Pavel Hartman
4. května 2010 • 19:28

Úmyslné karty Slovácka: Podvod, ale běžná praxe

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podraz na regulérnost ligy! To letí fotbalovým národem. Sparta totiž v rámci dostihů o mistrovský titul narazí na Slovácko, jehož čtyři důležití hráči si nechali dát čtvrtou žlutou kartu, aby nepřišli o klíčový boj o záchranu s Příbramí.



Sportovní etika se bouří, trest však nikomu nehrozí, protože jde o zaběhnutou praxi, která se toleruje. V Německu ovšem za stejný prohřešek přišel distanc.

V neděli si to Baník a Sparta rozdaly o mistrovský trůn na férovku před vyprodaným hledištěm na Bazalech. Už zítra budou v mistrovské řeži pokračovat na dálku. Ale bude férová? Zatímco Kladno vyrukuje na Ostravu v plné síle, Slovácko na Letnou všechny opory nepřiveze.

8
Až tolik hráčů ze základní sestavy Slovácka může chybět na Letné kvůli „žluté“ epidemii. Švancara, Ondřejka, Fujerik a Košút si nechali dát v minulém kole schválně čtvrtou kartu a určitě hrát nebudou, klub však zřejmě nenasadí ani Kubáně, Kordulu, Filipka a Abraháma, kterým naopak osudová karta hrozí.

Přitom o zisku titulu nakonec může rozhodovat, a vzhledem k totožné bilanci ze vzájemných zápasů to není vůbec nepravděpodobné, i celkové skóre.

A Chovancovu mužstvu by slovácká sestava bez stěžejních pilířů mohla v tomhle ohledu hodně nahrávat.

Vždyť v ní bude chybět hned kvarteto důležitých hráčů, které si vykoledovalo v závěru duelu s Mladou Boleslaví čtvrtou žlutou kartu. Shoda náhod? Ale kdeže. Slovácko karetní divadlo použilo k tomu, aby šlo v nejsilnějším složení do bitvy s Příbramí. Nikdo se tím ani netají.

„Možná si lidé říkali, jací jsme blbci, že si necháváme dát čtvrté žluté karty. Ale to byla taktika, patří to k tomu. Kdyby se na Spartě někdo vykartoval, mohlo by to pro sobotu znamenat velké oslabení,“ líčil na rovinu útočník Petr Švancara.

TRENÉR TO PRÝ NENAŘÍDIL

„Každý z nás věděl, jak se musíme zařídit, abychom byli stoprocentně fit a připraveni na Příbram. Nedostal jsem vyloženě pokyn od trenéra, ale věděl jsem, že mi nevynadá, když to takhle udělám. Zápas na Spartě je vždy odměna, ovšem tentokrát je naší prioritou záchrana,“ přidal jeho kolega Václav Ondřejka.

„Chováme se akorát zodpovědně, abychom nesestoupili,“ podtrhl to trenér Miroslav Soukup.

Odpovědnost lze shrnout do sloganu: Na oltář tří bodů s Příbramí položíme duel na Letné. A přidejme fakta z páteční praxe. 83. minuta: žlutá pro Petra Švancaru za loudavou chůzi při střídání. 87. minuta: žlutá pro Václava Ondřejku za to, že stál příliš blízko při rozehrání trestného kopu. 87. minuta: žlutá pro Lukáše Fujerika, který provedl totéž co Ondřejka, jen při rohovém kopu. 90. minuta: žlutá pro Tomáše Košúta za pomalé autové vhazování.

Nejde o ukázkový příklad znevážení soutěže? Vždyť ta by měla mít sportovní, a ne obchodní charakter. O tom se vede rušná debata mezi fanoušky. I k fotbalové generalitě se tyhle řeči donesly, ovšem že by se karetní smrští na slovácký účet vedení ligy, respektive svazové orgány zabývaly, to nelze očekávat. To by k tomu museli dát podnět ti, kteří měli zajištění regulérnosti inkriminovaného utkání pod palcem. A to se nestane.

Smutný trenér fotbalistů Slovácka Miroslav Soukup. Smutný trenér fotbalistů Slovácka Miroslav Soukup.Foto Pavel Mazáč SPORT


„Karty jsem dával většinou za nesportovní chování a po utkání mi delegát řekl, že jsem je udělil zcela správně,“ pravil Jan Jílek, hlavní arbitr páteční předehrávky. „Že se ty žluté karty sešly až v závěru, jsem přičítal tomu, že Slovácko vede a tahá čas. Vůbec jsem nepřemýšlel o tom, kolikátou kartu jednotlivý hráč v sezoně má. To dost dobře ani nejde,“ zdůraznil.

Disciplinární komise už několikrát konstatovala, že nehodlá suplovat práci rozhodčích a svazových delegátů a že tohle pravidlo poruší jedině v mimořádných případech. Kauza Slovácko mezi ně podle všeho patřit nebude, byť existuje de facto mediální doznání hráčů i trenéra.

„Je na rozhodčím a svazovém delegátovi, aby uvedl věci, které se neslučují s pravidly, do zápisu. Pokud se tak stane, začne to řešit disciplinární komise,“ uvedl její mluvčí Jaroslav Kolář. Šéf ligy Ivo Lubas nabídl totožný názor.

V Německu ovšem po stejném příběhu trest v roce 1991 padl. Reprezentant Frank Ordenewitz v semifi -nále domácího poháru schválně zakopl míč, aby obdržel druhou žlutou kartu, mohl si trest odpykat v lize a nepřišel o pohárové finále. Jenže kouč Erich Rutemöller o tom mluvil v televizi, vedení svazu celou záležitost prověřilo a Ordenewitz si finále nezahrál. Dostal totiž distanc.

KOUBEK JE VÝJIMKOU?

V Česku však tohle nehrozí. Plánovité vyfasování stopky se bere za přirozený jev. I když existují výjimky: „Svým hráčům vždy zdůrazňuju, aby se žlutými kartami nespekulovali,“ tvrdí jasně Miroslav Koubek, kouč Baníku. „Je to vyčůranost. Přirozené přece je nechtít kartu dostat, ne naopak. Samozřejmě jim pak do hlavy nevidím,“ doplnil.

Lukáš Kubáň ze Slovácka (ve tmavém) se snaží zastavit kladenského Davida Zoubka. Lukáš Kubáň ze Slovácka (ve tmavém) se snaží zastavit kladenského Davida Zoubka.Foto Pavel Mazáč SPORT


Jenže regulérnost české ligy je bombardována permanentně. Vzpomeňte si, jak třeba nedávno vyslala Slavia do Olomouce k ligovému utkání partu „zelenáčů“, protože protřelejší pardály šetřila na pohárovou odvetu s Jabloncem.

Slovácko by se tedy mohlo ptát: Znevážili jsme ligu víc my, nebo slávisté? A tak by se mohlo pokračovat.


TREST PRO WOLVERHAMPTON

Jak řešili podobný případ v Anglii? Wolverhampton nastoupil v této sezoně Premier League na Machesteru United se sestavou, v níž bylo oproti vítěznému utkání s Tottenhamem hned deset změn. Kouč Mick McCarthy šetřil „áčko“ na klíčové utkání o udržení s Burnley. Taktika mu vyšla, neboť „Vlci“ sice prohráli na Old Traff ord 0:3, ale pak Burnley porazili 2:0. Vedení Premier League však pro to pochopení nemělo a vyměřilo Wolverhamptonu pokutu ve výši 25 tisíc liber.
Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud