23. března 2010 • 16:41

Budou padat hlavy, slíbil šéf svazu Hašek

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE - Žádné zametení pod kobereček. Předseda fotbalového svazu Ivan Hašek chce vymáhat ztrátu bývalého vedení ČMFS všemi dostupnými prostředky. „A pokud se nedohodneme, podáme žaloby,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci.



„Výkonný výbor konstatuje, že činností bývalého vedení za léta 2006 – 2009 vznikla ztráta,“ začal číst prohlášení svazu Ivan Hašek. „Ztrátu budeme vymáhat všemi dostupnými prostředky,“ slíbil.

O jakou částku jde? To nejvyšší představitel ČMFS nezkonkretizoval. „Je to v řádech milionech korun. Víc neřeknu,“ odvětil.

Vše o korupci ve fotbale

Milionové škody nastaly zejména při prodeji domu v Kozí ulici, při sestavování projektu národního stadionu, ticketingu či kvůli kauze Martina Suse.

„Nároky na vrácení ztráty budeme nejprve uplatňovat civilněprávní cestou. Jestliže se ale nedohodneme mimosoudně, budeme podávat žaloby,“ pohrozil Hašek bývalému vedení. „Klidně podáme trestní oznámení na konkrétní osoby, pokud se při vyšetřování prokáže spáchání trestného činu.“

Svaz chce nejdřív jednat sám

Civilněprávní cestu si ČMFS vybralo, aby ji mohlo ovládat, činit návrhy a připomínky. „Zkrátka můžeme do toho zasahovat. Když ale podáme rovnou trestní oznámení, tak v tu chvíli nemůžeme dělat vůbec nic,“ vysvětlil Jindřich Rajchl, místopředseda svazu."

Zleva Jiří Golda, Ivan Hašek a právník Prokop Beneš přicházejí na tiskovou konferenci
Zleva Jiří Golda, Ivan Hašek a právník Prokop Beneš přicházejí na tiskovou konferenci

Zároveň odhalil, jak bude postupovat při vymáhání škody. „Budeme chtít vědět, kdo zodpovídá za ztrátu. Poté, aby se k tomu vyjádřil. Jednat samozřejmě budeme s bývalými zástupci ČMFS Mokrým, Kubíčkem, Řepkou a Košťálem. Neznamená to však, že právní kroky povedou proti všem zmiňovaným,“ řekl Rajchl.

Trestní oznámení tedy přijde na řadu jen v případě, pokud se při vymáhání zjistí, že došlo ke krádeži fotbalových peněz. O žádných zlodějích ale prozatím svaz neví. „Aby mohlo být podáno trestní oznámení, tak musíte vědět, kdo ztrátu způsobil a jestli ji způsobil úmyslně. To vám žádný audit neřekne,“ uvedl svazový místopředseda.

Když z pléna vyletěl na Haška jasný dotaz, jestli se na svazu v minulosti kradlo, zakroutil hlavou a odsekl: „Jasně jsme řekli, že došlo ke ztrátě. Krádež a ztráta to jsou dva jiné pojmy. Ale pokud se skutečně kradlo, tak za to někdo bude pykat.“

Hašek rovněž slíbil, že nenechá žádnou z kauz vyšumět. A již nyní probíhá výběrové řízení na advokátní kancelář, která bude svaz zastupovat. „Ta poté dotáhne všechno do konce,“ dodal Hašek.

Kapr slíbil důkazy, ale neřekl jaké

Další kauzou na Haškově stole je údajná korupce při zápase Olomouc - Bohemians Praha. Šéf svazové disciplinárky Jiří Golda potvrdil, že komise zahájila disciplinární řízení.

Kapr: Na korupci mám důkazy. Ale neřeknu je »

"Zástupce Bohemians Praha pana Kapra jsme zároveň vyzvali, aby předložil důkazy. K mému překvapení předložil jen notářské zápisy výpovědí hráčů, tedy to, co už známe," uvedl Golda na tiskové konferenci.

"Vyzvali jsme ho, aby důkazy co nejrychleji doplnil. Ale nedostali jsme uspokojivé odpovědi. Na některých důkazech se podle něho prý ještě pracuje," dodal Golda.

Podle něho se komise bude snažit rozhodnout sama co nejdříve a nebude čekat na výsledek trestního řízení, které je v rukou policie.

Svazový šéf Hašek prý bude požadovat při prokázání provinění co nejpřísnější tresty. "Po zkušenostech ze zahraničí, kde je korupce po vraždě snad druhé nejhorší provinění, chci u nás korupci co nejpřísněji trestat. Budeme postupovat co nejtvrději," prohlásil jasně.

Trest se ovšem nemusí vyhnout ani Bohemians, kteří celou nejasnou kauzu vynesli na světlo. "Pokud se touto cestou někdo snaží poškodit český fotbal, jsme připraveni ho také potrestat," ujistil Golda.

Úterý je zřejmě nejdůležitějším dnem jeho funkcionářské kariéry. Ivan Hašek rozhodne, jak naloží s výsledky auditu, který vrhá nepříznivé světlo na minulé vedení ČMFS. Zamete kauzu pod koberec, nebo vyrazí do boje? Sledujte od 17:30 na Deniksport.cz.

Tisková konference ONLINE

18:44: Svěcený oficiálně ukončuje tiskovku.

18:40: Mluvčí svazu Svěcený uzavírá téma korupčního skandálu.

18:39: Obálka s penězi měla sloužit jako důkaz (otisky prstů). Podle Kapra prý obálka stále existuje a je uložena u jeho advokáta. Na to reaguje jede z novinářů furiantsky: "No prosím!" Na dotaz, proč to Kapr udělal, Golda parafrázoval jeho slova: "Co prý měl dělat?"

18:38: Další smích v místnosti. Padá otázka, jak se jmenuje advokát zastupující Kapra. Golda je v rozpacích, po chvíli tvrdí: "Myslím, že Kalous." Do toho však vstupuje mluvčí svazu Svěcený: "To ne, tak se jmenuje novinář, který vám právě položil otázku." Vzápětí se vyjasňuje, že správné jjméno advokáta je Klouda.

18:37: Dotaz na to, jestli střížkovský šéf Kapr řekl, kde je 300 tisíc, které měly sloužit jako úplatek. "Tak to vím naprosto přesně, včera pan Kapr vyzvedl peníze z úschovy od svého advokáta a v bance je složil na účet svazu," řekl Golda.

18:35: Dotaz zněl, můžete stíhat Kapra za to, že poskytl materiály médiím dříve než vám? Golda odpovídá: "Je to samozřejmě možné, Bohemians Praha jsou členem ČMFS a jsou vázáni základní loajalitou ke svazu."

"Postih hrozí i hráčům Bohemians Praha, kteří nenahlásili pokus o uplácení a jsem zvědav, jak nám to na příštím zasedání vysvětlí," dodal šéf disciplinárky.

18:33: Mluvčí svazu Petr Svěcený chtěl tiskovku ukončit už před několika minutami, smršť novinářských otázek ovšem pokračuje. Svěcený žertuje: "První hodina tiskovky odbila, ale jedeme dál."

18:30: Golda se znovu vyjádřil ke Kaprovi. "Ač jsme se snažili všemi cestami přesvědčit pana Kapra, aby nám řekl, jaké další důkazy má, tak se nám to nepovedlo." Zpochybnil i věrohodnost výpovědí hráčů: "Notářské zápisy by musely mít dřívější datum."

18:28: Doplňuje šéf disciplinární komise Golda. "Za poškození dobrého jména českého fotbalu hrozí ztráta funkce a peněžitá pokuta."

18:27: Pokračuje místopředseda svazu Rajchl. "Pokud se prokáže, že touhle kauzou chce někdo pošpinit český fotbal, budeme proti němu rovněž tvrdě postupovat."

18:26: K tomu, že střížkovský boss Karel Kapr přišel s důkazy tak pozdě, se Hašek raději nechce vyjadřovat. Znovu uvedl: "Korupce je zlozvyk, který je třeba tvrdě trestat."

18:25: A co na to Hašek? "Po zkušenostech ze zahraničí, kde uplácení je po vraždě snad druhý nejvážnější čin, jsem rozhodnut bojovat s tím tady v Česku všemi možnými prostředky."

18:24: Přímá otázka! Vysvětlil pan Kapr, proč čekal s tak zásadním sdělením deset měsíců? Golda se nejdřív ošívá, pak připustí: "Podle mého to uspokojivě nevysvětlil."

18:21: Dotaz zní, zda může svaz rozhodnout o trestech bez přispění policie: "Je to náš společný cíl," tvrdí Golda. "Trestní řízení může trvat hodně dlouho. S takovým postupem bychom se jako svaz nemohli spokojit."

18:19: "Bohužel jsme uspokojivé odpovědi od pana Kapra nedostali," tvrdí Golda. "Prý se na některých důkazech ještě pracuje. Pokračovat se bude příští týden, vyslechneme i hráče."

18:18: Mluví Golda: "Výsledkem je to, že jsme zahájili disciplinární řízení údajné korupce. Pozvali jsme si zástupce obou klubů. Šéfa Bohemians Kapra jsme požádali o předložení důkazů. K mému překvapení předložil jen notářské zápisy výpovědí hráčů, které už znáte z médií."

18:17: Přichází Jiří Golda, šéf disciplinární komise svazu. Bude se pokračovat v tématu korupčního skandálu z utkání Olomouc - Bohemians Praha.

18:15: Hašek přichází s větami, které mu zřejmě ležely dlouho v hlavě: "Byl jsem zaražen tím, když někdo pochyboval, že my bychom chtěli něco zatajovat."

18:13: Podle odpovědí Haška s Rajchlem je patrné, že před veřejností chtějí vystupovat jako nekompromisní strážci mravnosti.

18:11: Podle advokáta Prokopa, specialisty na trestní právo, dojde na všechny kauzy: "Budeme ale postupovat od těch nejzásadnějších." Doplňuje ho místopředseda Rajchl: "Nechceme u jednotlivých případů úplně odkrývat karty, abychom se neznevýhodnili."

18:10: Atmosféra přituhla po přímém dotazu. "Kradlo se na svazu?" Hašek odpovídá nejprve stručně: "Mluvili jsme o ztrátě, krádež teď nedokáži klasifikovat." Poté ale Hašek přidal ještě větu: "Nevím, jestli se na svazu kradlo. Ale pokud zjistíme, že ano, pak rázně zakročíme."

18:07: První smích za celou tiskovou konferenci. Jeden z žurnalistů se ptá na tři otázky najednou. Jakmile svou dlouhou řeč domluví, Rajchl se s krátkým úsměvem přizná: "Nějak jsem zapomněl vaši první otázku."

18:05: Hašek upozorňuje: "Budeme jednat velmi rychle, u některých případů hrozí promlčení."

17:58: Dva nejčastější respondenti jsou Hašek s Rajchlem, přítomní právníci jejich směrem několikrát šeptají drobná upřesnění pro jednotlivá prohlášení.

17:53: Hašek několikrát opakuje, jak moc mu na srdci leží zjevná důvěra široké fotbalové veřejnosti. Je patrné, že ji vnímá jako velký závazek.

17:51: Právník Beneš jasně říká: Po dalších právních krocích musíme konstatovat, kdo konkrétně osobně zodpovídá za způsobenou škodu. Po něm ji pak budeme vymáhat a pokud nedojde ke smírnému řešení, přistoupíme k právním krokům.

17:45: Haška často doplňuje Rajchl. Je vidět, že fotbalová generalita si v tuhle chvíli dává pozor na přesnost a pádnost každého svého slova.

17:44: Začínají dotazy k tématu Audit. První se týká toho, zda se dají ztráty svazu vyčíslit. Podle Haška to přesně říct není možné. Ale jedná se o miliony korun.

17:41: Nyní mluví Prokop Beneš, nezávislý právník, který fotbalovému svazu radil, jak postupovat. "Nejdůležitější je dostat peníze zpět. A tady není trestní stíhání primární cestou k vymožení pohledávek, tím je ze zákona právě civilněprávní řízení. Já sám jsem trestní oznámení k vymáhání škody nedoporučil."

17:40: Hašek si ještě jednou bere mikrofon a ubezpečuje: "Kauzy nevyšumí, to můžu fotbalovou veřejnost ujistit."

17:38: Slovo si bere místopředseda svazu Jindřich Rajchl, aby upřesnil prohlášení, které četl Hašek. "Neprahneme po krvi, chceme především českému fotbalu vrátit peníze, které z něj utekly. Ale pokud ve spolupráci s advokátní kanceláří narazíme na důvodné podezření z trestného činu, budeme podávat žaloby, tak jak nám velí povinnost k Českomoravskému fotbalovému svazu."

17:34: Hašek začíná mluvit k tématu Auditu, přečte prohlášení. Mluví důrazně, má přísný projev: "Výkoný výbor konstatuje, že činnost bývalých orgánů ČMFS vznikla ztráta. Budeme je vymáhat všemi dostupnými prostředky civilně právní cestou. Pokud neuspějeme, budeme podávat žaloby a trestní oznámení na konkrétní osoby."

17:33: Začíná tisková konference.

Na fotbal zároveň dopadla další rána v podobě divné úplatkářské kauzy Olomouce. Zvládne předseda svazu i tohle? Pokud se chce rázně vypořádat s minulostí i potrestat podvodníky, musí dnes Hašek bouchnout do stolu!

Svazová disciplinární komise už odpoledne vyslechla šéfa Bohemians Praha, který nařkl Olomouc z uplácení. Ten disciplinárce řekl, že má vedle notářsky ověřených výpovědí hráčů i další důkazy, ale s ohledem na probíhající policejní vyšetřování odmítl uvést jaké.

Poté zasedl Výkonný výbor ČMFS, který měl rozhodnout, jak naložit s výsledky auditu, jenž podle zpráv médií odhalil závažné nedostatky v hospodaření minulého vedení svazu i její dceřinné společnosti STES.

Audit ČMFS: K soudu, nebo pod koberec? »

Podezřelým způsobem se prý zacházelo s miliony korun, které do fotbalu proudily. Podle právníků by viníci mohli nést i trestní odpovědnost. Podá na ně ČMFS trestní oznámení?

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud