8. října 2009 • 04:00

«Spasitel» Rosický: Zvládne obě utkání?

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klíčová otázka před rozhodujícím dvojzápasem české reprezentace v kvalifikaci o mistrovství světa zní jasně: Vydrží rekonvalescent Tomáš Rosický nápor dvou těžkých bitev v krátkém časovém rozpětí? Po zranění ještě takovou zátěž neabsolvoval.



Fotbal na Facebooku

Rosický postupně sbírá starty. Trenér Arsene Wenger mu v Arsenalu dává na hřišti větší a větší prostor. Ale zatím se nestalo, že by ho nechal odehrát celý zápas. A teď se zdá, že český záložník by měl absolvovat možná hned dva plné duely. Nejprve pozítří na Letné proti Polsku a pak příští středu v Edenu se Severním Irskem.

„Teprve to probereme, musíme s ním to zatížení prokonzultovat. Zatím se dá těžko odhadnout, jestli by zvládl ve čtyřech dnech dvakrát devadesát minut,“ poznamenal před necelým týdnem na nominační tiskové konferenci reprezentační kouč Ivan Hašek.

ČTĚTE TAKÉ:
Rosický: Poláky porazíme. Pak budeme doufat... »
Hašek: Budeme útočit od první minuty! »

Od té doby na téma Rosický nic nového neprozradil. Je však nade vše jasné, že se bude snažit maximálně využít potenciál bohem nadaného hráče. „Když jde o všechno, není prostor na nějaké improvizování,“ uvedl jednoznačně trenér vedoucího celku Gambrinus ligy z Jablonce František Komňacký.

A význam dvou duelů s Polskem a Severním Irskem není třeba nikomu opakovat. Prakticky pouze šest bodů nechá českému týmu pomyšlení na start v baráži o světový šampionát. Jakákoliv ztráta představuje konec nadějí. Trenér Hašek i fotbalová veřejnost dobře ví, že s Rosického účastí se síla českého týmu zvedne.

„Cítím se výborně, ale zatím jsem ještě devadesát minut neodehrál,“ prohlásil sám hráč na začátku reprezentačního srazu. A teď se po něm možná bude chtít rovnou dvojnásobná dávka. „Ale záleží na vývoji situace, třeba český tým s Poláky povede a Tomáš bude moct střídat už v průběhu druhého poločasu,“ předvídá Komňacký.

Tomáš Rosický před tréninkem Tomáš Rosický před tréninkemFoto Pavel Mazáč (Sport)


Rosický naposledy absolvoval celé utkání před téměř dvěma roky. Ještě před problémy s podkolenní šlachou nastoupil 19. ledna v Premier League proti Fulhamu. „Já si myslím, že by to teď mohl zvládnout. V Arsenalu dostává čím dál víc prostoru,“ věří trenér František Cipro.

Je pravda, že český záložník ještě nevydržel v žádném utkání na hřišti celých 90 minut, ale nedávno si také vyzkoušel dva zápasy s minimálním odpočinkem.

Minulý týden nejprve v úterý absolvoval 66 minut v Lize mistrů v souboji s Olympiakosem Pireus. V neděli pak následně nechyběl v základní sestavě Premier League proti Blackburnu, trenér Wenger jej nechal na hřišti až do 70. minuty.

„Jenom potvrdil, že zvládne dva zápasy po sobě,“ prohlašuje Cipro.
Jenže dva duely mezi sebou dělilo pět dní. Nyní by měl při reprezentační akci o den méně času na regeneraci. I to pak může hrát svou roli.

„Trenér vždycky musí vycházet i z toho, jak se samotný hráč cítí. A záleželo by na Tomášovi, jestli by si troufl po Polsku také na Severní Irsko,“ sdělil Komňacký.

ČTĚTE TAKÉ:
Štajner: Klídek, pohoda, ale žádné pivo »

Poláci, třeste se! Jsem ve formě, hlásí Baroš »

Zároveň se nabízí otázka, zda český svaz nebude čelit tlaku od Arsenalu. Před poslední reprezentační akcí uzavřel Hašek s londýnským klubem dohodu. „Byli jsme domluveni, že Tomáš odehraje hodinu proti San Marinu,“ prozradil tehdy kouč po utkání, v němž česká reprezentace zvítězila 7:0.


To se stalo před měsícem, od té chvíle se Rosický objevil v šesti zápasech Arsenalu. „Dohody mezi klubem a reprezentací se většinou dělají, když se jedná o přátelské utkání. Ale tady se bavíme o hodně důležitých soubojích v kvalifikaci. Nevěřím, že by si Arsenal kladl nějaké nároky na vytížení Tomáše,“ tipuje Cipro.

„Muselo by jít jedině o džentlmenskou domluvu, protože klub na něco podobného nemá právo. I když to pro něj někdy může být kruté,“ konstatuje Komňacký. Hašek se s Wengerem dlouho zná a právě jejich spojení by spekulacím o vzájemném paktu nahrávalo.

Tomáš Rosický se vzpamatovává z tvrdšího zákroku fotbalistů San Marina Tomáš Rosický se vzpamatovává z tvrdšího zákroku fotbalistů San MarinaFoto Michal Beránek (Sport)


Žádná podobná úmluva však prý uzavřená není. „Četnost minut, které Tomáš v Arsenalu odehrál, se stále zvyšuje a zvyšuje. Máme naprosto volné ruce v tom, jak jej v následujících dvou zápasech využijeme,“ oznámil tiskový mluvčí české reprezentace Petr Svěcený.

Cesta k sestavě s Rosickým pro klíčovou fázi kvalifikace je tedy volná. Záleží už jen na samotném hráči, jak se bude cítit. Pokud se nestane nic neočekávaného, v sobotu proti Polsku záložník Arsenalu určitě vyběhne od první minuty.

Jestli vydrží až do konce a zda se pak hned ve středu postaví proti Sverením Irům – to už záleží na mnoha dalších okolnostech.

OČIMA TOMÁŠE ROSICKÉHO: NEVÍM, CO TO UDĚLÁ
I samotný Tomáš Rosický přiznává, že netuší, co jeho tělo řekne na dva celé zápasy během čtyř dnů. Během své „druhé“, sedmizápasové kariéry zatím neodehrál ani jedno celé utkání. Natož dvojnásobnou porci v rychlém sledu. Co si o tom český špílmachr myslí?

O dvou celých zápasech ve čtyřech dnech
„Jestli to zvládnu? Já nevím. Ještě jsem celý zápas neodehrál, netuším, co to se mnou udělá. Určitě na tohle téma budeme s trenérem Haškem mluvit. Uvidíme.“

O fyzické kondici

„Obvykle střídám okolo sedmdesáté minuty, ale necítím se vyčerpaný nebo na dně. Pořád bych mohl hrát dál, jsme však domluveni s trenérem, že budeme zátěž zvyšovat postupně. Bude záležet na tom, jak zareagují svaly. Fyzicky se cítím dobře.“

O vlastní formě

„Jsem na správné cestě. Za Arsenal jsem nastoupil šestkrát, z toho tři utkání jsem hrál od začátku, do tří jsem naskočil. Figuroval jsem ve všech zápasech, z tohoto pohledu to je dobré. Cítím, že se to lepší. Funguje to, za což jsem rád.“
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud