Jonáš Bartoš
5. října 2009 • 16:44

Rosický: Poláky porazíme. Pak budeme doufat...

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na reprezentační sraz dorazil v dobré náladě. Po měsících trápení může Tomáš Rosický konečně říct, že je zdravotně stoprocentně v pořádku. „Noha drží, cítím se perfektně. Jen aby to takhle vydrželo," potvrdil novinářům záložník Arsenalu před rozhodují fází kvalifikace o postup na MS.



Fotbal na Facebooku

Českou reprezentaci čeká už tuto sobotu první zápas s Polskem, ve středu pak Severní Irsko. Obě dvě střetnutí musí borci se lvíčkem na prsou vyhrát, pokud chtějí pomýšlet na postup na mistrovství světa v JAR. A Tomáš Rosický by měl patřit k ústředním postavám českého týmu.

Čtěte více:
Hašek: Budeme útočit od první minuty! »

Tomáši, v neděli jste oslavil devětadvacáté narozeniny. Stihl jste je v tomto hektickém období alespoň zaregistrovat?
Včerejšek byl pro mne opravdu hektický, hned po zápase jsem letěl do Prahy. Sešli jsme se jen v úzkém rodinném kruhu. Tomu se ani nedá říkat pořádná oslava (smích).

Od minulého reprezentačního srazu jste odehrál za Arsenal celu řadu utkání. Cítíte, že se vracíte do své bývalé top formy?
Řekl bych, že jsem na správné cestě. Ze šesti zápasů jsem třikrát hrál od začátku, do třech jsem naskočil v průběhu. Trenér mě postupně zatěžuje, cítím, že se to postupně lepší. Jsem moc rád, že to takhle funguje.

Fyzicky se cítíte už naprosto v pořádku?
Samozřejmě je to mnohem lepší. Sice jsem tvrdě trénoval, ale zápasy nic nenahradí. Teď už se cítím mnohem lépe. Sice chodím kolem sedmdesáté minuty ze hřiště, ale nejsem unavený a klidně bych mohl hrát dál. S fyzičkou problém nemám.

Vydržíte dva celé zápasy v rytmu sobota - středa, což nyní čeká českou reprezentaci?
Opravdu nevím. Já jsem ještě devadesát minut neodehrál. Určitě na tohle téma ještě budeme s Ivanem mluvit. Jak jsem říkal, teď se cítím výborně. Uvidíme.

Ivan Hašek (vlevo) děkuje Tomáši Rosickému za jeho výkon v zápase proti San Marinu Ivan Hašek (vlevo) děkuje Tomáši Rosickému za jeho výkon v zápase proti San MarinuFoto Michal Beránek (Sport)

Závěr kvalifikace nemá česká reprezentace ve vlastních rukou. Slovensko musí porazit Slovince, abychom mohli vybojovat druhé místo zaručující baráž. Myslíte, že je reálný postup na šampionát v Jihoafrické republice?
Šance je v každém případě. Musíme doufat, že Slovinci ztratí body a my zápas s Polskem zvládneme.

Právě Polsko je prvním soupeřem české reprezentace v kvalifikačním dvojutkání. Myslíte, že nám může pomoci krize, která padla na jejich tým?
Tohle nechci moc hodnotit. Hlavně musí být znát, že Polsku nejde prakticky o nic a my pořád hrajeme o postup. Motivace je na naší straně, ta doufám bude vidět.

Slovákům k postupu na mistrovství stačí proti Slovincům remíza. Může to podle vás ovlivnit jejich výkon?
To se těžko předvídá. Ale Slováci hrají doma. Postup se jim určitě bude před vlastními fanoušky slavit lépe, pokud vyhrajou. Navíc hrát na remízu se nemusí vyplácet. Věřím, že to zvládnou a my porazíme Poláky.

Vnímáte nějak slova trenéra Vladimíra Waisse, který Ivanu Haškovi slíbil, že Slovensko pro Českou reprezentaci Slovinsko porazí?
Jeho slova nehrají téměř žádnou roli. Myslím, že Slováci budou hrát hlavně sami za sebe a půjde jim o to, aby postoupili.

Arsenalu se poslední dobou daří, výkony vašeho týmu jdou nahoru. Jak hodnotíte dosavadní výsledky Gunners?
Nezvládli jsme akorát zápasy proti oběma Manchesterům. S United jsme dělali velké hrubky v obraně, se City se taky nemáme za co stydět. I když jsme prohráli, ukázali jsme, že horší nejsme. Arsenal má obrovskou ofenzivní sílu, nemusíme se před nikým schovávat. Zvládli jsme i fyzicky těžký zápas na Fulhamu. Tenhle tým si vždycky bude vytvářet spoustu ofenzivních šancí. Musíme jen zvládnout hru dozadu.

Ze kterého doposud odehraného zápasu jste měl nejlepší pocit?
Povedl se mi nedělní zápas (Arsenal porazil Blackburn 6:2 - pozn. aut.). Celé mužstvo hrálo výborně, vyhráli jsme velkým rozdílem. Dvakrát jsme otáčeli výsledek, na tom se ukázalo, jak je mužstvo silné.

V létě vám v Arsenalu končí smlouva. Už jste se s manažerem Wengerem bavil o prodloužení kontraktu?
S Wengerem už jsme tohle téma probírali. Ale zatím to není aktuální, rozhodně neprobíhají žádná jednání. Vím, že i kdybych se s Arsenalem nedohodl, tak si někde angažmá seženu. Hlavně mi musí vydržet zdraví, od toho se bude všechno odvíjet.

Existuje nějaké datum, do kdy chcete mít o dalším působení u "Gunners" jasno?
O to zatím vůbec nepřemýšlím. Až nějaká jednání proběhnou, určitě se to dozvíte. Teď ale řeším úplně jiné věci.

 

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud