Pavel Janega
10. února 2010 • 02:00

500 dní. Tak dlouho nebyla Sparta první

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fandíte fotbalové Spartě? V tom případě se vám dnešní výročí líbit nebude. Poměrně vysoké číslo představuje dny, během nichž se letenský tým ani jednou neobjevil na prvním místě české nejvyšší soutěže. Sparťané byli naposledy v čele tabulky přesně před pěti sty dny!



Začalo to 28. září 2008. Fotbalisté Slavie porazili Olomouc vysoko 3:0 a vyhoupli se na první místo Gambrinus ligy, kde vydrželi až do konce ročníku.

Proč? Jakoby se ptal Jaromír Blažek po druhém gólu KodaněFoto Pavel Mazáč (Sport)

Sparťané tomu mohli zabránit. Stačilo následující den vyhrát v Liberci a získali by honosný flek nazpět. Jenže to nezvládli. Na severu Čech prohráli stejným poměrem a na dlouho se s prvním místem rozloučili.

Nyní je to přesně 500 dní.

Tak dlouho Sparta nebyla schopna se dát dohromady a vychutnat si slast z nejvyššího bodu ligové hory. Ani na jedno kolo.

První reálnou šanci k návratu do čela měli sparťané na konci letošní podzimní sezony. Museli však vstřelit navrch dvě branky, což nedokázali a zůstali o skóre druzí za Teplicemi.

Poslední zápas, kdy se Sparta připravila o návrat do čela:

Liberec – Sparta 3:0

Sestava: Kozáčik – Voříšek, Řepka, Kučera, Kladrubský – Kušnír (63. Došek), Kisel, Hušek, Matušovič (46. Wilfried) – Slepička, Kulič (82. Zeman).

Zimní přestávka sparťanské čekání prodloužila. Ovšem do druhé poloviny soutěže mají Letenští nakročeno skvěle. Jsou tipováni na budoucího mistra, přestože v přípravě nepůsobí bůhvíjak nadupaně.

Měl být spásou, místo toho započal pětistovku

Vše začalo u trenéra Vítězslava Lavičky, na něhož sparťanské vedení hodně sázelo. Šéf klubu Daniel Křetínský si dokonce sliboval, že bude prvním koučem, který jako první pod jeho vedením neodejde před vypršením platné smlouvy. Místo toho Lavička skončil v rekordně krátkém čase. Na Letné vydržel pouhých 124 dní!

Lavička byl velkým demokratem, který ztratil respekt. Až moc spoléhal na to, že se k němu svěřenci nepostaví zády. Ale to byl omyl. Proslýchalo se, že Tomáš Řepka vystoupil z řady a trenéra zkritizoval před celou kabinou. Tím definitivně jeho autoritu podkopal.

Jan Holenda a Tomáš Řepka.Foto Barbora Reichová SPORT

Navíc kádr byl výrazně ovlivněn zásahy vedením klubu. Lavička byl připraven o hráče, o které stál (Pavel Horváth), a donucen pracovat s těmi, jež v týmu nechtěl (např. Marián Had).

Chovancův špatný start

Zklamaný Josef ChovanecFoto Michal Beránek (Sport)


Jozef Chovanec po svém nástupu do role trenéra nezačal nikterak skvostně. V prvních šesti zápasech na lavičce Sparty vyhrál pouze dvakrát (s Příbramí a Zlínem). V ostatních duelech pohořel – Plzeň 1:1 (Chovancův debut), Ostrava 0:2, Bohemians Praha 3:4, Jablonec 0:1.

Do toho všeho Sparta nedokázala Lavičkovi sehnat adekvátního středního obránce, a tak začal sezonu s pouhými dvěma klasickými stopery.

Nejvtipnější na celé věci bylo, že Jozef Chovanec Lavičkovy postupy veřejně kritizoval a tvrdil, že kádr je dost dobrý, aby naplnil cíle. Po svém nástupu do role trenéra otočil a prohlásil, že přece jenom „ke změnám dojde“.

Jinými slovy: Chovanec nebyl spokojen s kádrem, na kterém se jakožto sportovní manažer spolupodílel. „Kdyby řekl, že je striktně proti, těžko si dovedu představit, že bychom transfer dělali,“ přiznal později Křetínský.

Chovanec se však na rozdíl od Lavičky uměl svým nadřízeným zalíbit. Jeho slova o tom, jak se musí tvrdě pracovat, se letenskému vedení líbila.

Také proto z něj Křetínský narychlo udělal muže s největšími sportovními pravomocemi ve Spartě. Podílí se na přestupech, taktice i strategii. Jen v trénincích nechává volnost Martinu Haškovi.

Sparta už nebyla na prvním místě 500 dní.Foto spo

Problémem jsou finance

Chovanec se nebojí sázet na mladé fotbalisty. Snaží se být jakýmsi „českým Wengerem“, což se mu v několika případech vyplácí. Například záložník Ladislav Krejčí, který se k prvnímu týmu připojil teprve v lednu, je nadějí, která by mohla být pro Spartu v budoucnu přínosem.

Derby se Slavií

Václav Kadlec (Sparta) a Marek Suchý (Slavia)Foto Pavel Mazáč SPORT


6.10. 2008;
Sparta – Slavia 1:4
(prohra zlomila Lavičkovi vaz)


13.4. 2009;
Slavia – Sparta 1:1

5.10.2009;
Slavia – Sparta 0:1

Změna sportovní strategie však souvisí s finanční stránkou. Letenští už dávno nejsou v tomto směru bezkonkurenční. Nyní hledí na každou investovanou korunu. Když nepřeřadí do „áčka“ dorostence, bere většinou hráče na hostování nebo je přivádí zadarmo.

U někdejší „bohaté“ a té současné „chudé“ Sparty ovšem přetrvává stejný problém. Z nových posil se jich prosazuje poskrovnu.

Během oněch 500 dní se prosadili pouze tři hráči – Hubník, Pamič a Kucka. Naopak příchody Pirosky, Sergia Petera či Martina Kuncla byly dosud nepochopeny.

Spartě se nepodařilo sehnat ani dlouho vyhlíženého gólového zabijáka. Pořádného bijce, kterého v minulosti představovali Vratislav Lokvenc a Horst Siegl.

Nejlepší střelci během „pětistovky“ (pouze liga):

Sparťanský útočník a střelec gólu Bony Wilfried.Foto Pavel Mazáč (Sport)


7 – Bony Wilfried
6 – Patrik Berger, Jan Holenda
5 – Kamil Vacek, Václav Kadlec, Roman Hubník

Vždyť za pět set dní nastřílel v lize nejvíce branek Bony Wilfried. A to jen sedm. Šest gólů nasázeli Jan Holenda a Patrik Berger. Tedy hráči, kteří už dres Sparty neoblékají.

Z toho lze odvodit, že si Sparta nemůže sestavovat koncepci dle svých představ. Ta se na Letné odvíjí podle rozpočtu, který kvůli neúčasti v Lize mistrů není velký.

Tudíž je zřejmé, že uskromňování ve Spartě ještě nějakou dobu potrvá. Bez ohledu na to, jestli nelichotivou šňůru bez prvního místa přeruší či nikoliv.

Řepka a Brabec při tréninku s míčem
Řepka a Brabec při tréninku s míčem

PŘESTUPY za posledních 500 dní

Příchody: Roman Hubník (FK Moskva, host.), Sergio Peter (Blackburn), Manuel Pamič (Salcburk, nejprve host., pak přestup), Juraj Kucka (Ružomberok), Tomáš Huber (Jablonec, host.), Juraj Piroska (Petržalka), Niklas Hoheneder (Linec), Luboš Kalouda (CSKA Moskva, host.), Marek Střeštík (Brno, host.), Martin Kuncl (Brno), Alexandr Prudnikov (Spartak Moskva, host.), Denis Kovba (Samara), Miloš Lačný (Ružomberok), Libor Sionko (Kodaň), Erich Brabec (Ankaragücü).

Odchody: Daniel Kolář (Plzeň), Miroslav Slepička (Dinamo Záhřeb), Marek Jungr (Bohemians 1905), Ondřej Kúdela (Mladá Boleslav), Petr Voříšek (konec sml.), Pavel Mareš (konec sml.), Tomáš Grigar (Teplice), Michal Kadlec (uplatněna opce Leverkusenem), Nejc Pečnik (NK Celje, konec host.), Štěpán Kučera (Bruggy, konec host.), Karol Kisel (konec sml.), Marek Kulič (Mladá Boleslav), Sergio Peter (předčasný konec sml.), Marián Had (Lokomotiv Moskva, konec sml.), Juraj Piroska (Senica), Miroslav Matušovič (Limassol), Patrik Berger (konec kariéry), Alexandr Prudnikov (Spartak Moskva, konec host.), Roman Hubník (FK Moskva, konec host.), Tomáš Huber (Jablonec, konec host.), Libor Došek (Teplice), Jan Holenda (Machačkala).

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud