Ondřej Škvor
23. listopadu 2009 • 20:00

Suchý do Spartaku! A sto milionů pro Slavii...

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia ztrácí svého kapitána. Jednadvacetiletý obránce Marek Suchý po podzimu odchází na roční hostování do Spartaku Moskva. Český mistr nyní dostane necelých třicet milionů korun, v případě uplatnění obce se celková částka vyšplhá ke sto milionům.



Nejdříve tu zprávu, která se v tuzemsku objevila včera odpoledne, nechtěl nikdo potvrdit. „Nebudeme to komentovat,“ hlásila Slavie. „Je možné, že Marek v zimě odejde. Ale kam, to není jisté,“ říkal hráčův manažer Pavel Zíka.

Foto 
Za půl hodiny všichni zjistili, že tuhle přestupovou bombu v utajení neudrží. „Je to před finálním uzavřením. Marek míří do Spartaku,“ potvrdil klub.

Proč nejprve takové tajnosti?

Oficiální vysvětlení schází, ovšem to nejpravděpodobnější zní takto: Slavia nechtěla své fanoušky, na podzim tolik zkoušené, postavit před další nepříjemnou novinku. A sice že přijdou o svého klíčového hráče.

Klub však má na své straně mocný argument. Finanční. Současně s podpisem přiteče do Edenu necelých třicet milionů korun. A pokud se Suchý v Moskvě chytne, čeká na něj díky opci tříletá smlouva a na Slavii dalších přibližně sedmdesát milionů. „Už za to hostování je to taková částka, že ho Spartak nebude chtít vracet. Na tuto dobu to je pecka,“ říká Zíka.

Václav Kadlec (Sparta) a Marek Suchý (Slavia)
Václav Kadlec (Sparta) a Marek Suchý (Slavia)

Suchý přitom ještě loni nechtěl o Rusku slyšet, přestože i tehdy ležela nabídka z této země na stole. „S manažerem jsme si řekli, že do Ruska určitě ne. Navíc jsme si řekli, že je ještě brzo,“ vyprávěl hráč před rokem. Nyní tvrdí: „Myslím, že už je čas na změnu.“ A to Rusko? Důvodů může být více.

Klady a zápory odchodu
Z pohledu klubu
+ V případě, že Suchý v Rusku uspěje a Spartak jej získá na přestup, Slavia za něj vyinkasuje zhruba 100 milionů korun.
- Se složením stoperské dvojice má Slavia v této sezoně velké problémy. Jenom Suchý nastupuje pravidelně, s jeho odchodem by se tak potíže se středem obrany mohly jen prohloubit.
- Suchý nosí kapitánskou pásku a i přes své mládí představuje jeden ze symbolů současného týmu. Fanoušci Slavie by tak jeho odchod mohli nést nelibě.

Z pohledu hráče
+ Za první tým Suchý nastupuje pátým rokem, potřebuje změnu, aby v růstu neustrnul.
+ Byť se jedná o východ Evropy, dá se ze Spartaku Moskva přestoupit do věhlasnějších klubů lépe než ze Slavie.
+ Spartak Moskva skončil v této sezoně na druhém místě, a zajistil si tak start v příštím ročníku v základní skupině Ligy mistrů.
+ V klubu působí zkušený český obránce Martin Jiránek, který může Suchému usnadnit začátky v novém prostředí.
- Na rovinu – v souvislosti se Suchým se v minulosti mluvilo o klubech jako Real Madrid nebo Chelsea, z tohoto pohledu vypadá Spartak Moskva jako chudý příbuzný.
Zaprvé, Suchý šel s formou prokazatelně dolů a západoevropské týmy ztratily zájem, popřípadě nebyly ochotny nabídnout sumu, kterou si Slavia představovala.

Zadruhé, na Suchého už v Rusku čeká krajan Martin Jiránek, se kterým by měl podle manažera Zíky vytvořit českou stoperskou dvojici. I na to ruská strana obránce lákala. Kromě toho se tam potká s bývalým spoluhráčem Tomášem Necidem, útočníkem CSKA Moskva. „Už jsme spolu mluvili,“ přiznává Suchý.

Zatřetí, před rokem hráče zastupoval Pavel Vandas, nynější spolupráce s Pavlem Zíkou znamenala přehodnocení pohledu na odchod východním směrem.

A začtvrté, ruská liga jde nahoru a Spartak jako čerstvý vicemistr naskočí příští podzim přímo do Ligy mistrů. To se Slavii povede stěží – do téhle soutěže, navíc pouze do jejího předkola, postupuje jenom ligový vítěz. A k první příčce má aktuální mistr v polovině soutěže pořádně daleko.

I vzhledem k tomu se slávističtí fandové nyní dohadují, zda klub tímto krokem již rezignuje na obhajobu titulu. Vedení to příliš komentovat nechce. „Řeknu to tak. Marek je tu služebně nejstarší a myslím, že tahle dohoda je zajímavá pro všechny strany,“ říká generální ředitel Petr Doležal.

Skutečně, Suchý je ve svých jednadvaceti aktuálně nejdéle sloužícím fotbalistou Slavie. V klubu působí od května 2005 a odehrál za něj 108 ligových utkání. Teď mu zbývají poslední čtyři – tuto středu odveta Ondrášovka Cupu proti Karviné, pak ligové loučení s Brnem a nakonec dva duely Evropské ligy, s Janovem a v Lille.

„Chci se na to plně koncentrovat. Nebude se mi odcházet snadno,“ říká Suchý, od ledna fotbalista Spartaku Moskva.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud