Štěpán Filípek
7. října 2009 • 10:23

Šéf Slavie: Jarolím je pro nás nejlepší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak trochu připomíná bezradného řidiče bouráku, který už je od léta na cestě, ale stále nenabral rychlost, a dvakrát dokonce skončil ve svodidlech.



Jenže slávistický trenér Karel Jarolím má i po výprasku 1:5 od Lille v Evropské lize a prohře 0:1 v derby své jisté. Tvrdí to alespoň klubový boss Tomáš Rosen. „Pořád jsem přesvědčen, že jeho potenciál stačí na to, abychom se z problémů dostali," říká.

Čtěte více:
Pět důvodů, proč Slavia neodvolá Jarolíma »

Přiměly vás porážky k tomu, abyste zvážil postavení trenéra Karla Jarolíma?
„Nad pozicí trenéra se zamýšlíme, protože je součástí týmu. (usmívá se) Ale vy asi myslíte, jestli jsme uvažovali o radikálním řešení v podobě odchodu. Jsme přesvědčeni, že v takové situaci se nenacházíme. O odvolání trenéra neuvažujeme."

Karel Jarolím (vlevo) musel sledovat zápas z tribuny - pod dohledem policie
Karel Jarolím (vlevo) musel sledovat zápas z tribuny - pod dohledem policie

Vůbec jste o odvolání v posledních dnech v klubu nemluvili?
„Zápas v Evropské lize pro nás byl velmi poučný. Naše skupina je bohužel velmi těžká, čímž nechci říct, že bychom měli doma prohrávat s Lille 1:5. Ale mužstvo zatím nemá zkušenosti na evropské úrovni, i když herně jsme propadli až v závěru. Se Spartou jsme nepropadli vůbec, i když se můžeme bavit o tom, v jakém jsme měli hrát rozestavení a podobně. Kdybychom vinili trenéra z toho, že neproměníme šance a nedáme gól, obviňovali bychom toho nepravého. To je čistě na hráčích."

Dali vám to najevo rozladění sponzoři a partneři Slavie? Mělo by to na vás vůbec vliv?
„Takový tlak necítím. A ani by to nebylo úplně na místě. Opakuju, že herně to z větší části zápasů s Lille a se Spartou bylo v pořádku. Na zváženou byl herní projev proti Tiraspolu v předkole Ligy mistrů, ale to už je pryč. Jediný, od koho cítím neustálý tlak, jsou média."

Čtěte více:
Vyhazov? Ohrožen se necítím, říká Jarolím »

Od fanoušků ne? Řekl bych, že se atmosféra v hledišti hodně změnila
„V tom máte pravdu. Názory fanoušků mě zajímají, ale je potřeba připomenout, že za poslední tři roky jsme byli v lize dvakrát první a jednou druzí, postoupili jsme do skupiny Ligy mistrů, dvakrát do skupiny Poháru UEFA. Nebylo by dobré, kdybychom se po dvou nevydařených zápasech blížili k radikálním řešením, které v dlouhodobém horizontu Slavii spíš poškodí. Všichni mají jasno o prvním kroku - vyhodit trenéra. Jenže nikdo se nezabývá otázkou, kdo by mohl Karlovo místo převzít. A to neřešíme ani my.

Nevidíte žádného trenéra, který by splňoval vaše kritéria?
„Tím je to řečeno. Pořád jsem pevně přesvědčen o tom, že Karel je nejlepší trenér pro Slavii. Pořád očekávám, že potenciál, který má on i mužstvo, je dostatečný na to, abychom se z dnešních problémů, výkonů a výsledků dostali ve složení, ve kterém pracujeme."

Karel Jarolím při derby příliš důvodů k radosti nemělFoto Pavel Mazáč (Sport)

Co by vás přimělo k tomu, abyste svůj názor změnil? Kam až by krize musela zajít?
„Na to skutečně neumím odpovědět, nechci takhle spekulovat. To bychom museli přestat úplně hrát, muselo by dojít k destrukci uvnitř týmu. Ale to bych opravdu raději nerozebíral. I dřív jsme měli období, kdy se nám nepovedlo několik zápasů, zpravidla na jaře. Teď jsme si to holt vybrali na podzim. Je čas, abychom začali vyhrávat a sbírat body, naším cílem pořád zůstává vyhrát ligu a dostat se do evropských pohárů v nové sezoně."

 

Je pravda, že trenér Jarolím nedávno prodloužil smlouvu až do roku 2014?
„Jsme domluveni na dlouhodobé smlouvě, ale je to interní věc. Délka kontraktu ale nemá žádný vliv na to, jestli teď podáváme dobré výkony nebo ne. Ani na nic, co s tím souvisí."

Umíte si představit, že vaše spolupráce může opravdu trvat několik dalších let?
„Samozřejmě. Já s tím počítám."

Nepřijde vám, že by se trenérovy možnosti po čtyřech letech vyčerpaly?
„Takhle to na mě nepůsobí. Samozřejmě, pořád je to sport, ve kterém se někdy nedaří. Ale máme za sebou tři velmi úspěšné roky. Nyní jsme nezačali až tak dobře, ale nemyslím si, že bychom tápali, nevěděli co dělat a naše vztahy byly v agónii. Nic takového. Je možné, že tlak fanoušků a veřejnosti na klidu nepřidá, ale když tým vyhraje třeba dva zápasy, zase si sedne a už to běží, jak bychom očekávali. Doufám, že tenhle moment nastane už teď."

Cítíte z mužstva takové odhodlání?
„Nemyslím, že by ve Slavii byla špatná atmosféra. Hráčům není jedno, že prohráli, nelámou nad vším hůl. Po každém nepodařeném zápase z nich čiší, jak jsou zklamaní, chtějí to napravit. Někdy cítíte v šatně prázdno, ale to není náš případ."

Karel Jarolím (vlevo) musel sledovat zápas z tribuny - pod dohledem policieFoto Michal Beránek (Sport)

Záložník Marek Jarolím si po přestupu do Jablonce ulevil. Není to pro vás signál, že v mužstvu je i přičiněním trenéra přehnané dusno?
(usmívá se) „Marek Jarolím pro mě opravdu není žádný signál. To skutečně ne. A když už, tak ne v tom smyslu, jak to naznačujete vy. Asi bylo těžké zvládnout rodinné vztahy, ukázalo se, že nám to celé úplně nefunguje. Ale pokud se ulevilo i hráči, je dobře, že jsme se k tomu odhodlali. Je to výborné. Nebylo to tak, že by mu někdo házel klacky pod nohy, myslím, že dostal hodně šancí. Vymetala se mu cestička."

Slavia vydělává na dříve neznámých hráčích, ale také vyhazuje miliony zbytečně, ať už za Martina Abrahama, Aleše Bestu nebo další. Nepřesahuje to únosnou mez?
„Nepřesahuje. Kdybychom vzali příchody do Slavie a odchody v nějaké sumě, včetně mladých hráčů, které Jarolím zařadil do sestavy a oni pak přestoupili, uvidíme absolutní nepoměr. Vyloženě neúspěšný přestup byl Abraham. Všichni jsme věřili, že se dokáže zařadit do týmu a své emoce zkrotí v jeho prospěch. Ve finále se ukázalo, že je to složitější, ten hráč prošel nějakým vývojem. Naopak oceňuju, že než by se ho Karel snažil udržet a v kabině by vznikla negativní atmosféra, rozloučili jsme se s ním. Tím jsme prostředí v týmu vyčistili."

Zvláštních přestupů je však víc. Třeba záložník Petr Trapp přicházel loni v zimě za Mickaela Tavarese do základní sestavy - a v létě byl najednou na odpis.
„Tavares odešel v průběhu soustředění v Dubaji, Hamburk na nás vyvíjel tlak, že ho musíme prodat. Takže jste v situaci, že dva tři týdny před začátkem sezony nemáte defenzivního záložníka. Nemáte čas vyřešit tenhle problém koncepčně. Byl to narychlo dělaný příchod, Trapp se ukazoval jako nejlepší varianta, i když ne jediná. Jde také o adaptaci v mužstvu, o to, aby se zabydlel, o dobrý začátek. A také odstraňování rezerv. Na tom všem se teď pracuje."

V létě jste ho však prý nabízeli Spartě, pak si vyslechl, ať si hledá angažmá
„Kdyby odešel za identickou částku, asi bychom přestup realizovali. Umím si představit, že bychom hledali někoho, u něhož by té práce bylo míň. Hostování jsme rovnou vyloučili."

Hodně hráčů, které jste koupili i před startem sezony, nenašlo uplatnění. Není to luxus?
„Samozřejmě je to do určité míry luxus. Ale vycházím z toho, že pořád hledáme kostru týmu, a jsem přesvědčen, že příchodů už bude podstatně míň. Ukazuje se, že kvantita nemá přímou úměru kvalitě. Navíc vnímám, že je pak určitý neklid v kabině a že hráči, kteří dosáhli nějakých úspěchů, se obávají o to, jestli budou nastupovat. Chtěli jsme zacelit odchody a vybudovat široký kádr, na kterém už teď, doufám, budeme stavět."

Karel Jarolím.Foto Barbora Reichová SPORT

Co si lze představit pod vašimi slovy, že jste Karla Jarolíma tlačili do posilování?
„Někde jsem to řekl, protože se zase debatovalo, co Karel udělal a neudělal. Pravda je ta, že jsme všichni cítili, že je potřeba mužstvo doplnit několika výraznými osobnostmi. Část pilířů z týmu, který byl pohromadě před dvěma lety, tady už nebyla. Po řadě odchodů hráčů jako Necida nebo Tavarese bylo potřeba udělat radikální obměnu. Při tom jsme si říkali: Než získat jednoho hráče a za nějakou dobu dalšího, uděláme to stejně jako před vstupem do Ligy mistrů. Tehdy jsme přivedli deset třináct nových fotbalistů. Takže jsme hledali pár silných osobností: Hlouška, Čelůstku, Ragueda. A to se povedlo. Chtěli jsme mít dvacet schopných lidí, kteří by se točili v základu, protože sezona je dlouhá a náročná, a jak vidíte, zase nás postihla zranění. To, že se nám to nerozběhlo hned, je druhá věc."

Na změny v sestavě a nesehranost jste doplatili. Nebylo té rozháranosti až moc?
„Máte do vysoké míry pravdu. Je to jedna z věcí, které si musíme a chceme vyříkat, aby se to neopakovalo. Ale noví hráči byli k dispozici v podstatě na celou přípravu. Jevilo se to relativně dobře, zdálo se, že vše běží hladce. Kdybychom nedostali v poslední minutě gól v předkole Ligy mistrů s Tiraspolem, hodnotili bychom to úplně jinak."

V létě se jednalo o tom, jestli Karel Jarolím nenastoupí k reprezentaci. Zakrátko se situace může opakovat. Jaký bude postoj Slavie?
„Doufám, že už to snad nikoho nenapadne. Preferoval bych, kdybychom měli klid na naši práci a neřešili asi třetí rok v řadě, jestli bude trenérem národního týmu. Zcela jasně říkám, že má smlouvu ve Slavii a Slavia si přeje, aby ji dodržel. Pokud i Karel bude mít stejný názor, tak tomu nic nebrání a všichni by to měli respektovat. Karel vnímá to, kam jsme se Slavií došli, jen jako část cesty. Nedodělali jsme všechno, co jsme chtěli. Na svazu by si taky měli vytvořit nějakou koncepci a už se tím zabývat normálně. Je neuvěřitelné, jaký je na nás vždycky vyvíjen tlak, co se kolem toho dělá, jen proto, že si nejsou schopni najít volného rozumného trenéra na dlouhodobý úvazek."

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud