30. května 2009 • 17:58

Chelsea vyhrála FA Cup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový gólman Petr Čech po dvou letech opět vyhrál Anglický pohár. Chelsea s českým reprezentantem v brance v dnešním finále ve Wembley porazila 2:1 Everton a zopakovala triumf v nejstarší soutěži světa z roku 2007.



Anglický pohár opanovala Chelsea popáté v historii.

Úvod zápasu vyšel skvěle Evertonu, který už po 25 vteřinách poslal do vedení Louis Saha. Francouzský útočník tak zaznamenal nejrychlejší gól v historii soutěže a předchozí maximum Boba Chatta z Aston Villy z roku 1895 překonal o pět vteřin.

Chelsea poté opanovala hru a vyrovnala ve 21. minutě, kdy se trefil Didier Drogba, který vstřelil svůj pátý gól v pátém finále anglických pohárů. Vedení na svou stranu londýnský klub strhl v 72. minutě po střele Franka Lamparda a mohl slavit první trofej od roku 2007.

S Chelsea se ziskem prestižní trofeje rozloučil trenér Guus Hiddink. Dvaašedesátiletý Nizozemec byl v únoru, kdy nahradil Luize Felipeho Scolariho, jmenován koučem pouze do konce sezony. "Je to skvělý trenér i člověk. Mám velkou radost, že jsme mu na rozloučenou mohli dát pohár," citovala agentura AP Lamparda. "Dali jsme mu na památku speciální hodinky a dres podepsaný celým týmem. Byl opravdu dojatý," uvedl kapitán Chelsea John Terry.

"Opravdu jsem si to tady zamiloval. Bavilo mě pracovat s velkými hvězdami," řekl po utkání Hiddink, kterého by měl podle spekulací britských médií nahradit Carlo Ancelotti z AC Milán. "Všichni hráči věděli, co je potřeba udělat. V Premier League, Lize mistrů a dnes ukázali, že mají charakter," dodal kouč ruské reprezentace.

Pro Čecha byl dnešní triumf už šestou trofejí v Chelsea - dvakrát s týmem vyhrál anglickou ligu (2004/05, 2005/06), dvakrát Ligový pohár i Anglický pohár.

O rekordní zápis se vedle Sahy postaral Čechův spoluhráč Ashley Cole. Anglický reprezentant získal trofej už popáté (dvakrát s Chelsea a třikrát s Arsenalem). Něco podobného se podařilo pouze třem dalším hráčům v 19. století.


Chelsea - Everton 2:1 (1:1)
Branky: 21. Drogba, 72. Lampard - 1. Saha.
Diváci: 89.391.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud