Jiří Fejgl
12. října 2009 • 15:12

ANALÝZA: Může za to Rada. A ti, co ho zvolili!

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ano, fotbal hrají hráči. Jejich kroky ale řídí trenér. A volba Petra Rady se Česku v kvalifikaci o MS 2010 hrubě nevyplatila. Zvolte si trenéra v ANKETĚ vy!



Fotbal na Facebooku

Ivan Hašek, který nastoupil na poslední čtyři zápasy, už škody nenapravil. V čem za ním jeho předchůdce zaostával?

SÍLA
Když Rada nastoupil do funkce, tvrdil: „Disciplína je zásadní.“ Jenže skutek utek. Fotbalisté po porážce se Slovenskem uspořádali legendární flám a ani na hřišti nebyli nijak ukáznění. Žluté karty pro Ujfalušiho a Kováče v Irsku budiž důkazem. „Trenér Rada neměl u hráčů respekt,“ zhodnotil tvrdě internacionál Milan Luhový. To Hašek rozháraný tým srovnal. Před okolím ho zavřel na Štiřín, hráči bez reptání plnili komerční i mediální povinnosti.

INTELIGENCE
Bez urážky vůči Radovi – Hašek je trochu jinde. Jako fotbalista vystudoval práva. Je velmi schopný řečník, což se projevuje při televizních vystoupeních. A ta jsou sakra důležitá! Naopak Rada při rozhovorech tápe, používá za roky naučená klišé, často se zamotá…

TAKTIKA
Radova věta po duelu ve Slovinsku je legendární: „Národ chtěl dva útočníky, tak jsem je postavil.“ Aha, tak kouč určoval sestavu a určoval taktiku podle toho, co kdesi zaslechl… Hašek se nebál prosadit novinky: Pudila na levou stranu zálohy, Kadlece na místo stopera, do sestavy vytáhl Hubníka. Nepovedl se mu tah s Papadopulosem v základu proti Polsku, ale chybu rychle – už o poločase – napravil.

CHARISMA
Zásadní věc. Kouč fotbalové reprezentace musí být osobnost. A to Rada není. Jeho neustálé až paranoidní nářky na nepřízeň veřejnosti a médií byly směšné. „Já to všem ukážu,“ prozradil svoji motivaci, tedy boj s neexistujícím nepřítelem. Naproti tomu Hašek je silný hráč.
Který, bohužel, přišel k týmu pozdě…

Fraška aneb Kdo prosadil neúspěšného kouče?
František Hrdlička, Jaroslav Vacek, Pavel Mokrý, Vlastimil Koštál, Jaroslav Starka, Milan Haškovec, Václav Chvála, Radek Bělák, Miroslav Vrzáček.

Devět jmen, devět hlasů pro Petra Radu. Devět členů výkonného výboru svazu, kteří ztropili malý fotbalový puč. Navzdory Košťálovi (který se nakonec přidal na jejich stranu – snad aby nepoznal hořkost porážky) prosadili outsidera do důležité funkce. Sešli se večer před volbou a dohodli se, že se postaví do té doby nejmocnějšímu muži svazu.

Košťál totiž na místo trenéra vehementně tlačil druhého kandidáta Jozefa Chovance. „Byla to ohromná fraška, divím se, že to Rada vzal,“ glosoval volbu Jiří Kubíček, člen výkonného výboru, který se zdržel hlasování.
Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud