohlásil včera šéf představenstva Richard Jukl.

„Podívejte se na tabulku. O variantě, že bychom od podzimu hráli nejvyšší soutěž, vůbec nepřemýšlím. Ty spekulace asi vzešly z toho, že jsme před startem soutěže mluvili o postupu,“ tvrdil.

Nepochybujte však o tom, že Slovácko i Hradec Králové budou ve zbytku soutěže držet palce Čáslavi. A možná i někdo další…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud