Pavel Hartman
25. listopadu 2009 • 11:19

Chřipkový skandál! Deset minut vítězil odklad

Autor: Pavel Hartman, Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deset minut se nemělo hrát, pak se hrálo. Šlágr mezi Olomoucí a Teplicemi měl dramatickou předehru. Kapitán hostí tvrdí, že za tento veletoč mohl nátlak jiných klubů, které chtěly, aby lídr napadený virózou stůj co stůj duel na Hané absolvoval. Šéf ligy tohle tvrzení odmítá.



Teplický útočník Smejkal si doma léčil prasečí chřipku, jeho spoluhráč Vidlička byl s podezřením na nakažení virem H1N1 hospitalizován v prostějovské nemocnici, o dalších šest fotbalistů se nemoc pokoušela.

Proto už od pátku vedoucí tým tabulky žádal o odklad utkání v Olomouci. A nedlouho před utkáním si jeho hráči i trenér mysleli, že jejich prosba byla vyslyšena.

ČTĚTE: Lubas se brání: Chřipka? Neměl jsem nic písemně »

„Když jsme přijeli na stadion, maséři nám říkali, že byl zápas deset minut odložený, a pak že prý se už bude zase hrát,“ líčil včera Petr Lukáš, kapitán Teplic.

„Ano, maséři nám řekli, že už byli sbalení a chystali se nazpátek za námi. Že jim někdo z olomouckých funkcionářů řekl, že se nehraje. A pak zase přišli, že se hraje,“ potvrdil Jiří Plíšek, kouč lídra.

Vlevo Samir Merzič z Teplic, vpravo Pavel Šultes z Olomouce
Vlevo Samir Merzič z Teplic, vpravo Pavel Šultes z Olomouce


A tak se ligový hit nakonec opravdu uskutečnil. Domácí v něm s hosty zametli 6:2. V táboře poražených zůstal pocit, že to se muselo hrát i kvůli tlaku konkurenčních klubů na to, aby utkání nebylo přesunuto do jiného termínu. Neúplné teplické řady totiž zvyšovaly naději na klopýtnutí vedoucího celku, což by se pronásledovatelům hodilo do kádru.

ČTĚTE: Teplice o odklad zápasu s Plzní zatím nežádají »

„Myslím, že v České republice to tak prostě je,“ konstatoval Lukáš. „Bylo by špatné takovým myšlenkám podlehnout. Rozhodně to nechci připustit. Rozebereme si naše chyby na hřišti,“ řekl Plíšek.

Co na to všechno ten, který z titulu šéf ligy musel udělat rozhodující verdikt, zda pustit dohrávku nebo ne? „Je to nesmysl. Žádnému tlaku jiných klubů jsem nepodlehl. Ani to na mě nikdo nezkoušel. A jsem poslední, kdo by chtěl hazardovat se zdravím hráčů.,“ konstatoval Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálního fotbalu Českomoravského fotbalového svazu. „Kdyby byl zápas odvolán, tak by se zase spekulovalo o tom, kdo měl zájem na tom, aby byl odložen.“

Opora Teplic Pavel Verbíř.Foto Michal Beránek SPORT


Zároveň přiznává, že ještě odpoledne před utkáním volal prvnímu muži olomouckého klubu Jaromírovi Gajdovi, aby ještě posečkal s oznámením, jestli se bude hrát nebo ne. „Ale za pět minut  jsem mu volal znova a řekl mu, že se hraje,“ upřesnil Lubas.

Celý příběh má však několik sporných bodů. Fotbalový svaz dal zelenou zápasu s odkazem na směrnici UEFA hovořící o tom, že v těchto případech musí o odložení utkání rozhodnout jedině nezávislá vyšší autorita.

Tím je v této kauze Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem. Ta prostřednictvím ředitele Josefa Trmala nedoporučila zápas odehrát. Učiněno tak ovšem bylo pouze ústně a nikoli písemně.„Jen na tomto základě jsem nemohl zápas odložit,“ uvedl Lubas.

Potřebnou písemnou dokumentaci však sám po státní instituci nežádal, i když se pak o absenci „správného papíru“ opřel. Vše nechal na teplických činovnících, kteří z hygienické stanice razítko na odklad nevydupali.

„I když svaz tvrdí, že to bylo na hygienikovi, tak ten přece prohlásil, že nedoporučuje hrát. Že to nedal písemně? To není ten správný argument, proč zápas neodložili,“ kontroval Petr Heidenreich, ředitel FK Teplice pro obchod, marketing a komunikaci.

V kuloárech se spekuluje o tom, že Krajská hygienická centrála nedala „nedoporučení“ na papír kvůli pokynu shora. Prý z obavy se tím nerozšířila v zemi panika z prasečí chřipky. Je to tak? Povolaní na to včera neodpověděli. Deník Sport se několikrát snažil získat rozhovor na to téma s ředitelem hygienické stanice v Ústí Josefem Trmalem, leč marně. Sekretářka omlouvala šéfa zaneprázdněností až do konce pracovní doby.

Uprostřed Štěpán Vachoušek z Teplic, vlevo Tomáš Hořava, vpravo Ladislav Onofrej, oba z OlomouceFoto ČTK

Lubas jakékoli pochybení odmítá. „Teplickým funkcionářům jsem od pátku říkal, že potřebuji písemné sdělení nezávislé instituce,“ řekl a dodal: „Jestli ligové kluby živí 25 hráčů, tak by si měli poradit s tím, když jim onemocní pár z nich. Dosud neznám jediný případ ve světě, že by byl kvůli prasečí chřipce odložen zápas. Ani Barcelona se tímhle nezabývá, i když má podobné problémy a teď hraje s Interem Milán a derby s Realem Madrid.“

Jen pro připomenutí: Koncem října se nehrál zápas francouzské ligy Paris SG s Marseille. Důvod? Testy potvrdily nakažení virem H1N1 u domácích útočníka Giulyho a obránce Sakha. Vedení soutěže utkání odložilo v den zápasu, kdy se v týmu PSG objevil třetí případ nemoci. „Zdraví hráčů je důležitější než cokoliv jiného,“ citovala tehdy agentura AP prezidenta ligy Frederika Thirieze.

Teplická marodka se také rozrůstá. Včera ulehli další tři hráči. Dnes se kádr podrobí speciálním testům na prasečí chřipku. Nebylo příliš velkým rizikem z hlediska zdraví poslat „nakřápnuté“ jedince do boje v Olomouci?

„Samozřejmě, že riziko ohrožení jejich zdraví tam bylo. Ale na druhou stranu jsme z toho zase nechtěli udělat frašku, abychom přijeli s divizním béčkem,“ pravil Plíšek. „Už však nikdy nedopustíme to, abychom na hřiště poslali jediného nemocného hráče. Ale byla by hloupost, aby se poslední utkání podzimu s Plzní hrálo,“ zdůraznil.

O osudu podzimní derniéry se však teprve bude rozhodovat.

Polemika

Měl se kvůli chřipce zrušit zápas Olomouc–Teplice?

ANO
- Nač pokoušet srdce

Myslím si, že je úplně jedno, zda tepličtí hráči trpí prasečí, ptačí nebo nějakou jinou zmedializovanou formou chřipky. To v současnou chvíli vůbec nehraje roli.

Podstatnější je, že se s největší pravděpodobností kabinou Severočechů prohnala jakási viróza, která postupně kosí hráče. V takovém stavu není radno oslabenému tělu ordinovat jakoukoliv fyzickou námahu, neboť pro organismus to znamená nepředstavitelnou zátěž. A proto měl před pondělním utkáním zaznít jednoznačný verdikt: Utkání se odkládá.

Jistě by se našla v průběhu jara jedna volná středa, v níž by Olomouc a Teplice mohly zápas odehrát. A jeden odložený duel by snad zase tolik věrohodnost soutěže neohrozil. To si troufám v klidu tvrdit. Jenže odložení utkání nakonec ČMFS zamítl a v Olomouci museli do akce tepličtí hráči, kteří nebyli zdaleka fit a ještě víc tak pokoušeli své zdraví.

Přitom se v poslední době neustále mluví o tom, že abnormální fyzické přetěžování organismu může způsobit srdeční problémy. Ještě se někdo z vás diví, že se stále více a více objevují případy smrtelných kolapsů mladých fotbalistů, kteří si nikdy předtím na něco podobného nestěžovali? Já tedy rozhodně ne.

Marek Bílek

NE - Profesionálové ať si poradí

Liverpool a Barcelona včera večer hrály zápasy Ligy mistrů. Oba týmy z ní mohly senzačně vypadnout. Nevím, jak to dopadlo, protože v té době už tato strana ležela v tiskárně. Ale to je jedno.Jde tu totiž o jistou analogii, která se dá navléct na teplické patálie.

Barceloně chyběli nejméně dva hráči, které postihla prasečí chřipka. Kdo ví, kolik dalších se cítilo mizerně. Liverpoolu pak hrozilo, že se bude muset obejít dokonce bez sedmi důležitých fotbalistů (to si nevymýšlím, že se to hodí, psala to BBC). V případě „reds“ se sice většinou nejednalo o virové obtíže, ale to podle mého na situaci vůbec nic nemění. V principu to je stejné – zdravotní trable obě mužstva v důležité chvíli oslabily.

Možná se to ze španělské dálky nebo přes britský kanál do českých končin nedoneslo, ale zaslechli jste z některého z obou klubů nějaké nářky? Já ne. Kluby si poradily. Teplice od toho mají rezervu, aby její hráči v případě podobné nouze zaskočili. Mužstvo toho v Olomouci moc nevyužilo, nastoupilo s marody. Jeho volba, ale také jeho zodpovědnost – nikoli svazová.

A ještě jeden rozměr. Případné rušení zápasů kvůli nemoci se může napříště nevyplatit jako precedens. Co když toho někdo někdy bude chtít zneužít, až se mu to bude hodit?

Ondřej Škvor
Vstoupit do diskuse
10

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud