14. července 2010 • 10:18

Derby Slavie s Bohemians: Vršovice se bouří!

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový ročník Gambrinus ligy startuje v pátek. A začne bez nejhlasitějších fanoušků. Část příznivců Slavie a Bohemians 1905 totiž bude protestovat proti tomu, že se tyto dva kluby budou dělit o stadion, a vzájemné utkání obou týmů nenavštíví. Ultras obou celků navíc včera otevřeně oznámili, že do Edenu až do splnění požadavků nevstoupí!



Bude to smutný začátek ligy. Vršovické derby, televizní přenos, první duel nové ligové sezony. Ovšem poněkud ponurá nálada. Bez stovek nejvěrnějších fandů z obou kotlů, kteří budou zápas bojkotovat.

Očima hráče - Stanislav Vlček
„Je to nepříjemná věc, fanoušci za námi totiž vždycky stáli a to i v době, kdy se nám tolik nedařilo. Nyní nás nebudou povzbuzovat, což je smutné. I oni by si měli uvědomit, že nejvíc kvůli tomu budeme trpět my hráči, přitom jsme nic takového nerozhodli a nemohli jsme to nijak ovlivnit.
Vím, jak to vnímají fanoušci, v kabině se o tom bavíme. Obrovsky nás to mrzí, to říkám za všechny kluky. Těžko se mi o tom mluví. Mysleli jsme si, že fandové s námi začnou i novou sezonu. Ale bohužel… Věřím, že se vše brzy vyřeší, že třeba budou chtít na něco jen upozornit během tohoto prvního zápasu. Vím, že sepsali dopis, kde tvrdí, že nebudou navštěvovat naše domácí utkání v Edenu, já ale přesto věřím, že to dobře dopadne.
Byl by nesmysl, nechodit kvůli něčemu takovému na střetnutí a nepodporovat nás. Byla by to škoda pro všechny strany. Kdyby byla příležitost, tak bych si s fanoušky na toto téma promluvil, řekl bych jim svůj názor a pokusil bych se je nějak ovlivnit. Na druhou stranu jsem hráč a jsem tady od toho, abych hrál fotbal. Takže nevidím důvod, abych za nimi chodil sám od sebe. Nemyslím si totiž, že by bylo vhodné, abych před důležitým zápasem s Bohemkou přemlouval fanoušky, aby přišli.
Když fandové z kotle nedorazí, bude to velký handicap. Vždycky nám pomohli, atmosféra za brankou byla fantastická. Bude velmi nepříjemné, že se na nás nepřijdou podívat a nebudou nás hlasitě povzbuzovat. Znovu říkám, jde především o to, že tím utrpí klub. My přece fanoušky potřebujeme, jsme na jejich podporu zvyklí.“

„Po pečlivém uvážení jsme se rozhodli nenavštěvovat tzv. Synot Tip Arenu,“ vzkázal včera slávistický tábor.

„Rozhodli jsme se bojkotovat návštěvu domácích zápasů Bohemians v Edenu,“ oznámili ve stejném čase příznivci „klokanů.“

Obě skupiny s tímto ostrým a pevným vyjádřením přišly včera po poledni. Úplný text protestu vyvěsily na své internetové stránky a oficiálně je též předaly pověřeným zástupcům obou pražských klubů.

Vršovice se zkrátka bouří! Reagují tak na fakt, že tým Bohemians 1905 odehraje minimálně tuto sezonu v Edenu (Synot Tip Areně), domovském stánku Slavie. Příznivci červenobílých se o stadion dělit nechtějí, fandové Bohemky zase protestují proti opuštění Ďolíčku.

Téma je nyní o to třaskavější, že se oba vršovické celky střetnou již v úvodním kole, Bohemians 1905 navíc budou v Edenu v roli domácího týmu…

Oba tábory zahájí svůj bojkot pátečním protestem. Původně chtěli zápas sledovat na velkoplošné obrazovce na stadionu Viktorie Žižkov, jenže tento plán zkrachoval. Náhradní protest se však uskuteční. Nespokojení fanoušci se setkají v pátek v 17 hodin před Edenem, o půl hodiny později se v čase výkopu v průvodu vydají směrem k Ďolíčku, tedy na místo, kde se podle nich mělo utkání správně odehrát.

Ovšem tímto protest neskončí. Příznivci, kteří patří k těm nejvěrnějším a nejhlasitějším z obou táborů, nehodlají navštěvovat ani žádné jiné zápasy v Edenu. Své týmy budou povzbuzovat jen při venkovních kláních.

„Protest ukončíme ve chvíli, kdy budou učiněny kroky k nápravě věcí tak, abychom konečně měli svůj opravdový a důstojný fotbalový domov,“ vzkázali ultras Slavie. Podobně se vyslovili i fandové „klokanů“.

Trenérům ani hráčům se pochopitelně tento postoj části příznivců nelíbí. „Není to šťastné rozhodnutí a také mi to nepřijde jako správné vyjádření podpory klubu,“ svěřil se slávistický kouč Karel Jarolím.



„Vnímáme, že fanoušci narušují svou jednotu. Rozdělují se na ty, kteří do Edenu budou chodit, a na ty, kteří ne. Obě skupiny jdou proti sobě a navzájem se osočují. Je to smutné, protože na tyto protesty doplatí hráči, kteří za nic nemohou,“ pravil trenér Bohemky Pavel Hoftych.

Eden však v pátek rozhodně prázdný nebude. K protestu se sice připojí nejhlasitější část publika, ovšem půjde maximálně o stovky fanoušků. Podle odhadů domácího týmu (Bohemians) by se návštěva na pátečním „otvíracím“ duelu mohla pohybovat okolo sedmi až deseti tisíci diváků.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud