14. října 2009 • 04:00

Vyhrajte! Česku jde stále o hodně

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šance, že by San Marino vzalo body rozjetým Slovincům, je minimální. Pozbývá tedy dnešní duel Čechů se Severními Iry důležitosti? Kdepak. V sázce je i tak dost. Deník Sport přináší pět motivačních faktorů, kvůli kterým stojí za to uspět.



1. ŠANCE STÁLE ŽIJE

Naděje na baráž je opravdu jen v oblasti teorie. Na druhé straně je ale neoddiskutovatelné, že nadále žije. Bylo by tedy špatné se o ni do posledního okamžiku nepoprat.

Tomáš Necid (vpravo) slaví vedoucí gól nad Polskem, přibíhá k němu Daniel PudilFoto Jaroslav Legner (Sport)
Zkrátka být připravený na možný sanmarinský „zázrak“. Ten stoprocentně vyloučit nelze, i ve fotbale se čas od času přihodí, že absolutní outsider zaskočí favorita.

Šance, že se tak stane večer v Serravalle, je samozřejmě miniaturní. Jen pro představu: sázková kancelář Tipsport vypsala na remízu Slovinců stejný kurz jako před časem na Vlastimila Košťála, kdy se spekulovalo o tom, kdo bude nástupcem Brücknera u reprezentace.

Přesto je povinností mužstva jít štěstí naproti. Dávat si do hlav, že postup je už stejně pryč, že je San Marino slabé a dostane od Slovinců „bůra“, tak proč se honit se Severními Iry, by bylo zcestné a neprofesionální.

„Zápas v San Marinu nemůžeme ovlivnit, my se soustředíme jen na zápas se Severními Iry. San Marinu můžu popřát jen hodně zdaru,“ uvedl trenér Ivan Hašek na včerejší tiskové konferenci.


2. KOEFICIENT

Na trávníku v Edenu leží vysoce důležitá věc – koeficient. Ve hře je zařazení do prvního výkonnostního koše pro los EURO 2012, který proběhne v prosinci ve Varšavě. Šance, že se český tým probojuje mezi elitní devítku, a tím se vyhne největším favoritům, existuje.

Tomáš Rosický odchází střídat, svým výkonem výrazně pomohl kouči Haškovi (vlevo) k vítězství nad PolskemFoto Jaroslav Legner (Sport)


Zatím je reprezentace na 12. příčce. První podmínkou posunu je vítězství nad Severními Iry, dalšími ztráty konkurentů. Těmi jsou deváté Švédsko, desáté Portugalsko a jedenácté Srbsko.

Na Švédy, kteří zatím okupují poslední „nasazenou“ pozici, ztrácejí Češi přes 509 bodů (pozn. – za každý bod získá tým 10 000, za vstřelený gól 501 bodů, za inkasovaný gól se stejný počet odečítá).

Navíc buď Portugalci nebo Švédové budou mít možnost nahrát další body v baráži, kam se jeden z týmů určitě kvalifikuje.

Naděje tedy není vysoká, ale platí zde to samé jako v případě baráže. Bylo by špatné se o to nepokusit. „Je to jeden z výrazných motivačních faktorů, hraje se o to, jak budeme nalosovaní,“ podotkl Hašek.


3. DIVÁCI

„Musíme hrát tak, abychom si naklonili fanoušky na naši stranu. Aby ti, co přijdou na Iry, přišli příště zas. A ti, kteří zde nebudou, aby toho litovali.“

Čeští fanoušci po vítězném utkání s Polskem (2:0)Foto ČTK
Haškova slova nepotřebují dalšího komentáře. Ruku v ruce s výkonnostním a výsledkovým pádem národního týmu se od něj zákonitě odvrátili fanoušci.

Ti chtějí za svoji nemalou investici něco vidět.

Pokud ne vítězství, tak alespoň šance, břevna, tyče, vůli po vítězství.

To jim v první polovině kvalifikace mužstvo nenabídlo. A když se navíc provalilo, že po zpackaném utkání se Slovenskem hráči flámovali, byla důvěra definitivně pryč.

Není překvapením, že na sobotní duel s Polskem, před nímž mělo mužstvo ještě solidní šanci na baráž, se letenské ochozy naplnily jen z 75 procent.

Je tedy třeba důvěru opět nabýt. Haškův výběr je na nejlepší cestě, byla by škoda si to v posledním kvalifikačním duelu pokazit.


4. JANKULOVSKI

Pokud se San Marino nevypne k heroickému výkonu a nevezme Slovincům body, bude utkání se Severními Iry pro Marka Jankulovského posledním za reprezentaci.

Marek Jankulovski v zápase s Polskem odevzdal vše. Na postup to ale asi stačit nebudeFoto Jaroslav Legner (Sport)


Jinými slovy – Jankulovského v Edenu čeká na 99 procent rozlučka s dresem se lvíčkem na prsou.

Nejen on, ale i spoluhráči si přejí, aby to byla rozlučka vítězná. Jankulovski by si ji stoprocentně zasloužil.

Patřil mezi klíčové muže týmu, který válcoval Evropu, neopustil ho ani v současných těžkých chvílích.

Čtyřikrát v řadě byl u postupu na velký turnaj (3x EURO, jednou MS). Dnes si připíše 78. start. „Věřím, že Markovi splníme rozlučku takovou, aby si na ni pamatoval. Tedy aby byla vítězná,“ řekl za celý tým kapitán Petr Čech.


5. PRESTIŽ

V dobách, kdy Brücknerova mašina jela na plný výkon, byla postrachem celé Evropy. Trenéři všech mužstev o ní mluvili s respektem, nikdo ji nechtěl do skupiny. Ještě před MS 2006 v Německu, kdy už její sláva uvadala, byla pasována za černého koně turnaje.

Milan Baroš se drží za hlavu po neuznaném góluFoto Barbora Reichová (Sport)


Setrvačností ještě dorazila na loňské EURO, ale tam vyhořela. V sestupném trendu, ať už z jakýchkoli příčin, zdárně pokračovala za éry trenéra Petra Rady. Dnes už není po respektu ani památka, i průměrní soupeři si na Čechy věří.

Sešup byl poměrně rychlý, dobýt ztracené pozice bude naopak nesmírně těžké. Poslední zápasy naznačily možný obrat k lepšímu, výhra nad Severními Iry by byla dalším kamínkem na nastoupené cestě.

„Koeficient je samozřejmě důležitý, ovšem na druhou stranu koše na hřišti nerozhodují. Proti Severnímu Irsku jde o prestiž celého českého fotbalu, o jeho postavení v budoucnosti,“ dodal Hašek.


Milan Baroš se drží za hlavu po neuznaném gólu
Milan Baroš se drží za hlavu po neuznaném gólu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud