3. března 2010 • 09:04

Skácelův osud se jmenuje Skotsko

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naposledy si záložník Rudolf Skácel kopl za národní tým v generálce na EURO 2008. Soupeřem Brücknerova výběru bylo tehdy Skotsko. Po téměř dvouleté pauze se nedávný slávista do reprezentace vrátil. A protivník? Zase „ostrované“.



Se Skotskem je ale spojen ještě víc: před několika lety válel v místní lize za Hearts.

„Hej, Rudi,“ volá na něj dvojice mladíků, vzápětí se trojice společně fotí. Sotva ujde pár kroků, staví jej hlouček skotských novinářů, více jak pět minut s nimi debatuje. Záložník Rudolf Skácel byl po příletu do Glasgow jedním z nejobletovanějších hráčů. Ve Skotsku má bývalý klíčový muž Hearts stále velké jméno.

» Utkání Skotsko - ČR budeme sledovat od 21:00 v podrobné ONLINE reportáži «

„Proto se na Skoty moc těším, je to pro mě specifické a prestižní utkání,“ pověděl Skácel. Když se spoluhráči nastupoval před včerejším tréninkem na trávník stadionu Hampden Park, vybavily se mu určitě báječné vzpomínky z roku 2006. Právě v této aréně dobyl s Hearts Skotský pohár.

Trénink české reprezentace v Hampden ParkuFoto Jaroslav Legner (Sport)


„Byl to obrovský úspěch. Navíc jsem ve finále proti Gretně vstřelil gól a proměnil pokutový kop v penaltovém rozstřelu,“ podotkl Skácel.

Po evropském šampionátu ve Švýcarsku a Rakousku už nedoufal, že ještě někdy oblékne reprezentační dres. O to víc jej těší, že při návratu si může zahrát proti „svému“ Skotsku. „Mám tady pořád spoustu kamarádů,“ hlásil Skácel, který hozenou rukavici od kouče Michala Bílka hodlá přijmout.

Rosický: Vím, že tým bude stát na mě »

„Zápas beru jako velkou příležitost vrátit se do nároďáku na delší dobu,“ uvedl středopolař. Na druhou stranu se ovšem nechce stresovat.

Drobný: Když sestoupíme, odejdu. Do Stuttgartu? »


„Když ve středu dostanu šanci, budu se snažit, abych si to především užil. Co bude dál, se uvidí. Věřím, že uhrajeme ve Skotsku dobrý výsledek a že bych si to mohl potom přenést i do klubu,“ doufal Skácel.

Narážel tím na trable, které prožívá po nedávném příchodu do Larissy. Právě řeckému prvoligovému klubu dal v zimě přednost před prodloužením své mise ve Slavii. Jenže nové angažmá mu rozhodně nevychází podle představ.

Věděl, že jej zkraje čeká boj o záchranu, očekával však, že se Larissa z pásma sestupu brzy vyhoupne výš. Jenže nestalo se, v tabulce je čtrnáctá a v posledních šesti kolech bude bojovat o holý život.

„Naše situace je složitá, nebude jednoduché se z ní dostat. Hrajeme totiž o holý život. Klub, město, fanoušci, ti všichni mají obrovský strach, Larissa byla zvyklá hrát mnohem výš, hrávala i Pohár UEFA,“ povzdechl si Skácel.

Sivok, Skácel a Svěrkoš při tréninkovém cvičení
Sivok, Skácel a Svěrkoš při tréninkovém cvičení


Svého odchodu z Edenu ale nelituje. „Věděl jsem, do čeho jdu, věděl jsem, že to nebude jednoduché. Cítil jsem však, že klubu to není lhostejné. To se potvrdilo, pro záchranu všichni dělají maximum. Přišli noví hráči, nový trenér, staví se nový stadion. Ani si neumím představit, kdyby byl otevřen zápasem druhé ligy,“ pověděl Skácel.

V Glasgow doufá, že přijde na lepší myšlenky. Že od nepříznivé atmosféry a starostí v Larisse alespoň na chvíli zmizí. „O to víc jsem rád, že si na mě trenér Bílek vzpomněl. Nominace mě zaskočila, samozřejmě příjemně. Jsem hrozně rád a za tu šanci děkuji. Budu se snažit ji využít,“ doplnil Skácel.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud