23. března 2010 • 16:00

Karel Kapr: Muž s titulem "Druhý Starka"

Autor: har
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo je Karel Kapr, chlapík, který rozpoutal velký korupční skandál? Kontroverzní podnikatel podobného střihu jako Jaroslav Starka. I on má kolem sebe ostré hochy a za sebou pověst člověka z podsvětí.



Několikrát se ocitl v centru pozornosti policie v souvislosti s kriminální činností. Teď naopak vyrazil sám do boje proti korupci ve fotbale. Kontrasty, to slovo je pro Karla Kapra, sedmačtyřicetiletého podnikatele z pražského Proseka charakteristické.

„Má milé jednání, dobré vystupování, výborně se obléká. Ale do křížku bych se s ním dostat nechtěl. Umí být hodně tvrdý.“

Karel Kapr Karel KaprFoto Archiv Sport

Tohle uslyšíte, když se zeptáte na jméno Kapr lidí, kteří s ním přišli do styku. Zvolají to však pouze s příslibem anonymity. Ti, kdo jsou ochotni o majiteli Bohemians Praha mluvit veřejně, na něj pějí jenom chválu.

„Klobouk dolů před ním a před panem Jíchou, kolik peněz dokázali sehnat pro klub,“ konstatoval Luboš Urban, bývalý trenér „střížkovské Bohemky“.

„Karla mám rád, je to můj kamarád, strávili jsme spolu spoustu večerů, o fotbale toho ví hodně, vždyť to dotáhl z 1. A třídy až do ligy,“ říká internacionál Ladislav Vízek. „O to víc mě teď šokoval tím, co udělal. Ale já si za ním dojedu do Chelsea a všechno si důkladně prošetřím.“

Zmíněná Chelsea nesídlí na Stamford Bridge, ale v Letňanech na okraji Prahy. Jde o sportbar, který patří do Kaprova podnikatelského impéria. Právě v tomhle podniku se schází s přáteli.

V čem ještě podniká? Realitní a hostinská činnost, zprostředkování obchodních kontaktů, koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje, ale také výroba potravinářských výrobků nebo zámečnictví. To je letmý výčet z jeho aktivit uvedených v obchodním rejstříku.

Velký obchod udělal na sklonku minulého století. To koupil teplárnu Příbram, která se ocitla v konkurzu, za pouhých 594 tisíc korun. Pak prý Kapr část akcií převedl na Jaroslava Starku a zanedlouho je oba prodali Mostecké uhelné společnosti, která právě dala teplárnu do konkursu.

„Celé to nahrává spekulaci, že konkurz byl uměle vyvolán a jak nastrčený Kapr, tak Mostecká uhelná na tom vydělali,“ glosoval transakci internetový server Týden.cz.

Jaroslav Starka Jaroslav StarkaFoto Pavel Mazáč

Kapra se Starkou spojuje samozřejmě i fotbal. Druhý v roce 1999 rozvířil hladinu koupí pražské Dukly, kterou přestěhoval do Příbrami, Kapr ho v roce 2005 napodobil tím, že koupil práva na používání značky Bohemians Praha. Pro všechny „vršovické klokany“ se tím okamžitě stal nepřítelem číslo jedna.

Jak fotbalovou firmu řídí? Nestandardně. Mužstvo má sice profesionální statut, ale zdaleka ne všechny hráče v kádru pojí ke klubu profesionální smlouva. Někteří jsou vedeni jako amatéři.

„Nikdy jsem tam neměl smlouvu,“ řekl David Zoubek, ještě loni na podzim kapitán Bohemians Praha. „Před začátkem mého působení jsme si chlapsky slíbili, za jakých podmínek to bude. Pak padla otázka: bereš, nebereš? Já jsem na to kývnul. V klubu jsem setrvával, dá se říct, na hubu. Ale obě strany vždy slovo dodržely. Písemně jsme to nepotřebovali,“ dodal.

Vše o korupci ve fotbale

Dnes už Zoubek hraje za Kladno, kam se nečekaně v zimě ze Střížkova přestěhoval. Jeho přesun ukázal riziko „vztahu per huba“. Coby hráč bez písemně uzavřeného profesionálního kontraktu mohl do kladenského týmu přejít pouze za tabulkovou cenu, která činila 450 tisíc korun. Kapr si nemohl říct o víc.

Tenhle rozchod navíc upozornil i na další specifikum střížkovského fotbalového impéria. Zoubek se totiž měl postavit proti tomu, aby tým trénoval Josef Jícha. Ne, není to překlep. V kuloárech se spekuluje už delší dobu, že Jaromír Jindráček je sice vedený jako ofi ciální kouč mužstva, ovšem v reálu prý na podzim dělal hlavního kouče Jícha, jinak sportovní ředitel klubu.

„Zoubek to na pohovoru s Kaprem kritizoval, ten mu řekl: Tak dobrá, končíš, a bylo to,“ popsal rychlý konec kapitána zdroj Sportu.

S Kaprem si prostě neradno zahrávat. To mimo jiné poznal i detektiv Petr Vojtěchovský, který pracoval na rozkrytí provázanosti policie a Berdychova gangu. Kapr proti němu svědčil a speciální tým, který měl zkoumat propojení mezi policií a podsvětím, se záhy rozpadl. Teď Kapr nahlásil policii fotbalovou korupci.

Je to prostě muž kontrastů.

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud