3. března 2010 • 22:58

Prohra, ale se ctí. Češi ve Skotsku padli

Autor: spo, Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase bez branky, opět bez výhry. Ani do třetice nenašel trenér Michal Bílek způsob, jak dovést fotbalovou reprezentaci k radosti z gólu a z vítězství. Český tým prohrál v přípravném utkání ve Skotsku 0:1. Narozdíl od listopadového bolehlavu na turnaji v Emirátech ale z výkonu nebolely oči.



Výsledek nepotěšil, předvedená hra docela ano. Češi v Hampden Parku svého soupeře přehráli, jenže jejich čtyři šance přebila jediná gólová ve skotském provedení. Ani napotřetí tak kouč Bílek nedovedl reprezentaci k triumfu.

Rosický podstoupil hodně tvrdých soubojů, ale zranění se mu oproti minulosti vyhlo.Foto ČTK/AP

Jako by se jich čeští hráči štítili. Tolik místa dávají čtveřici skotských fotbalistů v 62. minutě. A je z toho gól, který rozhoduje o výsledku. Co Bílkovi muži čtyřem domácím dovolili?

Robson si v klidu zpracuje balon v soupeřově šestnáctce. Kolem něj na dva metry nikdo. Bez potíží rozehrává doleva.

Tam už čeká Wallace. Má spoustu času, aby se rozhlédl, a kolem pozdě dobíhajícího Rosického posílá přetažený centr do vápna.

Zápas jsme sledovali v podrobné ONLINE reportáži ZDE »

Tam nabíhá Fletcher. Jak jinak, docela sám. Takže má dost možností, aby se pořádně kouknul. Proto si všímá Browna. Co ten dělá?

Stojí na malém vápně, samozřejmě zase docela sám, a levačkou pohodlně skóruje. Gólman Drobný jenom balon tečuje. Nikdo jiný se v zápase netrefil, a tak Češi jedou domů s prázdnou.

Nemuselo to tak vůbec být.

Bílkova parta totiž byla lepší a vytvořila si víc šancí. Dělo se tak i díky překvapivému rozestavení. Rosický nehrál uprostřed zálohy na dirigentském můstku, nýbrž nalevo jako v klubu.

Známky fotbalistů: Svěrkoš propadl, Rosický zářil »

Na druhém kraji nastoupil Plašil a vedle defenzivního Hübschama se doprostřed postavil debutant Holek.

A vedl si dobře.

Češi hráli aktivně a presovali. Půlhodinu po začátku utkání se Skotové vůbec nedostali do hry. Zato jejich soupeř si připravil dvě výborné šance.

Tomáš Necid se ve Skotsku neprosadilFoto Jaroslav Legner (Sport)

Nedjříve Darren Fletcher, největší skotská hvězda, těsně před vlastním vápnem nabídl balon do běhu Tomáši Rosickému.

Udělat takovou hrubici v Manchesteru United, zapne Sir Ferguson svůj pověstný fén na trojku. Český kapitán dal míč pod sebe na sbíhajícího Václava Svěrkoše, který měl deset metrů od branky jediný úkol – netrefit brankáře.

FOTOGALERIE: Češi prohráli ve Skotsku 0:1 >>

Jenže právě tohle šestadvacetiletý útočník provedl, a tak na gól čeká téměř půl roku. Naposledy se trefil loni 9. září proti slabému San Marinu, a to včetně utkání v dresu Sochaux.

Ze zápasu uběhla právě půlhodina a Češi nabídli další velikou šanci. Roman Hubník po Rosického rohu střílel z několika metrů, ale domácí hráč vykopl z brankové čáry.

Skotská odpověď? Dlouho, dlouho žádná. Až po půlhodině se domácí trochu sebrali a občas se podívali na českou polovinu.

Tomáš Rosický v souboji s BrownemFoto Jaroslav Legner (Sport)

Největší šanci pak měli až v poslední minutě první půle – to Barry Robson zakroutil levačkou přímý kop kousek za šestnáctkou. Míč letící do šibenice Jaroslav Drobný ovšem vyrazil.

I do druhé půli vstoupili Češi lépe. Jenže repete spolupráce Rosický – Svěrkoš znovu skončilo střelou exostravského forvarda do gólmana.

To byla 53. minuta. O tři minuty později Plašil poslal po zemi přihrávku napříč pokutovým územím, ale Holkova pravačka ve skluzu na míč nedosáhla.

A pak přišel z jednoho z mála protiútoků Brownův trest.

I tak si může trenér Bílek říct, že částečně napravil bídu z listopadového turnaje v Emirátech, kde prohrál s domácím týmem (0:0, 2:3 na penalty) i s Ázerbájdžánem (0:2).

Tentokrát tolik nešlo o výsledek. Ovšem v říjnu se stejným soupeřem, tentokrát na domácím hřišti, půjde do tuhého. To se už bude kopat v kvalifikaci o EURO 2012.

Skotsko - Česká republika 1:0 (0:0)
Branka: 62. Brown.
Rozhodčí: Fautrel - Gringoire, Boisdenhgien (Fr.).
ŽK: Sivok (ČR).
Diváci: 32.000.

Skotsko: Gordon - Hutton, Webster (46. Berra), Caldwell, Wallace - Brown, Thompson (46. Hartley), Robson (69. Adam), D. Fletcher (83. Whittaker), Dorrans - Miller (63. Boyd).

Česko: Drobný - Kušnír (86. Pudil), Sivok, Hubník, Kadlec - Plašil (79. Morávek), Holek, Hübschman (79. Rajnoch), Rosický (67. Skácel) - Necid (67. Blažek), Svěrkoš (67. Papadopulos).

Tomáš Necid se ve Skotsku neprosadil
Tomáš Necid se ve Skotsku neprosadil

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud