Pavel Kalouš
3. srpna 2010 • 16:30

Fanoušci na válečné stezce. Ligu trápí bojkoty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oproti minulé sezoně jich v úvodu sezony dorazilo na stadiony zhruba o 40 tisíc méně. Co stojí za vysokým propadem? Jednou z příčin je bojkot fanoušků Slavie, Bohemians 1905 a Ostravy, ke kterým se o víkendu přidali i příznivci Brna.



Ještě v minulé sezoně se mohli na své fanoušky spolehnout. Ostrava, Slavia a Bohemians 1905, tři kluby, které na své stadiony přitáhly stejně diváků jako polovina první ligy dohromady, teď řeší opačný problém. Jak příznivce přitáhnout na tribuny?


„Dovedu se vžít do role fanoušků a někdy mám pocit, že se v zájmu zlepšení kultury na stadionech dělají kroky spíš proti nim. Tím myslím třeba zrušení míst na stání,“ přemýšlí ředitel Bohemky Lukáš Přibyl.

1570
O tolik diváků klesla ve srovnání s minulou sezonou po prvních třech kolech průměrná návštěvnost na prvoligových stadionech.

Na vlně bojkotů, která zaplavila fotbalovou ligu, se navíc o víkendu svezli i fanoušci Brna, kteří odmítli jet na utkání do Ostravy. Nelíbilo se jim, že by při nákupu vstupenek museli z bezpečnostních důvodů uvést i své osobní údaje.

A důsledky jsou skutečně citelné. Oproti minulé sezoně po prvních třech kolech na ligových stadionech ubylo zhruba 40 tisíc fanoušků. Průměrná návštěvnost pak z 6273 klesla na 4703. Počty diváků už přitom nezkreslují ani tristní návštěvy střížkovských Bohemians.

„Nemám z toho radost, ale někdy mám pocit, že tady fanoušci fandí, jen když se jejich klubu daří, hraje se tam, kde chtějí, a s jakými hráči chtějí,“ kroutí hlavou místopředseda ČMFS Jindřich Rajchl.

Fanoušci fotbalistů Slavie a Bohemians 1905 společně 16. července protestovali před Synot Tip Arenou v Praze. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas se stěhováním Bohemians 1905 do Edenu.Foto ČTK


Příkladem je ostravský Baník, jehož příznivcům leží v žaludku projekt Karta fanouška, který klub spustil před sezonou. Od registrační karty si slibuje, že zbaví fanoušky anonymity a zlepší bezpečnost na stadionu. Výměnou za to jim nabízí různé výhody či slevy.

Baníkovcům však vadí, že jim klub nedal příliš na výběr: pokud si kartu za 300 korun nepořídí, třeba za vstupenku na hlavní tribunu zaplatí 360 korun. „Některým vadí odevzdávání osobních údajů, jiným zase cena vstupného, která není nejnižší,“ připouští mluvčí Baníku Igor Bruzl.


Už dvakrát se s fanoušky sešel a vysvětloval jim, že k podobnému kroku budou muset v budoucnosti stejně přistoupit všechny domácí kluby. „Vnímáme, že to není optimální, ale věříme, že nakonec převáží všechny výhody,“ doufá Bruzl.

Ačkoliv se fanoušci Baníku bouří, zápasy přece jen nebojkotují tak masivně. Slavia a Bohemians, jejichž fanoušci se nesmířili se společným působením v Edenu, jsou na tom podstatně hůře. Například slávistů dorazilo v sobotu do Edenu v porovnání s loňským průměrem o více než pět tisíc méně.
V doprovodu ozbrojených složek.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Citelný propad je znát i na počtu prodaných permanentek. Zatímco Slavia jich minulou sezonu prodala kolem osmi tisíc, teď je to zhruba 2600. Bohemians zase prodej klesl zhruba o polovinu. „Nečekám, že se to výrazně zlepší, ale věřím, že fanoušci zase začnou na Bohemku chodit,“ dodává optimisticky Přibyl.

REAKCE FANOUŠKŮ
„Nechápu, proč pořád nutíte někoho, kdo nechce Kartu fanouška, aby si ji koupil? Proč by si ji kupoval, když třeba není fanda Baníku, ale na Baník by rád zašel, protože bydlí v Ostravě a fotbal má rád. Ale za současnou cenu tam nepůjde, a tak sedí doma u televize nebo netu.“
Ostravský fanoušek pod přezdívkou „Martinzb“ na stránkách www.fcb.cz

„Je dost smutné, že lidi všeobecně, stejně jako fanoušci, jsou víceméně pořád naštvaní. Nejdřív Vítkovice, teď karta, pak zase stávky na tribuně chudých. Nevím, ale za 50 korun se na fotbal bude chodit maximálně ve druhé lize!“
Ostravský fanoušek pod přezdívkou „Frankie81“ na stránkách www.fcb.cz

„Vážně nerozumím fanouškům, kteří stále trucují a do Edenu nejdou, stejně to nikam nevede. Fotbal je pro diváky, a ať chcete nebo ne, je to jeden z faktorů, který ovlivňuje i předváděnou hru a konečné výsledky.“ Fanoušek Slavie pod přezdívkou „Sirik“ na stránkách www.slavia.cz

„Jen si choďte na Slavii dál, souhlaste se vším, co vedení řekne a neřekne. Přeci by vám mělo jít všem o dobré jméno Slavie. A to bohužel ztrácíme. Všem jsme jen pro smích, co se ve Slavii děje. Slyším to každý den a už mě to nebaví.“
Fanoušek Slavie pod přezdívkou „Joel“ na stránkách www.slavia.cz

„Osobně si myslím, že na zápasy se Slováckem, Hradcem, Budějovicemi, Ústím a Brnem je třeba přijít bez ohledu na problémy s Ďolíčkem. V ostatních zápasech považuji bojkot za dobrou věc, v zápasech o všechno ne.“
Fanoušek Bohemians 1905 pod přezdívkou „Tomiisek“ na stránkách www.bohemians.cz

„Nesmíme to vzdát! Dokud bude šance, tak musíme bojovat, klidně proti všem! Přeci jim to nebudeme usnadňovat.“
Fanoušek Bohemians 1905 pod přezdívkou „Miraluba“ na stránkách www.bohemians.cz
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud