23. listopadu 2009 • 12:00

Henry chtěl skončit! Výhrůžky málem nezvládl

Autor: ČTK, Pavel Skořepa, spo, Blesk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Utěšovali ho i takoví borci jako Zinedine Zidane či trenér Barcelony Pep Guardiola. Moc dobře totiž věděli, čím si Thierry Henry prochází. Po "Boží ruce 2" se stal nepřítelem všech Irů, kteří mu dokonce vyhrožovali smrtí. "Zašlo to příliš daleko, chtěl jsem v národním týmu skončit," přiznal francouzský útočník.



Pokud by se Henry rozhodl nadobro v reprezentaci skončit, přišel by o mistrovství světa, na nějž se Francie dostala právě zásluhou jeho kontroverzní ruky ve středečním barážovém duelu proti Irsku.

"Samozřejmě. Především v pátek, kdy už všechno zašlo příliš daleko, jsem na konec reprezentační kariéry myslel," řekl Henry listu L'Équipe.

Henry po zápase ruku bez vytáček přiznal a poté v prohlášení uvedl, že nejférovějším řešením by bylo zápas opakovat. To však FIFA nedovolila.

Útočník Barcelony litoval hlavně toho, jak vstřelení branky slavil, i když věděl, že před ní porušil pravidla. "Neměl jsem takhle slavit, ale upřímně řečeno jsem se prostě nekontroloval," uvedl Henry.

Tomu vadilo, že ho v situaci, kdy se na něj snesla ze všech stran kritika, nepodpořil francouzský fotbalový svaz.

"Den po zápase a pak i ten další den jsem se cítil sám, opravdu sám. Až když jsem zveřejnil své prohlášení, tak se lidé ze svazu ozvali," dodal.

Mistr světa z roku 1998 a evropský šampion 2000 přiznal, že nyní nepřemýšlel o konci kariéry v národním mužstvu poprvé.

"Už jsem na to myslel po mistrovství světa 2006, ale bylo ještě příliš brzo. Pak zase po Euru 2008, ale to nebyl ten správný moment. Byla tam generace, která mě potřebovala," uvedl.

"Navzdory tomu, co se stalo a že mě nechali na holičkách, já svou zemi neopustím," dodala bývalá dlouholetá opora Arsenalu.

Henryho podpořil i kouč Barcelony Pep Guardiola. Už jen kvůli tomu, aby dobře odehrál ligový zápas proti Athletiku Bilbau. Jeho výkon nebyl špatný, tým však po remíze 1:1 ztratil dva body a přepustil první příčku Realu Madrid.

Na Henryho dokonce fanoušci soupeře po celé utkání bučeli a pískali. "Ale nezaslouží si to. Každý děláme chyby. Ani já se jí nevyhnul," řekla legenda francouzského fotbalu Zinedine Zidane a připomněl tak svou hlavičku do hrudi Marka Materazziho ve finále MS 2006.

Jak by se dalo celé situaci příště předejít? Slavní trenéři Alex Ferguson (Manchester United) a Arséne Wenger (Arsenal) podporují řešení, po kterém volají fotbaloví odborníci již mnoho let: VIDEOROZHODČÍ.

"Jedině opakovaný záznam fotbalu pomůže," shodují se. "Technologie a opakování záznamu by práci rozhodčím hodně usnadnil."

Sudí se musí rozhodnout během několika vteřin a často dělají chyby. To samé se stalo i Švédovi Hanssonovi, jenž utkání Francie - Irsko řídil.

„Neměl to vůbec jednoduché. Dobře věděl, že je něco špatně, když se k němu Irové seběhli. Šel se poradit s čárovým, ale ten mu nepomohl, protože také nic neviděl. To je ukázkový příklad, kdy by se video mělo použít,“ vzkázal Wenger.

Pohledy rozhodčích při ruce Henryho.Foto Infografika BLESK

FIFA loni projednávala zavedení technologických opatření, nakonec to zamítla. Na rozdíl od techniky preferuje lidské rozhodování.

„Nám nezbývá než je dál přesvědčovat. Nic jiného ani dělat nemůžeme,“ posteskl si Ferguson, jenž na lavičce Manchesteru vládne už třiadvacet let.

Dostane vedení FIFA rozum a konečně se odhodlá k ráznému kroku, který by fotbal udělal spravedlivějším a hlavně by předešel smrtelným výhrůžkám?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud