27. února 2010 • 19:54

Odpovědi na čtyři sparťanské otázky

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak si povede Brabec? Zvládne tlak mladá záloha? Probudí se konečně útok? Nejen na tyto sparťanské otázky se odpovídalo v ligovém utkání proti Příbrami (1:1). Odpovědi nejsou příliš pozitivní.



1. Naplnil Erich Brabec očekávání?
Zatím ne. Trenér Jozef Chovanec v on-line rozhovoru na deniksport.cz přiznal, že chtěl místo Romana Hubníka získat Jiřího Jarošíka nebo příbramského Jakuba Štochla. Obě varianty nevyšly, a tak vsadil na tu třetí – Erich Brabec.

Jeho příchodem se zrodila spousta otázek. Jak si bývalý kapitán Slavie bude rozumět s Tomášem Řepkou? Přijme ho mezi sparťany letenský kotel? Odpovědi zatím nejsou zcela pozitivní.

Brabec si v závěru zápasu proti Příbrami nerozuměl s brankářem Blažkem, což nakonec vyústilo ve vyrovnávací gól. „Ale Erich za to nemůže. Měl jsem ten míč chytit,“ řekl Blažek. Nepřehledná situace každopádně vykolejila Brabce natolik, že byl o pár minut později okraden protihráčem o balon. A měl to štěstí, že nepadl druhý gól.

Kdyby nebylo těchto zbytečných chyb, dalo by se říct, že samotná spolupráce Řepky a Brabce fungovala. Závěr utkání ale všechno změnil. A na bývalého kapitána Slavie se poprvé řvalo: Brabec ven!

Brankář Jaromír Blažek v diskusi s Erichem Brabcem po inkasované brance.Foto Pavel Mazáč SPORT


2. Zvládla mladá a nezkušená záloha Sparty tlak?
Ne. Hned šest záložníků Sparty nemohlo naskočit do zápasu s Příbramí. Vacek, Kucka, Zeman, Žofčák, Hušek a Střeštík – tihle všichni v prvním jarním zápase chyběli. Chovanec vyřešil zdravotní problémy nasazením mladých oveček.

Ladislav Krejčík (17 let) operoval na pozici levého záložníka. Po celé utkání jezdil podél lajny a často vypomáhal obraně. Ačkoliv v určitých pasážích hry byl neviditelný, tak potvrdil, že ne nadarmo se o něm mluví jako o velkém talentu.

Od Lukáše Hejdy (19) se nedalo očekávat, že z pozice defenzivního záložníka bude konstruktivně rozehrávat balony. Ale když měl odehrát míč v době, kdy na něj běželi tři hráči Příbrami, tak zbytečně zazmatkoval a začal nesmyslně kličkovat. „Je však jediný z mladíků, který svou úlohu zvládl,“ uvedl trenér Jozef Chovanec.

Takový Folprecht (19) se moc nepředvedl. V úvodu si počínal dosti neohrabaně a nervózně, pak se sice otrkal a dokonce si dovolil patičku. Ovšem kromě toho, že vybídl ke skórování Sionka, směrem dopředu nic dalšího nevymyslel.

Nezkušenost se na mladících podepsala. „A někteří si zavřeli dveře. Holt nevyužili šanci, kterou dostali,“ kritizoval je Chovanec.

Útočník Sparty Bony Wilfried (vlevo) v souboji s příbramským Stanislavem Nohýnkem.Foto Pavel Mazáč SPORT


3. Byl navrátilec Libor Sionko tahounem?
Ano.  Díky snaze a zarputilosti ukázal, že může být velkou oporou Sparty. Nepohyboval se pouze po pravé straně, ale často si chodil pro balony také do středu hřiště. Tím dělal prostor výpadům beka Kušníra.

Sám se zaskvěl zejména v první půli. Nádhernou přihrávkou vyslal do šance Lačného. Jenomže ten místo aby vzal balon a vystřelil, pustil míč mezi nohama na příbramského obránce v domnění, že je za ním jeden ze spoluhráčů. Sionkovi Letná tleskala, ale Lačného myšlenku jaksi nepochopila. Do solidní příležitosti se zkušený záložník dostal po skvělém Folprechtově pasu, jenomže si míč ukopl a do zakončení se nedostal.

„Sionko by se hodnotil lépe, kdyby dal branku, ale i tak patřil k nejlepším hráčům na hřišti,“ řekl kouč Chovanec.

Zamyšlený realizační tým domácích.Foto Pavel Mazáč (Sport)


4. Probudí se sparťanský útok?
Částečně. Místo v sestavě na talentovaného Václava Kadlece nezbylo. Přednost dostali Bony Wilfried a Miloš Lačný, kterému na cestě do základní jedenáctky pomohla vstřelená branka v generálce do sítě vršovických Bohemians.

Wilfried s Lačným jsou typově odlišní útočníci, a to jim v první půli vyhovovalo. Letenským fanouškům to dokázali několika pohlednými akcemi. Třeba tou, když si Lačný narazil s Wilfriedem. Ten mu obloučkem vrátil míč a nová sparťanský posila vystřelila z voleje. Pak dokonce společně zařídili branku.

Byla ale jediná. Ve druhé půli jejich spolupráce nefungovala tak dobře. Místo, aby přidali další góly, přišlo vyrovnání.

Pilíře Sparty po inkasované brance - zleva Tomáš Řepka, Erich Brabec a Jaromír Blažek.
Pilíře Sparty po inkasované brance - zleva Tomáš Řepka, Erich Brabec a Jaromír Blažek.


Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud