14. května 2009 • 15:48

O Strakovi, jak ho možná neznáte

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Novým trenérem české fotbalové reprezentace se stal František Straka. Podívejte se však na nového kouče trochu z jiného pohledu. Tucet historek o novém reprezentačním trenérovi, které možná neznáte.



Franz svazákem
Socialistický svaz mládeže, to byla organizace, která před Listopadem 1989 fungovala ve školách, na pracovištích – i ve sportovních klubech. A ve fotbalové Spartě vedl buňku SSM František Straka!

„To je pravda, na to si dobře vzpomínám, protože jsem pak po něm to předsednictví přebíral,“ přitakává Strakův někdejší spoluhráč z Letné Václav Němeček.

A v čem svazáctví ve Spartě spočívalo? Dělaly se schůze? Sestavovala se budovatelská nástěnka? Nebo se sbíral starý papír, aby výtěžek pomohl dětem v Kambodži?

„Ne, nic z toho. My jsme jako svazáci nedělali absolutně nic,“ směje se Němeček. „Šlo jen o to, že jsme v tom SSM museli být a někdo musel zastávat i funkci toho předsedy.“

ArchívFoto Archív



Franz překladatelem I
Tiskové konference má František Straka rád. V září 2003 seděl po boku Erika Geretse, trenéra Kaiserslauternu, který Strakovy Teplice právě vyřadily z Poháru UEFA. Gerets hodnotil zápas, drmolil, polykal slova. Přítomný překladatel od první věty koulel očima a bylo vidět, že je ztracen. Všiml si toho i Straka.

Gerets skončil, překladatel tápal. „Pomůžu,“ vstoupil do ticha český kouč. „Pan Gerets říkal, že Teplice jsou velmi dobrý tým a postoupily zaslouženě,“ spustil a pokračoval dál v překladu slov svého protějšku.

Poté zhodnotil zápas ze svého pohledu v češtině a ihned, sám od sebe, plynule přešel do němčiny, kde předchozí slova zopakoval pro zahraniční žurnalisty.

Franz překladatelem II
Skotští novináři překvapeně vykulili oči, koukli se po sobě a pak se začali smát. Bezprostřední teplický trenér Straka je docela odrovnal na tiskovce před úvodním zápasem třetího kola Poháru UEFA proti Celtiku.

„Budu si překládat sám,“ udivil nejprve tehdejšího klubového sekretáře Rudolfa Řepku, a pak se rozjel. „Sometimes you have lucky day, sometimes you have fucking day, you know?“ vypálil.

Přeloženo to znamená, že „Někdy máte šťastný den, jindy zku.....“ Straka měl asi nějaké neblahé tušení, protože pro jeho tým nazítří platila druhá varianta. Už po čtvrthodině prohrával 0:2, nakonec padl 0:3 a vítězná odveta 1:0 vyřazení neodvrátila.

Franzova drogerie
Že Straka velmi dbá o své tělo, to se ví. Holí se po celém těle, pečlivě trhá chloupky z nosu a uší, voní se vybranými parfémy. A krémuje se. Ovšem ne ledajak. „S Františkem jsem oblékal reprezentační dres. Co mě na něm zaujalo, byl fakt, že se po každém tréninku intenzivně krémoval.

Už tenkrát ohromně pečoval o svoje tělo, tehdy to bylo něco nevídaného, velmi zvláštního. V kabině si rozbalil několik krémů, měl jeden na tvář, další na nohy, třetí na ruce – prostě na každou část těla speciální krém a velmi intenzivně se tomu věnoval.

Na ty krémy si tenkrát opravdu potrpěl,“ vzpomíná internacionál Milan Luhový, nynější Strakův kandidát na manažera národního týmu.

František Straka, v pozadí Pavel Mokrý.
František Straka, v pozadí Pavel Mokrý.


Franzova metoda nártu
Straka býval řízným obráncem. Fotbalovou krásu nerozdával, ale soupeři si ho po zápase hodně dobře pamatovali. „Tehdy zrovna vyšla biografie jednoho anglického fotbalisty, který se přiznal, že při bránění často používal špendlík,“ vzpomíná bývalý redaktor Sportu Vladimír Zemánek.

„Tak jsem se ho zeptal, jestli nějakou takovou metodu taky aplikuje.“ Odpověď? „Moje metoda je sešlápnout útočníkovi nárt. Ruce jsou moc vidět, ale když se mu šikovně přišlápne nárt, tak to funguje. Ale kdyby šlo o hodně, opravdu hodně důležitý zápas, tak bych možná i ten špendlík použil!“

Franzův řecký chaos
Zahraniční angažmá v řeckém OFI Kréta v roce 2008 mělo krátké trvání – nevydržel ani podzimní sezonu. „Je to prales, jsou to divoši,“ stěžoval si na prostředí český vyslanec.

Nevydařené spojení však potvrzovala i druhá strana. „Byl naprosto nečitelný, hráči jeho koncepci nedokázali vůbec pochopit, pořád se s nimi hádal,“ hodnotil jeho práci Fanuris Vacinas, předseda klubu.

„Neměl žádný systém, v mužstvu zavládl totální chaos. Když jsme ho odvolali, trvalo dlouho, než jsme to dali zase dohromady,“ říká Vacinas. V Řecku Straka jako trenér neuspěl.

Franz prorokem
Nikdy netajil vysoké ambice. „Přišel z Budějic, neskrýval touhu prosadit se ve Spartě a tvrdil, že jednou bude hrát za nároďák. Dokázal to,“ popisuje Jiří Šíma, dlouholetý kustod Sparty a reprezentace.

Stejně vysoké cíle má i jako trenér. „Když si dělal trenérskou licenci A, ptal jsem ho, na co mu bude. Odpověděl, že jednou bude trénovat Spartu a nároďák. Nevěřil jsem mu, ale opět to dokázal. Jak říkám, obrovská ctižádost,“ pokračuje Šíma.

Strakovi se splnila i životní touha stát se Němcem. „Po přestupu do Mönchengladbachu každé jeho třetí slovo bylo německé,“ vzpomíná Šíma.

Franz na diskotéce
Ve sparťanském dresu hrál mnoho let společně s Miloslavem Beznoskou. „Prožili jsme toho spolu hodně, nejen na hřišti,“ vzpomíná partner ze stoperské dvojce. „I na diskotéce,“ nepopírá.

Do paměti se mu vryla jedna příhoda. „Řekl, že si musí odskočit, a vrátil se asi za tři hodiny v reprezentačních teplákách s nápisem ČSSR,“ vrací se Beznoska do minulého režimu. „Franta byl rád středem pozornosti, miloval, když ho lidé poznávali a povídali si s ním o fotbale,“ vysvětluje.

František Straka při rozhovoru pro deník SportFoto Sport



Franz plivníkem
Derby Sparty s Duklou měla v osmdesátých letech pořádný náboj. A Straka se jednou, v ročníku 1982/1983, nechal unést víc, než se patří. „Před koncem měl na mě blbé kecy Pavel Korejčík. Tak jsem mu přímo na líčko poslal pořádný plivanec. A on sebou seknul, jako bych ho na něho vypálil z kulometu,“ popisuje Straka incident v knize „To jsem já, Franz“ autora Jaroslava Kirchnera.

Rozhodčí si toho nevšiml, ale televizní kamery ano. Hříšník nezapíral a svou vinu uznal. Na základě toho šel před disciplinárku, která mu vyměřila stopku na čtyři zápasy. „Nebyl jsem žádný svatoušek,“ uznává Straka.

Franzova půjčka
„Zrovna jsem Frantu masírovala, když mi volal můj muž,“ vypráví fyzioterapeutka Helena Fuchsová, bývalá reprezentantka v atletice.
„Potřeboval koupit gril a uhlí na grilování, ale neměl u sebe peníze. Franta to slyšel a úplně spontánně mi říká: Já tady peníze mám, tak si je vem a pak se nějak vyrovnáme. Frantu mám moc ráda,“ říká Fuchsová.

Franz řidičem
Když skončil kariéru aktivního fotbalisty, věnoval se práci hráčského agenta. Straka tehdy ještě stále hodně času trávil v Německu. Jeden z jeho tehdejších fotbalových klientů, kteří si nepřeje být jmenován, vzpomíná, jak Franz cestoval po Praze.

„Měl mercedesa s německou poznávací značkou. Když byla zácpa a on někam chvátal, snažil se to třeba objet po tramvajových kolejích.“ Jindy často podráždění pražští řidiči však dokázali tyhle manévry strávit.

„On totiž jezdil v autě s německou poznávací značkou. A vždycky dělal, že je cizinec, že se omlouvá, ale že to v Praze nezná. Řekl jenom: Danke, omluvně se usmál a jel dál.“

Franz politikem
František Straka se pokusil využít své popularity i v politice. Přijal nabídku na kandidátce KDU-ČSL v Karlovarském kraji a v březnu 2006 se zúčastnil Otázek Václava Moravce Speciál.„Vzpomínám si, že pobavil diváky v sále i u televize,“ říká dnes moderátor.

„Myslím, že si dodnes vyčítá ten pokus vstoupit do politiky, protože je bezesporu lepším trenérem než politikem. Překvapilo mě, že byl ochoten přijmout roli celebrity na kandidátce. Byl to takový velmi štědrý Děda Mráz, chtěl hodně dávat na podporu sportu, na obnovu památek, ale nedokázal vysvětlit, kde by na to vzal peníze. Ale bez jakékoli ironie říkám, že je to opravdový fenomén a setkání s ním pro mě bylo nezapomenutelným zážitkem,“ vypráví Moravec.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud