13. května 2009 • 11:52

Straka chce Nedvěda, Řepku i flamendry

Autor: Jiří Šidliák
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze začátku působí až nezvykle nervózním dojmem, pak už ale pálí odpověď za odpovědí a šermuje rukama. František Straka byl ve středu dopoledne představen jako nový kouč české fotbalové reprezentace.



„Hrdost hrát za národní tým, od toho se to všechno odvíjí. Pořád jsem spojován se sloganem srdce, srdce, ale já vám něco řeknu, ono je to fakt o tom srdíčku!“ opakoval své známé motto.

S příchodem Straky by mělo v národním týmu dojít k velkým změnám. Prvním krokem bude zřejmě návrat šestice „flamendrů“ potrestaných po zápase se Slovenskem.

„Trenér Straka má v tomto volné ruce, záleží na něm,“ přiznal předseda svazu Pavel Mokrý, že se mohou objevit už v nominace na přátelské utkání s Maltou za tři týdny v Jablonci.


„Odpouštět je lidské. Od všech chci vědět, jak to vnímají, jediný, kdo si zatím nasypal povel na hlavu, byl Kováč. Jestli uznají svoji chybu, myslím, že jim všichni odpustíme,“ potvrdil i nový kouč reprezentace, že s šesticí hříšníků promluví.

Nevynechá ani Tomáše Ujfalušiho, který reprezentačního dresu sám vzdal večer před vynesením rozsudku výkonným výborem. „O něm platí to, co o ostatních. Taky mu zavolám,“ uvedl Straka.

Dalším krokem by mohl být i návrat veteránů. Záložníka Pavla Nedvěda z Juventusu chce padesátiletý kouč na lavičku za každou cenu, i kdyby už po této sezoně skončil s fotbalem.


„Nemám v úmyslu ho přímo přesvědčovat, ať jde na hřiště, ale nebránil bych se žádnému konzultingu,“ řekl novinářům Straka. Bývalého kapitána chce pozvat už na přátelský zápas s Maltou do Jablonce.

Že by ale Nedvěd vyběhl přímo na trávník příliš pravděpodobné není. To už se spíš objeví na stoperu řízný stoper Sparty Tomáš Řepka.

„Vnímám ho jako kvalitního hráče, určitě s ním také budu mluvit,“ netajil Straka, který sám neví, jestli bude duel s Maltou jediným představením na reprezentační lavičce, nebo povede tým i v dalším kvalifikačních bojích.

„Když výkonný výbor po příští valné hromadě rozhodne jinak, tak se nedá nic dělat. Tady ale nejde jenom o ten zápas s Maltou. Tým se musí okysličit, musí vzniknout zdravá konkurence, ať to pak funguje dál se Strakou nebo bez Straky,“ dodal smířlivě.

Jasno zatím není o podobě Strakova kontraktu, ani realizačním týmu, který by měl představit za čtrnáct dní na dalším výkonném výboru.

„S některými adepty už sem mluvil. Zatím jenom na ten zápas proti Maltě, jména ale ještě nechme v tajnosti. Čekám na souhlas jejich nebo klubů,“ prosil nový reprezentační trenér.

Něco však odtajnil, očekávaným asistentem nebude Massimo Morales. „Svaz nechce cizince a já to respektuji, takže budu asistenty vybírat z Čechů,“ uzavřel Straka.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud