22. března 2010 • 09:00

Teorie kolem skandálu: Chtěli umlčet Kubíčka?

Autor: šf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým fotbalem otřásá korupční skandál, ve kterém si měli hráči Olomouce v posledním kole minulého ligového ročníku koupit výhru nad Bohemians Praha. Za 300 tisíc. Důvodů, proč se kauza mohla objevit na veřejnosti v těchto dnech, se nabízí hned několik. Deník Sport vybral tři možné motivy.



Teorie 1: Záchrana na úkor Olomouce

Bohemians Praha zkrátka teče do bot. Jsou předposlední, a byť v sobotu překvapivě vyhráli 3:2 v Liberci, uhájit místo v lize i pro příští sezonu jen na hřišti je těžký úkol.

David Zoubek David ZoubekFoto Sport
To si snad děláš pr..., žasl Zoubek. Peníze odevzdal »
Karel Kapr a Jiří Kubíček Karel Kapr a Jiří KubíčekFoto Sport
Kapr: Musel o tom vědět. Chtějí mě popravit, brání se Kubíček »
Sigma se může třást strachy, přijede velikán z Anglie - Everton! Sigma se může třást strachy, přijede velikán z Anglie - Everton!Foto ČTK
Korupce! Olomouc si koupila výhru nad Bohemians »

Proto by se hodilo o konkurenta míň – třeba právě o Olomouc, kterou by disciplinární komise fotbalového svazu poslala za korupci o soutěž níž. O tom, že se jednalo o dopředu daný plán, by nasvědčovalo i to, že nejmenovaný funkcionář Bohemians Praha měl již dříve prohlásit: „Jeden velký moravský klub spadne z ligy kvůli korupci.“

Že by tedy plán na odstranění jednoho z konkurentů vznikl až v zimě? „Proč to trvalo skoro devět měsíců, než Olomouc obvinili? To je přece zajímavé. Proč s tím vylezli až dnes?“ ptá se sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček. „Dál o tom ale nechci spekulovat.“

Teorie 2: Umlčet Kubíčka!

Majitel Bohemians Praha Karel Kapr přiznává, že ho k vytažení kauzy Olomouc na světlo vyprovokoval sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček, který upozorňuje na nekalosti v českém fotbale, a přitom se jedné sám dopustil.

Jenže aféra propukla těsně před tím, než nové vedení fotbalového svazu rozhodne, zda požene k odpovědnosti ty, kdo mohou za nedostatky a milionové újmy prokázané auditem ČMFS a jeho marketingové společnosti STES.

Jiří Kubíček při on-line rozhovoru se čtenáři deniksport.czFoto Pavel Mazáč SPORT


Kubíček na přehmaty bývalého předsedy Pavla Mokrého a spol. dlouhá léta upozorňoval a zasazuje se za dovedení celé věci do konce. Kubíček proti sobě v minulosti poštval všechny mocné. Mimo jiných mezi ně patří i advokát Julius Kramarič, právní zástupce Jaroslava Starky či Pavla Mokrého v případu pochybení ve svazovém hospodářství.

Tím, že by se prokázala korupce v „jeho“ klubu, byl by Kubíček diskreditován a zároveň spolehlivě umlčen. „Jako by to byla akce namířená proti mně,“ přemítá Kubíček.

Teorie 3: Souboj klokanů

Na první pohled nejsložitější hypotéza. A i v ní hraje, jak jinak, důležitou roli Jiří Kubíček. Ten pro svaz vypracovával analýzu situace, kdy dnes oficiálně existují tři kluby s názvem Bohemians.

Původní, tradiční klub, jehož majitelem se stal podnikatel Michal Vejsada, skončil v konkurzu. Vedle ligového týmu odlišeného rokem vzniku 1905 existují ještě střížkovští Bohemians Praha, kteří si pronajali slavné přízvisko a shodně používají i logo s proslulým klokanem, a také Vejsadův tým FC Bohemians Praha.

Majitel střížkovských „klokanů“ Karel Kapr se s Vejsadou dohodl na sloučení s cílem získat fotbalisty z vršovického Ďolíčku, kteří se stali součástí konkurzní podstaty.

Dvě tváře Bohemians Dvě tváře BohemiansFoto Michal Beránek


„Chceme vybudovat jednu Bohemku,“ prohlásil Kapr. O nástupnictví, respektive členských právech v ČMFS, má při tom rozhodnout odvolací a revizní komise fotbalového svazu, již vede Petr Lněnička.

Tento právník je přitom úzce spojen s Kaprem a jeho klubem. Kubíčkův materiál však nejde Střížkovu, lidově řečeno, na ruku a členem komise je také Jiří Ficner, místopředseda dozorčí rady olomoucké Sigmy. Účelem obvinění vůči Sigmě by pak bylo oddálit či odvrátit nepříznivý verdikt.

Zajímavé je, že s Vejsadou spolupracuje bývalý hráč Pavel Vandas, člen věřitelského výboru někdejšího FC Bohemians Praha, který údajně jako hráčský agent zastupuje hráče ze Střížkova zapojené do kauzy Olomouc.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud