8. ledna 2010 • 14:55

Baník zaplatil za talenta Vydru 15 milionů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Talentovaný útočník reprezentační devatenáctky Matěj Vydra přestoupil z druholigové Jihlavy do Baníku Ostrava. Sedmnáctiletý fotbalista, který byl v hledáčku několika předních českých klubů včetně Sparty a Slavie, v pátek na Bazalech podepsal smlouvu na tři roky.



Tým z Ostravy tím završil svůj dlouhodobý zájem. Vydru, jenž má za sebou i tréninkové stáže v anglickém Evertonu nebo v italském Lecce, měl na seznamu vytypovaných posil bezmála tři roky. Konkurovaly mu však Sparta, Slavia, Jablonec nebo Liberec.

"Považuju to za výjimečný úspěch. Námluvy trvaly asi dva a půl roku, přestup byl velice náročný, ale odpovídá to tomu, že je to opravdu velký talent. Silný na míči, rychlý, má výborné pokrytí balonu, umí řešit finální fázi. Zkrátka prototyp moderního fotbalisty," řekl novinářům generální manažer Baníku Verner Lička.

Momentálně jde o největší transfer zimy. Kluby se dohodly, že přestupovou částku nebudou komentovat, ale v zákulisí se hovoří o tom, že přesahuje patnáct milionů korun.

"V době, kdy stagnují přestupy, tak se zrodil asi největší přestup v rámci české ligy," uvedl Julius Kramarič z Chovanec Sport Agency, která Vydru zastupuje. Součástí obchodu je i půlroční hostování obránce Mária Križana v FC Vysočina.

Vydra se s Ostravou prozatím dohodl na tříletém kontraktu. Po dovršení plnoletosti by měl v květnu smlouvu prodloužit o další dva roky. "Delší smlouvu jako hráč pod osmnáct let podepsat ani nemohl. Po dosažení osmnácti let podepíše smlouvu na pět let," řekl Kramarič.

I když o Vydru byl zájem také v cizině, hráč i jeho zástupce dali přednost české cestě. "Má tady největší předpoklady sportovního růstu a to je nejdůležitější. Poslední slovo v jeho přestupu ale měli stejně rodiče," usmál se Kramarič.

Vydru prý do Ostravy přitáhl i herní styl Baníku. "Líbí se mi, jak hraje. Na tři útočníky, v podobném rozestavení jsem začínal i ve druhé lize. I trenéra Koubka znám z druhé ligy z Čáslavi. A vždycky jsem si všímal i fanoušků, ti jsou výborní," prohlásil Vydra. S Ostravou už v neděli odcestuje na kondiční soustředění do Velkých Karlovic.

Chotěbořský odchovanec je v odborných fotbalových kruzích řazen mezi největší české talenty. Prošel všemi mládežnickými reprezentačními výběry a už v 16 letech debutoval v druholigovém jihlavském áčku, za které dosud včetně tří podzimních tref nastřílel pět gólů.

Druhého z velkých jihlavských talentů Stanislava Tecla shodou okolností takév pátek získala na hostování pražská Slavia.

Ristevski v Ostravě neuspěl a vrací se do Makedonie

Makedonský fotbalista Kire Ristevski na testech v Ostravě neuspěl. Devatenáctiletý obránce strávil v přípravě Baníku necelé čtyři dny, ale po pátečním modelovém utkání s třetiligovou rezervou mu klub oznámil, že s ním dále nepočítá.

Levý krajní bek, který je i v kádru makedonské reprezentační jednadvacítky, se tak vrací zpátky do svého celku Pelister Bitola. "Rozhodující byl jeho fyzický stav a ten nebyl ideální," řekl mluvčí Baníku Igor Bruzl.

Ristevski byl navíc údajně limitován i zdravotními problémy, s nimiž laboruje už od léta. Druhý z testovaných cizinců, kapverdský útočník Jerry Adriano, naopak v klubu zatím na zkoušce zůstává.

I on zasáhl do části páteční přípravy proti rezervě Baníku, kterou prvoligový celek vyhrál gólem Maria Ličky 1:0.

Ristevski v Ostravě neuspěl a vrací se do Makedonie Ostrava 8. ledna (ČTK) - Makedonský fotbalista Kire Ristevski na testech v Ostravě neuspěl. Devatenáctiletý obránce strávil v přípravě Baníku necelé čtyři dny, ale po dnešním modelovém utkání s třetiligovou rezervou mu klub oznámil, že s ním dále nepočítá. Levý krajní bek, který je i v kádru makedonské reprezentační jednadvacítky, se tak vrací zpátky do svého celku Pelister Bitola. "Rozhodující byl jeho fyzický stav a ten nebyl ideální," řekl ČTK mluvčí Baníku Igor Bruzl. Ristevski byl navíc údajně limitován i zdravotními problémy, s nimiž laboruje už od léta. Druhý z testovaných cizinců, kapverdský útočník Jerry Adriano, naopak v klubu zatím na zkoušce zůstává. I on zasáhl do části dnešní přípravy proti rezervě Baníku, kterou prvoligový celek vyhrál gólem Maria Ličky 1:0.
Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud