15. března 2010 • 19:25

Baník si odváží z Brna bod a zůstává čtvrtý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalisté Brna remizovali v dnešní dohrávce devatenáctého kola první ligy s Baníkem Ostrava 1:1. Hosté vedli od 52. minuty po hlavičce Neuwirtha, deset minut před koncem vyrovnal Dostálek. Ostrava měla v závěru blíže k vítězství a tím i k ukončení dlouhé šestnáctileté série neporazitelnosti Brna ve vzájemných duelech v domácím prostředí.



Oba týmy musely po výhrách v minulém kole sáhnout ke změnám v sestavě. Brno postrádalo zraněné Dvorníka a Hodka, Baníku chyběli středopolař Marek a Mičola.

Brňané zahrozili hned ve druhé minutě: po úniku z levé strany Kalabiška načechral míč před branku a Rabušic levačkou jen těsně minul. Iniciativněji si v úvodních dvaceti minutách počínali domácí fotbalisté, jejich aktivita jim ale vynesla pouze územní převahu bez vyloženějších šancí.

Ostrava spoléhala na svou největší zbraň, rychlé protiútoky. V 11. minutě Strnad z hranice trestného území mířil vedle a o deset minut později hlavičku obránce Nevese po rohovém kopu chytil brankář Bureš. I když duel nepostrádal solidní tempo, často končily v citelném chladu akce na nepřesnostech.

Remíza je zasloužená, tvrdí brněnský Dostálek >>>

Snahy o proniknutí do větší blízkosti branky končily v přehuštěném prostoru, nakopávané míče většinou sbírali stopeři Baníku Neuwirt a Bolfem. Nejvíce práce měl ostravský brankář Baránek ve 26. minutě, kdy s námahou vyrazil střelu Rabušice.

Brňanům naopak zatrnulo šest minut před koncem poločasu, kdy Varadi našel přesnou přihrávkou volného Ličku. Ten si zpracoval míč na prsou a jeho střela z necelých patnácti metrů šla vedle.

Stejně jako v prvním poločase měli Brňané i po přestávce blízko ke skórování brzy po úvodním hvizdu. Po rozehraném trestném kopu se míč odrazil ke Kalabiškovi, jehož tvrdou ránu levačkou stačil vykopnout na brankové čáře obránce Neves.

Ve druhém poločase spoléhali hosté mnohem častěji na bleskové protiútoky. Po jednom z nich v 52. minutě si Baník vybojoval trestný kop. Ten rozehrál Lukeš do chumlu hráčů, na míč si vyskočil nejvýše Neuwirth a hlavou vstřelil vedoucí branku.

Brňané ve snaze o vyrovnání zvýšili útočnou aktivitu, převaze však chybělo přesnější zakončení. Baník navíc každou chybu protivníka pohotově trestal bleskovým protiútokem. V 68. minutě střídající Vydra trefil tyč, o minutu později na druhé straně zahrál obránce Neves rukou v trestném území, rozhodčí Adámek ale volání po pokutovém kopu nevyslyšel.

Na rozdíl od prvního poločasu měla hra mnohem větší tempo i vzruch. Baník mohl čtvrt hodinu před koncem zvýšit náskok, ale Varadiho střelu i následnou dorážku z bezprostřední blízkosti stačil Bureš dvakrát vyrazit.

Odměny za bojovnost se dočkali Brňané deset minut před koncem, kdy přetížená obrana hostů chybovala a sérii nahrávek zakončil Dostálek, který z bezprostřední blízkosti poslal míč do sítě. V závěru mohly oba týmy ještě rozhodnout o vítězství, vyznamenali se ale brankáři Bureš a Baránek.

1. FC Brno - FC Baník Ostrava 1:1 (0:0)

Branky: 80. Dostálek - 52. Neuwirth. Rozhodčí: Adámek - Večeřa, Gallo. ŽK: Neuwirth, Greguš. Diváci: 4055.

Sestavy:

Brno: Bureš - Jílek, Huška, Trousil, Husár - Dostálek, Křeček, Polách - Rabušic (58. Okleštěk), Došek, Kalabiška. Trenér: Beránek.
Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Greguš, Lička - Varadi (78. Kraut), Strnad (46. Vydra), Zeher. Trenér: Koubek.

OHLASY PO ZÁPASE
Ani na šestnáctý pokus se nepodařilo fotbalistům Baníku Ostrava zvítězit v Brně. Oba týmy měly stejně blízko k vítězství i porážce. Kromě dvou branek Ostrava nastřelila tyč, brněnský Křeček v samotném závěru břevno.

A Brňané se cítili poškozeni, neboť nejspíš vstřelili první branku, kterou hlavní ani pomezní rozhodčí neviděli. Střelu Kalabišky totiž podle televizních záběrů vykopával ve 47. minutě obránce Noves s největší pravděpodobností až za brankovou čárou.

"Utkání by se vyvíjelo zcela jinak, kdyby rozhodčí tuto branku uznal. Už by se mělo vedení FIFA rozhýbat a zavést videorozhodčí. Žádají to i věhlasní trenéři. Chceme objektivitu, ať už jde ve prospěch nebo neprospěch. Potom nebudou o postupu na mistrovství světa rozhodovat neregulérní branky. Takové situace kalí fotbal," rozhořčoval se po utkání brněnský kouč Miroslav Beránek.

Podle něho byla rozhodujícím momentem zápasu vedoucí branka Ostravy po standardní situaci. "Lukeš je zahrával fantasticky, pokaždé hrozilo nebezpečí. Hráčům nemohu nic moc vytknout. Po inkasovaném gólu jsem museli jít do rizika a to soupeři vyhovovalo. Podržel nás brankář Bureš, vzepjali jsme se a vyrovnali," dodal Beránek.

Ostravský kouč Miroslav Koubek si pochvaloval, že utkání mělo spád a každý tým měl v duelu své lepší pasáže. "My jsme byli v úvodu křečovití, špatně jsme se rozjížděli. Měli jsme šance z rychlých protiútoků, ale nevyužili jsme je," postěžoval si ostravský kouč na nízkou produktivitu svých svěřenců.

"Kdybychom za stavu 1:0 nějakou akci dotáhli, byli bychom spokojenější. Ale Brno mělo také dost dobrých situací a díky stoperům Neuwirthovi s Bolfem jsme nebezpečí uhasili. Bod akceptuji, mohli jsme vyhrát. Ale také jsme mohli mít ruce prázdné," tvrdil Koubek.
Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud