Pavel Janega
19. října 2009 • 15:59

Chovanec ohrožen. Nahradí ho Komňacký?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zřejmě se chystá pád donedávna nedotknutelného muže. Podle informací Sportu vedení pražské Sparty zvažuje výměnu trenéra Jozefa Chovance. Důvod? Neuspokojivé výkony a výsledky. Na lavičce letenského celku by ho mohl nahradit František Komňacký.



Vyhrát ligu. Tak zněl úkol, který si pražská Sparta stanovila před letošní sezonou. Jedině první místo v české nejvyšší soutěži zaručuje boje o Ligu mistrů, kde protékají do klubových kas velké miliony.

Jenomže plány na dosažení cíle začínají poněkud pokulhávat. Kvůli bídným výkonům sparťané často ztrácejí body, k vítězstvím se musejí mnohdy až protrápit.

ČTĚTE:
Chovanec: Blamáž? Ne, občas má smůlu každý »

Posily pražských "S"? Pro smích! »

„Vedení bude zatím vyčkávat, zda Chovanec v následujících týdnech potvrdí anebo vyvrátí, že je schopný trenér, jenž se umí z této šlamastiky vyhrabat. Až poté se rozhodne, jestli ho vymění,“ tvrdí důvěryhodný zdroj portálu deniksport.cz.

Impotentní Sparta: prázdná brána nestačí »


Sparta prostřednictvím tiskového mluvčího Ondřeje Kasíka tyto informace popírá a tvrdí, že Chovancova pozice zůstává pevná.
Ale na jak dlouho? Šéfové klubu nad současnými výsledky údajně nejásají. Navíc jejich trpělivost není věčná.

Pokud se Chovancovi nepodaří Spartu nakopnout v nejbližší době, může si balit kufry. A nadobro. Návrat do funkcionářských rolí údajně nehrozí.
„Vedení klubu je připraveno na všechno. Na stole má různá řešení. Do nich spadají i jména trenérů jako Pavel Vrba (Plzeň) a Jiří Plíšek (Teplice), protože oba jsou se svými týmy v ligové tabulce poměrně vysoko,“ uvedl nejmenovaný zdroj.

František Komňacký František KomňackýFoto Pavel Mazáč SPORT


Nad oběma adepty však vyčnívá muž, který je zároveň kandidátem na pozici asistenta reprezentačního trenéra - František Komňacký.

„S Baníkem Ostrava získal titul. V Jablonci zase dokázal přestavět kádr tak, aby letos hrál o poháry,“ vysvětluje zasvěcenec do dění na Letné, proč klub pokukuje zrovna po jabloneckém trenérovi.

Ten by Spartu neodmítl. „Je to dobrá adresa a určitě pro každého trenéra meta, kam by se chtěl dostat,“ řekl Komňacký. „Ale momentálně jsem pod smlouvou v Jablonci, takže to v tomto okamžiku neřeším. K tomu všemu Jožku Chovance znám a nevidím důvod, že by měl být odvolán. Je to dobrý trenér.“

Chovance dostaly do trablů kolísavé výkony. Mužstvo pod jeho vedením občas předvede úchvatné představení, ale druhý den hráči sotva běhají. Zářným příkladem jsou poslední dvě utkání. Letenští nejprve vyplenili Eden a další kolo remizovali s posledními Českými Budějovicemi.

„Po vítězných zápasech přichází větší sebedůvěra, než na jakou má mužstvo kvalitu. Musí přijít tvrdší postihy,“ reagoval po zápase trenér Chovanec. A mluvčí Kasík mu přitakává: „Není to Jozef Chovanec, kdo by se měl pořádně podívat do zrcadla.“



Oba mají na mysli mladší hráče, kteří se uspokojili už s tím, že přestoupili do Sparty. Ovšem ztrestat je posazením na lavičku týmu nepomůže. Trenéři totiž nemají hráčů nazbyt, aby mohli všechny nespolehlivé svěřence odepsat.

Řešení? Naladit v šatně přátelské prostředí. Mladší hráči se stále drží opodál těch starších a třeba Rusy Prudnikova a Kovbu kabina vůbec nepřijala. Je ale otázkou, zda se Chovancovi podaří sjednotit tým během pár týdnů, když se mu to nepodařilo dosud.

Dalším problémem je impotence útočníků, na které se nedá spolehnout. Snad kromě Bonyho Wilfrieda, který si drží vysokou výkonnostní šňůru, jsou Kadlec s Holendou jako den a noc.
Prudnikov jenom ta noc...

Chovanec má před sebou evidentně náročné období.


CO HOVOŘÍ PROTI CHOVANCOVI

- Špatné výsledky. Z šestého místa kouká Sparta s rozdílem má po šesti jedenácti bodů. ligových kolech už sedm remíz, na první Teplice se

- Špatná hra ofenzivy. Deset gólů, to je zatraceně málo. Jenom pět týmů z celé ligy nastřílelo méně branek.

- Minimální herní pokrok.
Všimli jste si rozdílu mezi Bílkovou a Chovancovou Spartou? Ne? Pak jste koukali dobře.

- Špatně složený tým. V mužstvu chybějí hráči střední generace, obvyklí tahouni úspěšných celků. I za to je Chovance z pozice sportovního ředitele odpovědný.


CO HOVOŘÍ PRO CHOVANCE

+ Další změna. Další výměna trenéra by znamenala přiznání, že Sparta zase sáhla vedle. Pokolikáté už?

+ Finanční náročnost. Změna znamená vyplacení starého a placení nového kouče. Sparta není v situaci, kdy může rozhazovat.

Vstoupit do diskuse
13

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud